Tajomstvo ŠŤASTIA? Ukryli sme ho do februárového FIT štýlu

Redakcia | 28. január 2020
fit styl, fitastyl.sk, nove cislo, fitness, zdravie, wellness, kondícia, rozhovor, strava, výživa, ako sa stravovať, cvičenie, fitko, gym

Rok 2020 sa veľmi rýchlo dočkal svojho druhého mesiaca a aby sme si ho do sýtosti užili, tentokrát budeme na to mať o jeden deň naviac. Ako využijete za 4 roky nazbieraných extra 24 hodín? Športom, oddychom, na prácu alebo čítanie nového vydania nášho magazínu? Nech sa už rozhodnete akokoľvek toto číslo ponúka opäť množstvo zaujímavých tém na čele s rozhovorom s Tomášom Masarykom. Tak poďme na to!

Varenie v pare - Zdravo a chutne

Uvažovali ste niekedy o zmene prípravy jedla alebo o zakúpení parného hrnca? Aj keď tento postup možno mnohí považujú len za trendový, varenie v pare existuje už viac ako 8000 rokov. V starej Číne sa na varenie ryže používali parné nádoby a najstaršia sa našla v Banpo, prehistorickom nálezisku pri rieke Yangzi. Varenie v pare je veľmi šetrný spôsob prípravy chutných a výživných pokrmov, čo ocenili aj predkovia v mnohých krajinách, no má aj svoje nevýhody. Preto si rozoberieme pozitíva, ale aj negatíva parných hrncov a jedál uvarených takýmto spôsobom.

Desiate a olovranty – áno či nie?

Potrebujete jesť 5-krát denne a neviete, ktoré potraviny sa hodia na desiatu alebo olovrant? Vystačíte si s tromi jedlami počas dňa, ale z času na čas si musíte doplniť energiu aj mimo raňajok, obeda či večere? Inšpirujte sa tipmi na zdravé a chutné desiate a olovranty.

Dajte si do tela s kardiom!

Zatiaľ čo aeróbne cvičenia využívajú celú zásobu kyslíka, pri anaeróbnom tréningu pracujeme na kyslíkový dlh. Cieľom je čo najväčšie zaťaženie svalu, na ktoré treba vynaložiť maximálnu energiu. Tepová frekvencia smeruje k vrcholu, kardiovaskulárny systém pracuje na plné obrátky, prvé sa spaľujú cukry a až následne tuky. Chcete poriadne a kvalitne vyformovať svoje telo a výrazne zlepšiť jeho výkon a silu? Potom je tu kardio tréning práve pre vás!

9 odtieňov jogy

Určite ste sa už stretli s niekým, kto pravidelne cvičí jogu. Potom ste sa chceli prihlásiť na lekciu jogy vy, prípadne ste si chceli zacvičiť doma podľa YouTube, no ani za ten svet ste si z veľkej ponuky neznámych názvov nevedeli vybrať. Poznáme hneď niekoľko typov jogy. Či už chcete fyzicky náročnejšiu alebo ľahkú, skôr relaxačnú, meditatívnu jogu, určite si vyberiete. Skôr, ako sa rozhodnete, ktorý druh cvičenia je pre vás ten pravý, vyskúšajte ich niekoľko a tiež vystriedajte viacerých lektorov. Len tak zistíte, čo je pre vás to pravé orechové.

ROZHOVOR: Tomáš Masaryk: Všetko je možné

Tomáš bol talentovaný futbalista, s diplomom z FTVŠ vo vrecku a zmluvou na prestup do Lille na stole. Písal sa rok 2001. Dnes zbiera trofeje za excelentný výkon v tenise z invalidného vozíčka a pomáha nájsť motiváciu tým, ktorí sa rozhodli, podobne ako on, bojovať za lepší život aj za takých okolností, ktoré im osud nadelil nie presne podľa ich predstáv. Čo sa stalo?

Chcete byť zdravší a štíhlejší? Zbavte sa zbytočností

Hovorí sa, že až 70 percent úspechu pri chudnutí tvorí strava. Je to tak. Tkvie tam značná časť úsilia dostať kilá pod kontrolu. Mnohí pred tým máme rešpekt a vnímame to ako veľmi zložitú vec. Jesť zdravo a tak, aby sme schudli, resp. nepriberali nie je žiadna veda. Sú určité skupiny potravín, ktoré keby sme vôbec nekupovali, náš život by bol omnoho zdravší a rozhodne by toľko ľudí netrpelo nadváhou.

„Oblečte“ svoju pleť na svah

Zimné obdobie je skúškou odolnosti pleti. Nielen mráz a vietor, ale aj veľké zmeny teplôt pri prechode z vykúrených miestností do chladu pokožke neprajú. Toto všetko ju vyčerpáva a narúša jej prirodzenú reguláciu. Bez ohľadu na to, či zimu strávite doma v meste alebo sa chystáte lyžovať na hory, pleť v zime si zaslúži zvýšenú starostlivosť.

10 tipov na dokonalý plesový mejkap

Každá z nás chce na plese zažiariť. Šaty, topánky, kabelku aj šperky už máte zaiste vybrané, účes premyslený. Plesový mejkap je však nemenej dôležitý. Ním môžeme celkový dojem buď podčiarknuť a zvýrazniť, alebo, žiaľ, aj úplne pokaziť.

Bude planéta bez štebotu vtákov?

To, že sa blíži jar, cítite nielen vo vzduchu a v kostiach, ale utvrdzuje vás v tom aj štebotanie vtáčat, ktoré sú v hniezde a pištia na rodičov, aby im čo najrýchlejšie zohnali niečo pod zub. Aký ponurý by bol svet bez tohto nádherného džavotu! Klimatické zmeny však negatívne ovplyvňujú aj ich. Podľa prieskumov sa mení morfológia tiel vtákov, moria, oceány, ale aj rieky sú nezvyčajne teplé, čo narušuje potravinový reťazec, na ktorý vtáci nie sú pripravení a sú nútení lietať za potravou čoraz ďalej.

+ FIT CUKRÁREŇ: Jablkové muffiny & Sladká kaša nielen na raňajky

+ RECEPTY : Láskavá červená nielen na Valentína

  • Domáce talianske bruskety,
  • Brazílsky „guláš“ s morskými plodmi,
  • Šťavnaté domáce lasagne,
  • Zdravé red velvet muffinky.