Správať sa ekologicky aj v pri varení má zmysel

Či už varíte so slnečnicovým, olivový olejom alebo preferujete maslo, určite pri upratovaní kuchyne riešite, kam so zvyškami tuku v hrnci. Odpoveď je jednoduchá.

Určite ho nevylievajte do výlevky a ani do bežného komunálneho odpadu. Už 1 deci oleja totiž dokáže znečistiť tisíce litrov vody a zaniesť kanalizačný systém. Ideálne je zlikvidovať ho ekologicky a odovzdať ho na ďalšie spracovanie. Preto Kaufland ku koncu novembra 2020 vybavil zbernými nádobami na použitý kuchynský olej už všetkých 70 svojich predajní. Takže aj keď vaša obec alebo mesto možno ešte použitý kuchynský olej nezbiera, môžete ho v samostatnej plastovej fľaške vhodiť do kontajnera pri Kauflande kdekoľvek na Slovensku.
Navyše, separovať olej je veľmi jednoduché:
- Z vychladnutého oleja vyberte veľké zvyšky jedál, ako sú kosti a kože. Drobné nečistoty, ako napr. strúhanka po vyprážaní, v ňom môžu zostať.
- Vychladnutý, čiastočne vyčistený olej vlejte ideálne do čistej, suchej, uzatvárateľnej plastovej nádoby. Nádobu vyberajte podľa množstva, ktorý pri varení používate. Pri nevhodnej veľkosti fľaše prichádza pre veľké množstvo prítomného vzduchu k rýchlejšej biodegradácii oleja.
- Do jednej nádoby môžete zbierať všetky druhy rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Výpek a šťava z mäsa tiež nie sú prekážkou.
- Pridajte aj olejový nálev z niektorých potravín, napr. sušených paradajok, syrov či konzervovaných rýb.
- Určite tam však nevlievajte vodu, víno, kečup z jedla, či saponát.
Keď teda po sviatkoch pôjdete na ďalší nákup potravín, vyzbieraný olej môžete hneď vložiť do zbernej nádoby pri Kauflande. Prispejete tak k ochrane životného prostredia a navyše ešte poslúži na dobré účely. Z jedného kilogramu použitého kuchynského oleja sa dá vyrobiť približne 0,95 kilogramu bionafty, označovanej ako MERO a z kuchynského odpadu, ktorý zostane po filtrácii oleja u spracovateľa, sa zase v bioplynových staniciach vyrobí bioplyn, z ktorého vzniká elektrická energia a teplo.