Schudnem v saune? A ako saunovanie podopruje detoxikáciu?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 4. február 2017
Schudnem v saune? A ako saunovanie podopruje detoxikáciu?

O mnohostranných účinkoch saunovania na ľudský organizmus sme písali. Ale môže sauna naozaj podporovať chudnutie? A čo detoxikácia?

Budem sa saunovať, budem chudnúť?

Ak ste pre saunovanie „nažhavení“ preto, že by ste chceli výrazne, ľahko a (oproti cvičeniu pasívnejšie) zredukovať svoju telesnú hmotnosť, musíme vás sklamať. Hoci pri pravidelnom a „poctivom“ potení sa môžete mať pocit, že vo vašom tele sa zaručene musí rozpustiť všetok tuk, nie je to tak.

Pri saunovaní sa síce zvyšuje spaľovanie kalórií, no potením organizmus stráca iba vodu z tukových tkanív, avšak tuk sa nerozpúšťa.

Saunovanie nenahradí pravidelný pohyb, ALE môže podporiť odstraňovanie škodlivých látok, ktoré môžu spôsobovať usadzovanie podkožného tuku. Takže pri redukcii hmotnosti má, popri správnom stravovaní a kondičnom režime, saunovanie tiež svoje miesto.

Detoxikácia v saune

Enormný nárast ľudí s rôznymi alergiami, kožnými či respiračnými ťažkosťami vedie mnohých k tomu, aby sa zamýšľali nad otázkou detoxikácie. Zdroje toxicity sú všade okolo nás – v ovzduší, vo vode, v potravinách i napr. v toľko diskutovaných očkovacích vakcínach.

Toxické látky poškodzujú vitálne funkcie, ovplyvňujú fyzické i psychické funkcie. Štúdie, ktoré sa zaoberali vplyvom saunovania ako detoxikácie však jednoznačne potvrdzujú, že pobyt v saune je v tomto smere veľmi účinný.

Horúci vzduch vedie k prekrveniu organizmu a pokožky a podporuje vylučovanie odpadových látok z tela. Počas 30 minút v saune sa z ľudského tela údajne vylúči toľko škodlivín, ako vylúčia obličky za 24 hodín.  

Mohlo by vás zaujímať:
Pravidlá pôstu pre začiatočníkov
5 zásad správneho postenia sa

Vplyv saunovania na obranyschopnosť

Jedným z najvýraznejších a dokázateľných účinkov pobytu v saune je vplyv na obranyschopnosť organizmu. Tí, ktorí čaru „potenia sa vo vlastnej šťave“ už podľahli, môžu potvrdiť, že vďaka tejto záľube sú menej chorí a prípadné respiračné choroby majú u nich ľahší priebeh. Potvrdzuje to aj alergiológ MUDr. Martin Lešťan, ktorý považuje saunovanie za prospešnú aktivitu pre mnohých ľudí.

„Pravidelné saunovanie má imunomodulačný účinok, t.j. prispieva k zlepšeniu obranyschopnosti. Nie každému saunovanie vyhovuje, nie každý rovnako toleruje pôsobenie tepla a striedanie tepla a chladu. Ak ale nemáte nežiaduce reakcie po saunovaní, netrpíte na závažné ochorenia srdcovocievneho aparátu či na závažnú chladovú alergiu, môže byť saunovanie tou vhodnou cestou k zlepšeniu odolnosti voči infekciám, k primeranému otužovaniu, k zlepšeniu nielen fyzického zdravia, ale aj psychickej pohody.

Saunovanie môže byť súčasťou zdravého životného štýlu – spolu s primeraným pohybom, pobytom na čerstvom vzduchu, optimálnym stravovaním, ale aj snahou o psychickú pohodu. Ja osobne sa snažím v poslednom čase nájsť si čas na saunovanie s mojou rodinou aspoň raz do týždňa. Nie vždy sa to podarí, ale spoločný čas strávený v saune prospieva nielen telu, ale aj rodinnej pohode.“

Čítajte tiež: Pre pánov. Obľubujete saunu? Bacha na spermie!