4 neoddeliteľné zásady, ak to s chudnutím myslíte vážne

Ing. Vladimíra Mihálová | 12. december 2017
4 neoddeliteľné zásady, ak to s chudnutím myslíte vážne

Pre mnohých ľudí s nadváhou je dosiahnutie a stále udržanie vytúženej postavy rovnako náročné, ako zvíťaziť nad cigaretami či alkoholom. Každoročne vyhadzujú nemalé financie na „zázračné“ prípravky na chudnutie alebo telo trápia redukčnými diétami. Pritom buď netušia, alebo vôbec nechcú pochopiť, že tajomstvo úspechu sa ukrýva práve v nich.

Mať nadváhu či obezitu zdraviu určite neprospieva. Práve naopak, podporuje vznik rôznych ochorení, zreteľne zhoršuje a skracuje život. Pre ľudský organizmus je však bezpečnejšie mať permanentne niekoľko kíl navyše, ako striedať jednu diétu za druhou, a tak opakovane chudnúť a znova priberať.

Výskumy dokazujú, že jojo syndróm (kolísanie hmotnosti) vedie k poškodzovaniu kostí, svalov i ďalších telesných orgánov. K čomu to všetko smeruje? Organizmus je následne oslabený, menej schopný zbaviť sa nadbytočného tuku a náchylnejší na rozličné ochorenia.

Profesor Michael Lean z univerzity v Glasgowe spolu s ďalšími odborníkmi vypracovali komplexný manažment obezity, ktorý je založený na 4 pilieroch: zdravá výživa, pohybová aktivita, zmena životného štýlu (návyky, postoje) a príslušná farmakoterapia (iba ako podporná liečba).

Prečo tvoria tieto zásady na ceste k vytúženej postave neoddeliteľnú súčasť? Odpoveď je jednoduchá: ide o systém zmien, ktorý by ste mali zaviesť do vášho života, ak to s chudnutím myslíte skutočne vážne.


Zdroj foto: istockphoto.com

4 neoddeliteľné zásady, ak to s chudnutím myslíte vážne

1. Zmena stravovacích návykov: stojí omnoho viac úsilia, ak ste naučení na menej zdravý spôsob stravovania, napr. častá konzumácia vyprážaných, tučných jedál, sladených nápojov, cukroviniek atď. V prípade obezity je nevyhnutné zmeniť celkový spôsob stravovania: nejesť rýchlo, ale jedlo si, naopak, vychutnávať, ďalej jesť pravidelne, menšie porcie, nejesť neskoro večer, najmä potraviny s vyšším obsahom tukov alebo sacharidov.

Pomôcť vám môže aj odborná literatúra zameraná na zdravú výživu, účasť na rôznych seminároch, ale hlavne individuálny prístup výživového poradcu či osobného trénera. Na základe zhodnotenia vášho celkového zdravotného stavu vám môžu poradiť pri zostavení zdravšieho jedálnička.

2. Primeraná pohybová aktivita: strava a cvičenie majú ísť spolu ruka v ruke, ak majú byť výsledky chudnutia stále. Pre mnohých odborníkov je strava 70 – 80 % celkového úspechu. Ak budete cvičiť pravidelne, niekoľkokrát do týždňa, spevníte vaše svalstvo a podporíte tak trvácnosť vašich výsledkov. Na tú správnu cestu za vysnívaným telom sa dostanete, ak budete šport vykonávať s vedomím, že ho robíte pre seba. Cvičenie vás bude viac baviť a ostatní ľudia vás nemusia presviedčať o jeho zmysle.


Zdroj foto: istockphoto.com

3. Zmena myslenia a pevná vôľa: je asi najdôležitejšou zmenou, ktorú by ste mali vykonať, ak chcete byť úspešní pri dodržiavaní ďalších zásad. Bez toho, aby ste vy sami uverili, že sa vám schudnúť podarí a že si hmotnosť dokážete udržať, dosiahnete svoj cieľ len veľmi ťažko. Ak získate pomoc a podporu najbližších, môžete byť ešte viac motivovaní.

Sústreďte sa na cieľ, nie na prípadné dočasné neúspechy a hlavne, verte vo vlastné sily a schopnosti! Veď napokon, sila pozitívneho myslenia robí často naozajstné divy. Možno ste už počuli výrok: „Zmeňte svoje myslenie a zmeníte svoj život!“ Pokiaľ ide o pevnú vôľu, ak sa vám nedarí schudnúť len preto, že ste sa vedome znova dopustili prehreškov, nestrácajte hneď nádej.

Vytrvalosť „nepadne do vienka“ každému. Na pevnej vôli a sebadisciplíne sa dá pracovať. Po každom páde treba pozbierať svoje sily a vrátiť sa späť k správnym návykom. Len seriózny prístup k dodržiavaniu zmien vás môže posúvať vpred, bližšie k vášmu stanovenému cieľu.

4. Zmena životného štýlu: niekedy stačí vykonať zopár opatrení, inokedy radikálne zmeniť váš životný štýl. Napr. menej stresu a viac odpočinku, dostatok spánku, obmedzenie konzumácie alkoholu, cigariet, plánovanie svojho voľného času atď.

Mnohým ľuďom sa podarilo schudnúť natrvalo. Či už zaviedli viac alebo menej zmien vo svojom živote, pochopili ich vzájomnú súvislosť a to, že je potrebné sa s nimi stotožniť, ak si chcú dosiahnuté výsledky udržať. Novozavedené zásady sa tak stali prirodzenou súčasťou ich života. Ak tomu človek s obezitou neporozumie, môže len márne zápasiť so svojou hmotnosťou.

Nedokáže si udržať stabilnú váhu, a to často vedie k psychickým problémom. Kolotoč neustáleho chudnutia a priberania nie je už len na úkor fyzického, ale i psychického zdravia. V tomto prípade je lepšie vyhľadať pomoc odborníkov (napr. psychológa, výživového poradcu), aby ste sa svojou váhou netrápili ešte viac. Niekedy postačí podpora osobného trénera.

Kvalitný tréner by mal byť aj dobrým psychológom, preto ho vyberajte starostlivo. Správne rozhodnutie môžete urobiť ešte dnes, nezabudnite však, že najdôležitejšie je vydržať pri ňom! Konečný úspech závisí v prvom rade od vás a vašej snahy!