Citlivé zuby vedia potrápiť. Rozlúčte sa s nimi pomocou hydroxyapatitu a nízkemu RDA zubnej pasty

biela perla | 23. máj 2023
Biela perla
foto: biela perla

Mnoho ľudí, ktorých trápi vysoká citlivosť zubov, nepoužíva správnu zubnú pastu – nepoznajú jej index abrazivity (RDA) a nezaujímajú sa o jej správne zloženie. Pri výbere zubnej pasty (najmä) pre citlivé zuby by sme sa mali zamerať na zložku hydroxyapatit a tiež na parameter, ktorý sa volá RDA.

Čo je to RDA?

Samotné RDA je skratkou zo slovného spojenia „Relative Dentin Abrasivity“, ktoré znamená relatívnu abrazivitu dentínu. Je to hodnota, ktorá určuje brúsiacu a čistiacu schopnosť zubnej pasty. Čím je RDA vyššie, tým je pasta drsnejšia a ľahšie odstraňuje nečistoty z povrchu zubov. Na druhej strane príliš vysoké RDA zvyšuje riziko poškriabania skloviny. Naopak, čím je tento parameter nižší, tak je zubná pasta jemnejšia a šetrnejšia k zubnej sklovine.

Dbajte na správnu hodnotu RDA pre vaše zuby

Pre ľudí s citlivými zubami a odhalenými krčkami, ústupom ďasien a ľudí, čo škrípu zubami, je vhodná pasta s nízkym stupňom RDA. Slovenský výrobca biela perlaâ vyvíja receptúry pást a špecializuje sa na zubné pasty s nízkym a stredným RDA, ktoré šetrne bieli aj citlivé zuby.

Práve zubná pasta pre citlivé zuby :sensitive whitening (RDA 9) je pre vás ako stvorená. Takto nízke RDA je veľmi šetrné k zubnej sklovine, nepoškriabe ju a je vhodné na čistenie zubov aj sonickými kefkami.

Táto zubná pasta udržuje prirodzenú mikroflóru ústnej dutiny a zabezpečuje jemné bielenie zubnej skloviny vďaka enzýmu Glukózo-oxidáza, ktorý sa prirodzene nachádza v našich slinách, fluór zase chráni pred zubným kazom. Ochrana ďasien, antibakteriálny účinok a sviežosť sú zabezpečené obsahom levanduľového a citrónového oleju. :sensitive whitening obsahuje dôležitý minerál hydroxyapatit, ktorý spevňuje zubnú sklovinu. Už ste o ňom počuli?

Biela perla 

Povedzte „áno“ hydroxapatitu! Citlivé zuby sa stanú minulosťou

Kryštály minerálu hydroxyapatitu sú prirodzenou súčasťou našich kostí a zubov. Sklovina zuba je až z 95 % zložená z anorganických látok, hlavnou zložkou je práve hydroxyapatit, ktorý je bohatý na vápnik a fosfor. Je to rozpustný minerál, ktorého štruktúra sa rozpadá pri pH nižšom ako 5,5 (kyslé prostredie). Hydroxyapatit obsiahnutý v zubnej paste vyhladzuje štruktúru zubnej skloviny a zabraňuje uvoľňovaniu najmä vápnika.

„Zubná pasta s obsahom hydroxyapatitu, a teda práve :sensititve whitening od biela perlaâ, remineralizuje poškodené miesta zubnej skloviny. Týmto hydroxyapatit predchádza vzniku zubného kazu a napomáha udržať zuby silné a mineralizované. Zároveň znižuje vplyv kyslých nápojov a potravín na zuby, chráni sklovinu a znižuje stratu minerálov a riziko vzniku erózií. Jeho obsah v paste má pozitívny vplyv na prechádzanie citlivosti zubov, pretože vytvorí ochrannú vrstvu na povrchu zuba,“ vysvetľuje zubná lekárka MDDr. Andrea Hrubá.

Viac informácií nájdete na bielaperla.sk