Ako si udržať motiváciu a pozitívnu myseľ počas pandémie

Dominika Bleščáková | 16. marec 2010
Ako si udržať motiváciu a pozitívnu myseľ počas pandémie

Pretrvávajúce pandemická situácia nám dáva zabrať. Zatiaľ čo pred rokom sme sa ešte dokázali zaťať, dúfajúc, že to bude len záležitosť pár týždňov, dnes sa cítime čím ďalej tým viac frustrovane, zúfalo, demotivovane a neraz až úzkostne a depresívne. Udržať si v tomto období nadhľad a pozitívny prístup je umenie, nie je to však nemožné. Prinášame vám niekoľko praktických tipov, ako zostať nad vecou a udržať si motiváciu a pozitívnu myseľ.

1. Hýbte sa

aktívny pohyb

Pohyb je odpoveďou na veľa problémov. Nie len, že vás udrží fit a vo forme, posilní imunitný systém (a tým aj celkové zdravie) ale má aj obzvlášť pozitívne účinky na psychiku človeka. Vieme, často je náročné dokopať sa k pohybu, obzvlášť odkedy sú zatvorené fitnescentrá či štúdiá ale treba zaťať zuby a premôcť sa. Podporujte sa s rodinou či priateľmi, vytvorte si spoločné skupiny alebo cvičte prostredníctvom videočetov. So sparingpartnermi to ide od ruky, zabavíte sa a strávite spolu nejaký čas v rámci dodržiavania všetkých opatrení. Pridajte sa do našej skupiny FIT štýl Challenge, kde budete môcť načerpať inšpiráciu a získať motiváciu. Tiež vás pozývame stať sa fanúšikmi našej facebookovej skupiny FIT štýl, na ktorej nájdete kopec zdravých receptov, fit tipov, cvikov, zaujímavých rozhovorov a okrem toho si v nej môžete aj ZADARMO zacvičiť každý utorok o 18:10 KARDIO cvičenie s NEONKOU a každý štvrtok 18:30 JÓGA s Dianou Hô Chí. Máme tam vybudovanú veľmi peknú podpornú skupinu žien, cvičeniek, s ktorými sa môžete vzájomne podporovať, inšpirovať a motivovať.

2. Upokojte svoju myseľ

meditacia

Uchovať si v krízových a nezvyčajných situáciách (akou je aj dlhodobá epidémia a lockdown) pokojnú myseľ je náročné. Neraz nás bombardujú úzkostné vlny myšlienok, ktoré nedokážeme zastaviť. Veľa ľudí má problémy so spánkom, budia sa uprostred noci ustráchaní, plní obáv do budúcnosti. Pocit neistoty vstúpil do života väčšiny ľudí. Nadmerné preanalyzovávanie a katastrofizácia nás môžu skutočne dohnať až do úplného šialenstva. Preto tomu treba dať stopku. Ako? Začnite meditovať. Nie, nemusíte nečinne sedeť v pozícii lotosového kvetu (aj keď bolo by to výborné) a nečinne hladieť do blba. Meditácia predstavuje akúkoľvek činnosť, pri ktorej sa sústredíte výhradne na prítomný okamih a nič iné. Jednoducho zastavíte tok myšlienok. Je jedno, či pôjde o prechádzku v lese, kreslenie, skladanie puzzle, upratovanie, varenie. Základom je, byť v prítomnosti. Zo začiatku to môže byť náročné, preto odporúčame v mysli si popisovať, čo práve robíte a zapájať pri tom všetky zmysly. Varíte obed? Čo presne varíte? Ako to vonia? Ako to chutí? Akú to má textúru? Tréning robí majstra a už po pár dňoch takéhoto vedomého fungovania pocítite veľmi príjemné zmeny čo sa týka vašej psychiky. A raz to možno skutočne dopracujete až na úroveň meditujúcich guruov v Indii.

 

3. Nepotláčajte emócie

emocie

Emócie musíme vyjadrovať. Nech už vás ťaží alebo trápi čokoľvek, priznajte si to. Niekomu stačí rozhovor s dobrým priateľom, iný potrebuje radu psychoterapeuta. Nie je to žiadna hanba, nie je to žiadne zlyhanie. Práve naopak, je to znakom zrelosti. Hnev či smútok sú emócie, ktoré patria do života každého jedného z nás, obzvlášť v tak náročnom období. Niekomu sa stačí z toho vyrozprávať či vypísať, iní to potrebujú doslova vyventilovať. Či už skákaním na švihadle, behom, dynamickým cvičením - jednoducho vypustite paru a uvoľnite všetok tlak emócií, ktorý sa vo vás nahromadil. Uvidíte, akú úžasnú úľavu pocítite.

4. Stanovte si čiastkové ciele a tešte sa z nich

Každé ráno si vyhraďte zopár minút a stanovte si ciele na daný deň. Je dokázané, že pri zostavovaní cieľov a robení plánov sa v mozgu vyplavuje hormón dopamín, ktorý je naším hnacím motorom. Nenakladajte si na plecia, úplne stačia drobné a splniteľné ciele. Ustlať si posteľ, uvariť obed, splniť si svoje pracovné povinnosti, zacvičiť si alebo ísť na prechádzku. Postupne si splnené úlohy odkšrtávajte. Na konci dňa si spravne sumarizáciu a vyjadrite vďačnosť za 3 veci, ktoré vás v ten deň najviac potešili. Budete mať zo seba dobrý pocit a bude sa vám oveľa ľahšie zaspávať, to vám garantujeme.

5. Dovoľte si občas aj nič nerobiť

Vieme, padnúť do víru seriálového maratónu sa dá veľmi ľahko, občas je to však prospešné. Netlačte na seba a neorganizujte si každú jednu sekundu dňa. Skôr či neskôr vám dôjdu sily. Plánujte si deň, ale s rozumom a do harmonogramu zakomponujte aj čas odpočinku - či už aktívneho, vo forme nejakej športovej aktivity alebo prechádzky na čerstvom vzduchu, alebo pasívneho, napríklad pri čítaní dobrej knihy, skladaní puzzlí, hrania s deťmi alebo pozerania obľúbenej relácie. Vždy si však jasne určite, koľko času danou oddychovou aktivitou strávite a tento čas nepredlžujte. Mohli by ste tak spadnúť do víru prokrastinácie, čo môže viesť k stresu a pocitom úzkosti.