5+ tipov, ako nepribrať počas lockdownu

Dominika Bleščáková | 19. február 2010
5+ tipov, ako nepribrať počas lockdownu

Cítite sa malátni, leniví a neviete zapnúť gombík už ani na jedných nohaviciach? Dlhodobý lockdown sa odrazil na zdraví aj postave nejedného z nás. Vďaka naším tipom sa naučíte, ako si nastaviť režim, zdravo sa stravovať, byť fit a cítiť sa vo svojom tele výborne aj počas lockdownu!

1. Praktizujte tzv. "vedomé jedenie"

Najedzte sa, keď pociťujete hlad, prestaňte jesť, keď sa cítite sýty. Počúvať signály nášho tela bolo kedysi pre ľudí prirodzené, dnes to už tak úplne nie je. Riadime sa rôznymi stravovacími trendami, často nemáme na jedlo čas, jeme nepravidelne a v nedostatočných, alebo naopak, nadmerných množstvách. Naučte sa jesť vedome. Čo to znamená? Keď jete, tak jedzte. Nepozerajte televízor, nescrollujte mobil, nečítajte knihu ani sa nerozprávajte. Jednoducho sa plne sústreďte na každé jedno sústo, dôkladne ho požujte, užite si chuť toho jedla. Robte si počas jedenia prestávky, aby ste zistili, kedy sa cítite nasýtený. Je známe, že do mozgu príde signál o sýtosti s oneskorením a práve preto treba jesť pomaly a pokojne, aby ste sa zbytočne neprejedali. Nedojedajte po deťoch ani nevyškrabujte hrnce, nie ste odpadkový kôš. Vedome rozmýšľajte nad tým, čo do svojho tela dávate. Na základe toho sa vám odmení alebo vás potrestá.

režim

2. Spravte si režim

Ako v práci či chode domácnosti, aj v jedle treba mať režim. Je len na vás, či si zvolíte tri väčšie chody alebo päť až šesť menších denne, dôležité je nastaviť si určitý režim a držať sa ho. Vaše telo aj mozog režim milujú a patrične sa vám za to odvďačia. Postupne si telo zvykne na konkrétne časy jedenia natoľko, že prirodzene začnete v danom čase pociťovať hlad a naopak, mimo "času jedál" nebudete mať potrebu niečo dzobkať. Lepšie si tak ustrážite svoj príjem a odľahčíte tým aj trávenie.

emočné jedenie

3. Vyhnite sa emočnému jedeniu

Nezajedajte smútok, hnev ani nudu. Neprospeje to ani vašej nálade ani postave. Emočné jedenie sa stalo neduhom veľkej časti populácie. Dlhodobá izolácia spôsobuje stále väčšie upínanie sa na jedlo, dopriavanie si obľúbených prehreškov a utápania emócii v jedle. Prejedaním však aktuálnu situáciu či zlú náladu nezlepšíte, práve naopak. Budete mať zo seba zlý pocit, budete sa hnevať, že ste opäť zlyhali a že nemáte pevnú vôľu. Ak vás chytí hnev, žiaľ či nuda, rozptýľte sa. Poupratujte, vytrieďte šatník, choďte na prechádzku alebo si zacvičte. Odvráťte pozornosť od daného problému. Vyskáčte sa, choďte sa prebehnúť alebo naopak, dajte si krátku meditáciu či horúcu vaňu. Jednoducho, nájdite si ten najvhodnejší spôsob spracovávania negatívnych emócií, ktorý sa neodrazí na vašom zhoršenom zdraví či širšom páse.

online cvičenie

4. Zostaňte aktívni

Zostať aktívny počas lockdownu môže byť náročné. Väčšina z nás pracuje z domu, potom sa dlhé hodiny učí s deťmi a navečer sme radi, že niečo navaríme a pozrieme si telku. Avšak dlhodobá nečinnosť, vylihovanie a sedenie za počítačom môže mať katastrofálne následky na naše zdravie. Pritom stačí do svojho denného režimu zakomponovať niekoľko jednoduchých tipov, vďaka ktorým ostanete aktívny a fit.

spánok

5. Dbajte na kvalitný spánok

Spánok je alfou a omegou pevného zdravia a zdravého životného štýlu, napriek tomu ho stále viac a viac ľudí zanedbáva. Často doháňame pracovné či študijné povinnosti na úkor spánku a ani si neuvedomujeme, ako si tým škodíme. Dospelý človek by mal v priemere spať 7 až 9 hodín denne. Rovnako dôležitá je aj spánková hygiena, čo znamená, že napríklad hodinu pred tým, ako pôjdeme do postele, by sme sa nemali vystavovať žiadnej väčšej fyzickej aktivite, jesť ani sa vystavovať žiareniu obrazoviek. Naopak, mali by sme sa venovať nejakému pohodovému cvičeniu, ako napríklad jóge, zameditovať si, prečítať si dobrú knižku či vypočuť si zaujímavý podcast, ako napríklad MAMA a ja BEZ MAKE-upu.

pitný režim

6. Hydratujte

Ak by ste si mali zobrať z tohto článku len jednu vec, nech je to dbanie na dostatočný pitný režim. V zime často zabúdame piť, keďže sa prirodzene menej hýbeme aj potíme. Avšak správna hydratácia je rovnako dôležitá počas celého roka. Za deň by sme mali v priemere vypiť 2,5 litra vody, ak sa venujeme nejakej fyzickej aktivite, tak cca ešte o pol litra viac. Zdravý pitný režim pritom zahŕňa pitie čistej vody, nesladených čajov alebo minerálnych vôd. Obzvlášť veľký pozor si dajte na sladené nápoje, džúsy a alkohol, nakoľko tieto nápoje v sebe skrývajú stovky "prázdnych" kalórií.

skutočné potraviny

7. Kupujte kvalitné a "skutočné" potraviny

Pýtate sa, čo sú to skutočné potraviny? Jednoducho ide o nespracované potraviny, ktoré si vieme kúpiť v ich prirodzenej podobe. Stačí, keď si zapamätáte jednoduché pravidlo: mali by ste vedieť všetky zložky svojho jedla prečítať, poznať ich a v najlepšom prípade by ich dané jedlo malo mať čo najmenej. To znamená, že väčšinu nášho jedálnička by malo tvoriť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné mliečne výrobky, mäso, obiloviny a tzv. pseudoobiloviny. Vyhýbať by sme sa mali polotovarom, konzervovaným jedlám, sladkostiam, rafinovanému cukru a bielej múke. Len tak si udržíme štíhlu postavu a pevné zdravie.