10 vecí ktoré už viac nemusíte kupovať

Lucia Gáborová | 26. marec 2021
10 vecí ktoré už viac nemusíte kupovať

Čo teda môžete hneď a zaraz vyhodiť zo svojho reálneho či virtuálneho nákupného košíka? Ponúkame vám desať tipov.

Fast fashion

OK, z času na čas, ak si nejaký reťazcový módny kúsok naozaj zamilujete, doprajte si ho. Ale len ak viete, že ho naozaj budete nosiť takpovediac „až do zodratia“ a nebude vám stáť v skrini. Pred čím varujeme, je skôr bezhlavé nakupovanie lacných kúskov do šatníka, ktoré už po prvom vypratí stratia farbu aj tvar. To isté platí o topánkach.  Topánky majú byť aj keď drahšie, určite kvalitné, určené na pohodlné chodenie, či už ide o lodičky, tenisky alebo barefootky.

Kabelky a peňaženky

Už ste to určite zažili. Hľadali ste nákupnú tašku, vlhčené obrúsky, svoj obľúbený rúž alebo parfum a potom ste zistili, že zostali v inej kabelke. Prehadzovanie vecí z kabelky do kabelky je zbytočné a nepraktické. Na odnesenie nevyhnutných vecí vám veľmi dobre poslúži jedna naozaj kvalitná kabelka. To isté platí aj o peňaženke. 

Bižutériu

Vždy lepšie je mať zopár kúskov ikonických šperkov, s ktorými si vás budú vaši priatelia spájať. Raz mi dcéra povedala: „Mami, nemôžem oči odtrhnúť od tvojho prívesku na retiazke. Tak krásne sa na svetle ligoce.“ Ten kompliment mi padol veľmi vhod najmä preto, že nosím len túto jednu retiazku s týmto jediným príveskom, deň čo deň. To isté platí o náušniciach. 

Suveníry

Magnetky na chladničku, šperkovnice vykladané mušličkami, plastové nezmysly ktoré sa pri prvom použití pokazia. Majú jedného spoločného menovateľa: lapače prachu. Ak už máte v rodine zaužívaný zvyk, že z ciest vždy prinesiete každému nejakú maličkosť, ak je to čo i len trošku možné, zvoľte jedlé darčeky. Kvalitný olivový olej z Toskánska, levanduľovú vodu z Chorvátska, pomarančovú marmeládu z Anglicka, čokoládu zo Švajčiarska, víno z Francúzska. 

Polotovary

Ak nemáte obe ruky ľavé, určite dokážete vyčariť chutné jedlo z kvalitných potravín do pol hodinky. Stačí zájsť raz, dvakrát do týždňa na trhovisko s čerstvými potravinami a tiež do vašej obľúbenej pekárne a lokálnych potravín. Nie je potrebné, aby ste kupovali polotovary akéhokoľvek druhu, či už ide o hotové jedlá, sypkú koláčovú zmes, „sáčkové polievky“ či otvárali jednu konzervu za druhou. Uprednostnite skôr prípravu jedál z čerstvých potravín než z polotovarov. 

Sprchové gély a šampóny na vlasy v plastových obaloch

Ak ste ešte nevyskúšali tuhý šampón, je najvyšší čas. Budete sa čudovať, aký objem dokáže dodať vašim vlasom. V tuhom stave sa dá kúpiť už aj vlasový kondicionér. Rovnakú službu ako tekutý sprcháč vám zasa urobí jemné toaletné mydlo.  

Kozmetiku, ak ste ju ešte nespotrebovali

Ak máte načaté tri tekuté mejkapy, nekupujte si ďalší, pokiaľ ten predchádzajúci nespotrebujete. To isté platí o maskare, pleťovom kréme, parfume, laku na nechty atď. Pretože kým vy už otvárate nové balenie, tomu predchádzajúcemu zbytočne prejde záruka, pretože ho s najväčšou pravdepodobnosťou už neminiete. Je to nielen plytvanie, ale aj mrhanie financiami. 

Každý možný spotrebič do domácnosti

Určite ich už aj tak máte plnú kuchynskú skrinku a vôbec ich z nej nevyberáte. Odšťavovač, citrusovač, pekáreň chleba, varič na kašu, mlynček na kávu atď. Kúpte si naozaj len tie spotrebiče, ktoré budete skutočne potrebovať. Aj tak nebudete stíhať používať všetky. 

Cestovné produkty

Zbytočne tak zvýšite spotrebu plastových obalov. Vždy je lepšie preliať si svoj rozpoužívaný, osvedčený produkt do niečoho menšieho, čo už zaručene máte doma. Ak mini obaly doma nemáte, pri najbližšej návšteve hotela si ich po použití produktu vezmite so sebou domov a už ich mať budete. 

Ovocie a zeleninu v plaste

V prípade, že sa, rovnako, ako ja, snažíte znížiť spotrebu plastových obalov, nekupujte ovocie a zeleninu, ktorá je v supermarkete zabalená v plastovej fólii alebo v plastovom vrecku. Kúpte si buď produkty na váhu do vlastného prineseného pláteného vrecúška, alebo si ich môžete kúpiť na lokálnom trhovisku.