7 „maličkostí“, ktoré sabotujú vašu snahu schudnúť. Odhaľte ich!

Ing. Vladimíra Mihálová | 26. november 2018
7 „maličkostí“, ktoré sabotujú vašu snahu schudnúť. Odhaľte ich!

Pravidelne športujete, počítate prijímané kalórie, a napriek tomu sa vám schudnúť nedarí? Od vášho cieľa vás môžu deliť aj detaily, ktoré sa vám môžu zdať nepodstatné. Na ceste za vysnívanou postavou sa z nich ale často stávajú významné prekážky.

Pravdepodobne vo svojom okolí tiež poznáte ľudí, ktorí môžu zjesť akékoľvek jedlo aj „na kilá“, a napriek tomu nepriberú. Nuž takým môžeme len ticho závidieť, pretože majú veľmi dobrý metabolizmus. Ak ste taký nedostali do vienka a musíte sledovať svoju váhu, súčasťou vášho životného štýlu by mal byť rozhodne pravidelný pohyb a správne zvolená strava.

Nie je to však také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Niekedy sa snažíte, ako viete, no úspech nie a nie sa dostaviť. Pokiaľ za tým nestoja skryté zdravotné problémy a cvičíte skutočne poctivo, chyby hľadajte najskôr vo vašom jedálnom lístku.

Napriek tomu, že si ich vždy nemusíte uvedomovať a považujete ich za maličkosti, vzďaľujú vás na míle od dosiahnutia vášho cieľa. Kým tieto „drobnosti“ neodhalíte a nezačnete im venovať pozornosť, potom budete bojovať s vašou hmotnosťou neustále.

Aké „maličkosti“ môžu najčastejšie mariť vašu snahu trvalo schudnúť?

1. Vynechávate večeru

Pokiaľ ste zvyknutí cvičiť v popoludňajších či večerných hodinách, nezabúdajte na stravu po cvičení! Napriek tomu, že sa môžete cítiť plní energie, alebo naopak, ľahší, a preto úmyselne vynecháte večeru, nerobíte správne.

Po cvičení treba telu dodať potrebnú výživu, najmä bielkoviny, nevyhnutné pre regeneráciu svalovej hmoty. Ak ich nedoplníte, nielenže neschudnete dlhodobo, ale stratíte skôr svaly než tuk. A to určite nechcete!

Preto si na večeru pekne pripravte zeleninový šalát s rybou, cottage cheese či nízkotučný tvaroh, ktorý môžete obmeniť napr. omeletou z vaječných bielkov so zelenými fazuľkami. Jednoducho, bielkoviny telu nesmú chýbať a po cvičení obzvlášť!

2. Dopĺňate sacharidy v nesprávnom čase

Opačným prípadom môže byť, že jedlo po cvičení síce nevynecháte, ale namiesto účinného doplnenia bielkovín siahnete po sacharidoch. Že vás po cvičení zasýti banán? V poriadku, ale ovocie konzumujte radšej v ranných hodinách, príp. na desiatu.

Pokiaľ chcete skutočne schudnúť, takejto „školáckej“ chybe sa radšej vyhýbajte. Banán či dva po cvičení si môžu dovoliť akurát tak kulturisti, ktorí sú vo fáze „objemovky“ a potrebujú hmotnosť (hlavne objem svalov) naberať.

3. Veselo dochucujete

Napriek tomu, že si dôkladne sledujete zloženie potravín, obsah tukov i cukrov, pri dochucovaní jedál na túto „maličkosť“ niekedy zabúdate. Do šalátu si nasypete oriešky, jogurt alebo vločky vylepšíte sušeným ovocím. Nikto nepochybuje o pozitívnom vplyve ovocia či orieškov na ľudské zdravie, s ich množstvom by ste to ale rozhodne nemali preháňať.

Sušené ovocie je plné cukru a pri orieškoch si treba strážiť najmä množstvo tuku. A čo je úplný „gól“, keď si človek myslí, že je zdravú stravu? Dá si chutný zeleninový šalátik, ktorý na tanieri až tak žiari všetkými farbami a nakoniec to „zabije“ dressingom. Ak si pripravíte šalát s dressingom doma, je to menšie zlo, pretože aspoň viete, čo ste do neho dali.

Čítajte tiež: Minimum kalórií, maximum vitamínov. Sezóna šalátov v plnom prúde.

Aj tak by ste však mali zvoliť verziu bez zálievky so zbytočnými dochucovadlami (soľ, koreniny, omáčky a pod.), ktoré len zvyšujú jeho energetickú hodnotu a vašej postave vôbec neprospejú. Pokiaľ si objednáte dressing v reštaurácii, len ťažko ustrážite jeho zloženie. Taktiež myslite na to, že soľ viaže vodu. Nechceli ste sa prebytočných kilogramov náhodou zbaviť?

4. Jete príliš zdravého jedla

V dnešnej dobe sú niektoré potraviny označované ako „superpotraviny“. Napr. jablká, strukoviny, vajcia, zelená listová zelenina, orechy, ovsené vločky alebo kyslá kapusta. Vďaka obsahu cenných látok prospešných pre zdravie sa dokonca odporúčajú jesť denne. Je však neuveriteľné, koľko ľudí si myslí, že keď je niečo zdravé, môžu toho zjesť kvantum.

Ak to budete preháňať, aj z takýchto „superpotravín“ ľahko priberiete. Aj v prípade zdravých potravín si treba strážiť porcie. A napokon, nie sme všetci rovnakí a nie každému môže prospievať každodenná konzumácia ovsených vločiek alebo kyslej kapusty. Naopak, môže mu skôr uškodiť. Takže, držte sa známeho príslovia: všetko s mierou!

5. Zanedbávate pitný režim

Jedálny lístok máte starostlivo pripravený, a tak sa presne držíte rozpisu, kedy a čo môžete konzumovať. Čo z toho, keď večer zistíte, že ste vypili sotva pol litra vody? Bez pravidelného dopĺňania tekutín úbytok kilogramov nečakajte. Hovorí sa, že zvyk je železná košeľa. Skúste si teda osvojiť tento zvyk: hneď, ako sa ráno zobudíte, vypite 2-3 deci vlažnej vody.

Zo začiatku sa vám to možno bude zdať nepríjemné, liať do seba vodu, keď ste sa ešte ani poriadne neprebrali. Po krátkom čase to už budete vykonávať automaticky. Tento zvyk vám navyše pomôže naštartovať vaše trávenie a naučí vás nezabúdať na dôležitosť dopĺňania tekutín. Snažte sa piť skôr, ako budete pociťovať smäd.

A keď už hovoríme o trávení: čo máme na mysli pod pravidelným dopĺňaním tekutín? Ideálne je piť vodu pred jedlom (min. pol hodiny), po jedle (aspoň hodinu), aby ste nesťažovali už spomínané procesy trávenia.

Navyše, určite nebudete pociťovať taký hlad, keď sa napijete pred jedlom, ako keby ste sa nenapili vôbec. To už máte určite odskúšané a viete, že hlad je často prezlečený smäd. Dopĺňanie tekutín počas cvičenia je snáď samozrejmosťou.

Nesnažte sa však napraviť vašu zábudlivosť „prepíjaním sa“ pred spaním, keď ste na to v priebehu dňa ani nepomysleli. Zbytočne takto zaťažujete obličky, narušujete svoj spánok, ktorý predsa pre správne chudnutie tiež potrebujete.

6. Nevzdali ste sa sladených nápojov

Ešte stále patríte k tým, ktorí si život bez kávy s cukrom, koly či sladených nápojov nedokážu predstaviť? Potom robíte obrovskú chybu, ktorá vám môže komplikovať vaše snahy o schudnutie. Keď si prijímané kalórie v strave starostlivo počítate, potom určite viete, koľko sacharidov zjete v ovocí, hlavnom jedle a vôbec počas celého dňa.

Vážne potrebujete dodávať telu ďalšie kalórie v podobe rýchlych cukrov, ktoré mu vôbec neprospievajú? Tak potom sa nečudujte, prečo si vaša o 10 rokov staršia kolegyňa, ktorá už roky nesladí čaj či kávu, udržuje stálu hmotnosť a vám kolíše ako na hojdačke. Prirodzene, je to len maličkosť. Ale v celku môže zohrať dôležitú úlohu.

7. Neobmedzili ste hotové jedlá

Keď ste sa rozhodli schudnúť, tak ste museli kompletne zmeniť jedálny lístok. Tak prečo do neho stále pridávate hotové výrobky? Ak vo vašej strave pretrvávajú priemyselne spracované potraviny či polotovary, spolu s nimi sa dostávajú do vášho tela prídavné látky, konzervanty a ďalšie chemikálie.

Hotové jedlá vám bránia schudnúť a navyše sa ich konzumácia odzrkadlí aj na vašom zdraví.

Preferujte radšej čerstvé a kvalitné potraviny, ktoré si upravíte doma sami. Že ste si dali len bagetu za odmenu, lebo ste na sebe celý týždeň tvrdo „makali“? Áno, aj to treba.

Ale nie hneď a po každom týždni tvrdej práce na sebe, ktorá tak úplne vyjde navnivoč. Potom dlhodobé výsledky nečakajte! Či už si teda tieto „maličkosti“ uvedomujete alebo nie, venujte im väčšiu pozornosť. Je len vo vašich rukách, ako vaše snaženie na ceste za vysnívanou postavou dopadne.