9 tukových faktov
foto: istockphoto.com
Poďme si to zhrnúť. Čo by sme mali vedieť o tuku?
- Posledné výskumy hovoria o tom, že vysoké percento brušného tuku bez ohľadu na celkovú hmotnosť je priamoúmerné riziku predčasného úmrtia.
- Veľký obvod pása zvyšuje predpoklady zdravotných komplikácií v podobe kardiovaskulárnych ochorení či rakoviny. Ak má žena veľkosť pásu 35 palcov (1 palec = cca 2,54 cm), hrozia jej zdravotné potiaže.
- K zníženiu viscerálneho tuku sa pričiníte úpravou nesprávnych stravovacích návykov v kombinácii s cvičením.
- Zaraďte do svojho jedálnička zdravé potraviny: celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu, zdravé tuky v podobe avokáda, orechov, olivového oleja či nízkotučných mliečnych výrobkov.
- Pomôžte organizmu naštartovať rýchlejšie spaľovanie tukov pomocou vybraných potravín. Pravidelne konzumujte: grepy, kajenské korenie, jablká, strukoviny (najmä šošovica je bohatá na bielkoviny a rozpustnú vlákninu), čo sú živiny, ktoré stimulujú metabolizmus, stabilizujú hladinu cukru v krvi a zvyšujú schopnosť tela spaľovať tuky.
- Osvojte si pravidlo pomalého a dôkladného žutia potravy. Myslite na to, že pocit sýtosti sa dosiahne až po 20 minútach. Keď jedlo zjete prirýchlo, automaticky zjete viac.
- Skutočné odbúravanie tukov začína až po 30 minútach intenzívneho pohybu, predtým odbúrava svoje uhľohydrátové rezervy – z toho sa však nechudne.
- Potrebné je vedieť fakt, že pulzová frekvencia nesmie prekročiť 130 úderov za minútu, pretože potom sa spaľovanie tuku zastavuje. Zmerajte si počas cvičenia tepovú frekvenciu: tri prsty jednej ruky (ukazovák, prostredník a prstenník) pritlačte počas15 sekúnd na zápästie druhej ruky na strane palca, spočítajte a výsledok vynásobte štyrmi.
- Na záver jedna pozitívny správa – zdravotnícki odborníci z Missourifamilies.org zistili, že brušný tuk je zvyčajne prvý tuk, ktorý sa stráca počas chudnutia.
Prečítajte si tiež:Príliš veľa TUKU v tele spúšťa zápalové procesy