Začať behať je ťažké...preto beháme spolu

Angelika Kutišová | 25. august 2019
FSRT, beh z gauca, bezci, behanie, behame, bezec, bezkyna, zena, muzi, kardiio, aerobny trening, začiatočník, začiatky, bežecké, bratislava, fit, chudnutie

Často potrebujeme niečo, čo nám pomôže spraviť prvé kroky k behu. Sú ľudia, ktorí najprv skúšajú „na tajňáša“ – nikomu o svojich behoch nehovoria, hanbia sa za ne, lebo nevedia a nechce sa im veriť, že všetci začínali s pár kilometrami, že všetci beh „prekladali“ aj chôdzou a že všetci boli červení ako repa.

Zo začiatku okukávame na sociálnych sieťach výkony iných. Potom sa pripojíme do niektorej z virtuálnych bežeckých skupín a sledujeme ostatných. Neskôr sa odvážime spýtať sa niečo, čím sme si nie istí, potvrdíme si, že naozaj nevadí, ak by sme bežali spolu a pomaly. A potom... Potom konečne obujeme tenisky a vykročíme v ústrety svojmu prvému behu s partiou. Väčšina bežcov, aj keď len z času načas, potrebuje bežeckých partnerov. Po takomto behu príde ten moment, keď sa už za svoj beh nehanbí, ale naopak. Konečne si aj on povie #bolsom. A bolo super.

Prečo beháme spolu?

Patriť niekam a k niekomu je jedna zo základných ľudských potrieb. Táto potreba sa objaví aj pri športe, a aj pri individuálnom športe, akým je beh. Pocit patriť niekam je niekedy potrebný už ako úvodná motivácia a niekedy sa objaví až neskôr. Sledujeme záznamy a fotky o behoch na facebooku, vidíme, že behy kamošov sú nielen postované, ale sú komentované, pripájajú sa k nim dobré rady a povzbudenia. Zrazu cítime, že aj vlastným „nedokonalým” behom vieme motivovať ďalších a že nie sme na tom až tak zle, že to spolu dokážeme.

AKÉ SÚ BENEFITY BEHU V TEAME?

1. Spoločný záujem

Všetci v partii sa dostali do teamu preto, lebo mali rovnaký záujem: beh. Rovnaké záujmy spájajú. Tu sa na teba nikto nebude pozerať krivo, ak budeš „príliš veľa” hovoriť o behu. Keď sa budeš dvadsiatykrát pýtať, aká je ideálna kadencia a každý, komu povieš, že si dnes behal rovinky bude vedieť, že máš stehná „na šrot”

2. Cieľ

Všetci v tíme majú rovnaký cieľ. Nech je to odbehnúť bez zastavenia 5 km alebo sa pripraviť na polmaratón. Každý, kto začne behať aj pre akýkoľvek iný dôvod, napríklad schudnúť alebo si len zlepšiť kondíciu, veľmi skoro zacíti vôňu a silu bežeckého cieľa daného v kilometroch.

3. Spolupatričnosť

Patričnosť k bežeckej komunite, ktorá je podporená trénerom, spoločným behom, tímovou čelenkou či tričkom je prestížna. Nejde o to, že máme či nemáme dosť tričiek, ale ide o to, že ak aj bežíme sami v tímovom tričku, máme pocit, že nie sme sami. Vieme, že niekam patríme.

Vieme, že aj ostatní z tímu práve bežia a presne vieme, že teraz by nám tréner povedal, spomaľ, bežíš prirýchlo (alebo pridaj, už len 10 sekúnd. No a potom je tu pocit, ktorý máme, keď sa objavíme na bežeckom podujatí všetci spolu, v rovnakom. Cítime sa ako národná liga, sme na seba (navzájom aj sami na seba) hrdí a je jedno, že dobehneme ako poslední. Lebo my už vieme, že poslední sú len tí, čo ani nezačali.

4. Extra motivácia

Spoločné tréningy sú obrovská motivácia a vydolujú z nás silu, o akej sme ani len netušili. Výhod spoločných tréningov je mnoho, napríklad tieto: Poriadne sa zahrejeme pred behom a spravíme aj dynamický strečing, prípadne aj bežeckú abecedu. Hore ruku, kto venuje tejto úvodnej časti tréningu vždy čas a priestor. Možno iba ak beháme intervaly. A rovnako aj na záver – vyklušeme a postrečujeme. Dokážeme odbehnúť aj taký tréning, na aký by sme sami ani len nepomysleli.

Niekedy je to preto, lebo ani nevieme, aké rôzne bežecké tréningy môžeme vykonať, a teda znamená to rovno aj ďalší benefit – informácie a rozširovanie bežeckých vedomostí. Učíme sa, aký je rozdiel medzi ľahkým behom, intervalovým behom, regeneračným behom, atď. Je dôležité, aby naše behy boli pestré a rôznorodé, a aby mali hlavu aj pätu. Na tréningu je tréner, ktorý mi poradí, ak ma niečo bolí alebo pichá, alebo ak som si v niečom nie istá. Dáva mi to pocit dôvery a istoty, a aj sebaistoty. Zabehneme viac a lepšie, ako keby sme bežali sami.

Odbehnem o kolo viac, alebo odbehnem to o niečo rýchlejšie, lebo nechceme až tak zaostať. A čo vlastne zistím? Že je vo mne oveľa viac a že dokážem posúvať svoje hranice. A možno.... možno začnem byť po čase zvedavá, kam ich viem posunúť. Tešíme sa na ostatných, prehodíme pár slov, povieme si o bežeckých boliestkach a vieme, že nikomu s tým nelezieme na nervy. Môžeme si byť istí, že aj keď budeme poslední, bude tu náš tím, ktorý nám bude fandiť rovnako, akoby sme boli medzi prvými. Vieme, že dnes je tréning a to, že je vyhradený čas len a len pre mňa a ešte to znamená aj záväzok. Niekto tie tréningy robí pre mňa a ja sa mu poďakujem svojou účasťou. Sú to malé veci s veľkou obojstrannou hodnotou.

5. Logistika a náklady

Logistika a náklady na bežecké podujatia sú v tíme oveľa jednoduchšie a lacnejšie. Vieme sa spojiť do jedného auta, ubytovania a sme spolu už na ceste za bežeckým dobrodružstvom. Toto je úžasná forma pocitu slobody.

Tím funguje ako zdroj energie

Zdroj energie, ktorá sa našou aktívnou spoluprácou a účasťou kumuluje a keď bude treba, vráti nám tú energiu práve vtedy, kedy my budeme potrebovať podržať.

Ja mám svoj team. Máš ho aj ty? #fitstylrunning team