Histamínová diéta: Čo by nemalo vo vašom jedálničku chýbať?

Bobule.sk | 3. marec 2022
HIT, bobule, histamínová intolerancia, histamín
foto: Bobule.sk, Shutterstock.com

Ak ste si vypočuli diagnózu histamínová intolerancia, iste vám ako prvé preletela hlavou otázka: Čo budem vlastne jesť? Zoznam potravín vhodných pre histamínovú diétu totiž na prvý pohľad nevyzerá až tak lákavo. Dobrou správou však je, že vďaka rôznym chutným alternatívam dnes môžete histamínovú intoleranciu zvládnuť s maximálnou ľahkosťou.

Čo je histamín a histamínová intolerancia?

Histamín je chemická látka, ktorá v našom tele zodpovedá za niekoľko mimoriadne dôležitých funkcií. Vysiela správy do mozgu a signalizuje uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny potrebnej pre správne trávenie. Histamín sa takisto uvoľňuje ako súčasť reakcie imunitného systému na akékoľvek fyzické poranenie či vznik alergickej reakcie. Tak ako pri všetkom, aj v prípade histamínu platí, že všetkého veľa jednoducho škodí. Reakciou, ktorou naše telo reaguje na nadmerné množstvo histamínu, je práve histamínová intolerancia, označovaná aj skratkou HIT.

Histamínová intolerancia postihuje približne 1–3 % svetovej populácie. Diagnostika tohto ochorenia však vôbec nie je jednoduchá, pretože jeho príznaky sa bežne prelínajú s príznakmi iných ochorení. Neraz sa preto stáva, že si ju s niektorým druhom potravinovej alergie či poruchou trávenia pomýli nielen pacient, ale dokonca aj lekár.

Medzi časté príznaky HIT patrí najmä:

•    nadúvanie
•    hnačka, bolesti brucha, nevoľnosť, zvracanie či iné tráviace problémy,
•    únava,
•    bolesti hlavy presahujúce až do silnejších migrén,
•    náhle návaly horúčavy, ktorú je cítiť najmä v oblasti tváre a hrudníka,
•    upchatý nos, nádcha, šteklenie v nose či ďalšie problémy spojené s dýchaním.

Zoznam potravín pri histamínovej diéte

Histamín je látka, ktorú síce nevidieť a necítiť, no jeho vysoké hodnoty by sme našli vo viacerých bežných potravinách a nápojoch. Dôsledkom toho môže byť príjem histamínu natoľko vysoký, že ho naše telo nebude schopné rozložiť. Hoci sa zdravá a vyvážená strava vo všeobecnosti vyznačuje primeranou hladinou histamínu, niektoré druhy potravín obsahujú jeho vysoké hodnoty. Výsledkom môžu byť rôzne zápalové reakcie, preto treba poznať nielen potraviny, ktoré sú bohaté na histamín, ale aj tie, ktoré v našom tele spúšťajú jeho uvoľňovanie.

HIT, histamín, histamínová intolerancia, bobule

Ktoré potraviny pri HIT obmedziť:

•    alkohol, víno a iné nápoje, ktorých výroba zahŕňa kvasenie,
•    čierny čaj, maté čaj, zelený čaj,
•    kyslá kapusta a ďalšie fermentované a nakladané potraviny,
•    jogurty a iné mliečne výrobky,
•    konzervované ryby ako makrela a tuniak,
•    čokoláda a kakao,
•    zrejúce syry,
•    banány, papája, jahody, čerešne, citrusové ovocie,
•    sušené ovocie,
•    orechy – najmä vlašské orechy, kešu a arašidy,
•    avokádo, baklažán, špenát, paradajky,
•    spracované alebo údené mäso, mäsové produkty ako klobása, šunka, slanina či saláma,
•    vaječný bielok,
•    fazuľa, pšeničné klíčky,
•    mäkkýše,
•    energetické nápoje,
•    kečup, ocot a ďalšie pochutiny,
•    potravinárske farbivá a iné prísady.

Ktoré potraviny pri HIT vyhľadávať:

•    čerstvé mäso,
•    čerstvé ryby,
•    vaječné žĺtka,
•    bezlepkové obilniny, quinou a ryžu,
•    čerstvé, pasterizované mlieko, prípadne kokosové a mandľové mlieko či iné vhodné alternatívy obyčajného mlieka,
•    väčšinu čerstvej zeleniny okrem avokáda, baklažánu, špenátu a paradajok,
•    väčšinu čerstvého ovocia okrem citrusových plodov, jahôd a čerešní,
•    prírodnú ovocnú vlákninu v podobe ovocných vločiek,
•    olivový olej.

Na čo si dať pri histamínovej intolerancii pozor

Pri HIT je potrebné dbať najmä na maximálnu čerstvosť potravín, napriek tomu sa konzumácia niektorých druhov ovocia a zeleniny vyslovene zakazuje. Organizmus preto oberáme o veľké množstvo vitamínov, antioxidantov a najmä vlákniny, preto je nevyhnutné myslieť aj na ich vhodné dopĺňanie. Ako ale dopriať telu aj pri histamínovej diéte dostatok živín bez tabletiek či striktne stráženého jedálnička?

HIT, histamín, histamínová intolerancia, bobule

Skvelým spôsobom, ako telu dopriať potrebné živiny, sú ovocné vločky FLAKE’N’BERRIES. Vyrábajú sa zo slovenského BIO bobuľového ovocia, ktoré je jedným z najbohatších zdrojov vitamínov, antioxidantov a prírodnej ovocnej vlákniny nevyhnutnej pre správne fungovanie organizmu. Konzumovať ich môže ktokoľvek, pre histaminikov sú však mimoriadne vhodné najmä vďaka ich špeciálnej výrobe. Tá totiž vo vločkách zachováva dôležité vitamíny a antioxidanty, ktoré môžu pri dodržiavaní histamínovej diéty nášmu telu chýbať. Technológia postupného sušenia a mletia navyše umožňuje vyrábať ovocné vločky priamo z čerstvých plodov ovocia v BIO kvalite.

Zaraďte do jedálnička ovocné vločky

Ak ešte nepoznáte ovocné vločky, novú ingredienciu si vo svojej kuchyni určite okamžite zamilujete! Vybrať si môžete z najzdravších slovenských bobúľ: ARÓNIA, RAKYTNÍK, BRUSNICA A ČUČORIEDKA. Ovocné vločky sú skvelou prísadou do smoothie, obľúbenej raňajkovej kaše, dezertov, jogurtu, ale aj slanej kuchyne. Stačí ich jednoducho prisypať všade tam, kde by ste inak pridali čerstvé ovocie. Každému jedlu dodajú jemný ovocný nádych, sýtu prírodnú farbu, ale najmä poriadnu dávku vlákniny, vitamínov a antioxidantov.

Inšpirovať sa môžete aj chutnými receptami priamo na stránke Bobule.sk.

HIT, histamín, histamínová intolerancia, bobule