Bryndza: Povolený doping pre telo aj dušu

Redakcia | 22. máj 2018
Bryndza: Povolený doping pre telo aj dušu
foto: www.nasliptov.sk

Ak sa bryndza vyrába poctivo a s láskou má charakteristickú chuť a blahodarný vplyv pre ľudský organizmus. A Liptovskej Mliekarmi pri jej výrobe používajú ešte aj horské mlieko.

Bryndza je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Najznámejšie národné jedlo - bryndzové halušky sa varia snáď v každej slovenskej rodine a dávame ich ochutnávať každej zahraničnej návšteve.

V Liptovskej mliekarni dodržiavajú tradičný čistý postup a na výrobu používajú len horské mlieko  a len zo Slovenska, čo spotrebitelia oceňujú a majú radi. Aj preto je bryndza Liptov dlhodobo najpredávanejšou značkovou bryndzou na našom trhu (40%).
ZDROJ:
AC Nielsen, bryndza SK objemy, total 2017

Horské mlieko od spokojných oviec a kráv

Liptovská  bryndza z ovčieho a kravského hrudkového syra spĺňa všetky kritériá označenia „Slovenská bryndza“, ktoré je zapísané v registri tradičných chránených produktov EÚ. Okrem iného to znamená, že Liptov bryndza  obsahujem minimálne 50% ovčej zložky.

Mlieko, ktoré Liptov využíva na výrobu bryndze, slovenských parených špecialít, tvrdých syrov a masla je označené ako horské (podľa nariadenia Európskej únie).

Kravy a ovce zo 73 slovenských fariem a salašov, ktoré  dodávajú mlieko výhradne pre Liptov, sa  pasú v horskom prostredí. Sú chované s dodržaním „welfare“ podmienok, majú dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a spásajú horkú trávu a bylinky na Liptove, Orave, Spiši a v prípade ovčieho mlieka aj na Gemeri.

Napokon chuť, farba a vôňa Liptov bryndze je  charakteristická najmä vďaka dobrým podmienkam pre  zvieratá a vďaka  bohatej rastlinnej diverzite horských pastvín v regióne Liptov.



Viac informácii: www.nasliptov.sk

Fotogaléria