Bryndza: Povolený doping pre telo aj dušu

Ak sa bryndza vyrába poctivo a s láskou má charakteristickú chuť a blahodarný vplyv pre ľudský organizmus. A Liptovskej Mliekarmi pri jej výrobe používajú ešte aj horské mlieko.
Bryndza je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Najznámejšie národné jedlo - bryndzové halušky sa varia snáď v každej slovenskej rodine a dávame ich ochutnávať každej zahraničnej návšteve.
V Liptovskej mliekarni dodržiavajú tradičný čistý postup a na výrobu používajú len horské mlieko a len zo Slovenska, čo spotrebitelia oceňujú a majú radi. Aj preto je bryndza Liptov dlhodobo najpredávanejšou značkovou bryndzou na našom trhu (40%).
ZDROJ: AC Nielsen, bryndza SK objemy, total 2017
Horské mlieko od spokojných oviec a kráv
Liptovská bryndza z ovčieho a kravského hrudkového syra spĺňa všetky kritériá označenia „Slovenská bryndza“, ktoré je zapísané v registri tradičných chránených produktov EÚ. Okrem iného to znamená, že Liptov bryndza obsahujem minimálne 50% ovčej zložky.
Mlieko, ktoré Liptov využíva na výrobu bryndze, slovenských parených špecialít, tvrdých syrov a masla je označené ako horské (podľa nariadenia Európskej únie).
Kravy a ovce zo 73 slovenských fariem a salašov, ktoré dodávajú mlieko výhradne pre Liptov, sa pasú v horskom prostredí. Sú chované s dodržaním „welfare“ podmienok, majú dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a spásajú horkú trávu a bylinky na Liptove, Orave, Spiši a v prípade ovčieho mlieka aj na Gemeri.
Napokon chuť, farba a vôňa Liptov bryndze je charakteristická najmä vďaka dobrým podmienkam pre zvieratá a vďaka bohatej rastlinnej diverzite horských pastvín v regióne Liptov.
Viac informácii: www.nasliptov.sk