TOP sprievodca horúcim letom? Júlový FIT štýl!

Redakcia | 2. júl 2020
TOP sprievodca horúcim letom? Júlový FIT štýl!

Dlho očakávané horúce letné dni sú tu. Máme viac času, dlhšie dni, slnko, vodu, relax. K slnečným dňom neodmysliteľne patrí inšpiratívne čítanie, ktoré vás namotivuje, poteší a ktoré k leňošeniu kdesi na terase jednoducho patrí. FIT štýl v júlovom šate je stvorený pre vás...

Možno viac ako kedykoľvek predtým sme v poslednom období pocítili, aké to je, ak veci nejdú tak, ako sme si naplánovali. Ak všetko, čo sme chystali, na čo sme sa pripravovali, tešili, o čom sme snívali, je zrazu šmahom ruky doslova preč. Nie je ľahké nastaviť sa, ak nám niečo nevyjde. Udržať si chladnú hlavu a nepodľahnúť emóciám. Nehrotiť situáciu, s ktorou vlastne aj tak nič neurobíme... Ostáva nám len s pokorou a trpezlivosťou počkať, kým sa pobláznený svet okolo nás upokojí a my to všetko ustojíme. Nájsť si v tom celom niečo, čo nás drží nad vodou a teší. Niečo, čo nás baví a pomôže nám chvíľu nemyslieť na to, „čo by bolo, keby...“ Lucia pre vás v tomto vydaní pripravila článok 10 tipov, ako sa vyrovnať s tým, čo sme si neplánovali. Keď som ho zalomený opäť čítala, slon v obývačke bol presne obrazom toho, ako som v týchto dňoch vnímala svoj život. Chaos, zmeny, málo času pre seba a nič na svojom mieste. Akoby zrazu všetko stratilo systém. Krok za krokom som si všetkých desať rád prečítala, ale hlavne navnímala. Ak budete čítať s porozumením, ak aplikujete tieto rady do svojho života, slon z obývačky zmizne. Sľubujem, u mňa je už len spomienkou.
Majte krásne leto, čo najviac také, aké ste ho chceli mať... A ak by náhodou niečo nešlo podľa plánov, jednoducho aplikujte bod 5: Zmeňte svoj cieľ.

Šťastnú cestu kamkoľvek sa vyberiete a slnečné dni vám praje

Jana Fialová
šéfredaktorka


Špeciálne akcie pre predplatiteľov:

Farebné, chutné, zdravé, letné... BOBULE

Možno ste to netušili, no bobuľové ovocie patrí medzi najzdravšie potraviny. Je chutné, osviežujúce  a veľmi bohaté na vitamíny a minerálne látky. Kvôli jeho vysokej nutričnej hodnote by sme ho mali konzumovať denne. Nie každý si počas dňa spomenie len tak si nasypať na misku za hrsť čučoriedok či ríbezlí. Našťastie je tu smoothie. Doňho môžeme primiešať na čo si len naše brušká spomenú. Prečo by sme teda mali sladké bobule zaradiť do nášho každodenného jedálnička?

Kráľovná HIIT - Oľga Bartalská: „Pohyb je moje poslanie!“

Oľga Bartalská je jednou z najobľúbenejších učiteliek pohybu dneška. Jej hodiny nájdete na rôznych platformách online a digi sveta, ale zacvičiť si s ňou môžete aj osobne v Malackách, kde žije a pôsobí. Je obľúbená najmä pre svoju precíznosť, dynamiku a krásu v rôznych významoch týchto slov. Oľga vás nenechá cvičiť technicky nesprávne, ani lenivo a pomaly, ale ani unáhlene a príliš veľa. Silu, energiu, zároveň však pokoj a harmóniu nielen vyžaruje, ale svojim klientom ju vie na 100 % aj odovzdať. Rozhovor s ňou si prečítate v aktuálnom, júlovom FIT štýle.

Syndróm nečinného zadku

V niektorých z nás vyvolá tento pojem zvedavosť, iným vykúzli úsmev na tvári. Avšak pre tých, ktorých sa bytostne týka, je zväčša syndróm nečinného zadku (z anglického dormant butt syndrome) bolestivý.
Stále viac ľudí trpí rôznymi bolesťami pohybového aparátu. Jedná sa napríklad o bolesť v oblasti chrbta, bedier či kolena. Príčin ich vzniku môže byť neúrekom – nadváha, sedavý spôsob života, nesprávne držanie tela a poloha pri spánku, nevhodne zostavené tréningy a zlá technika cvikov, úrazy, jednosmerná záťaž pri športe, nesprávne pohybové stereotypy, ako napríklad dlhodobý „zhrbený“ sed či stres. Podľa fyzioterapeuta z Ohio State Wexner Medica Center, Chrisa Kolba, sú veľmi často za už spomínanými bolesťami dolnej časti chrbta, bedier či kolena oslabené sedacie svaly.

Sušenie potravín, alebo Ako si dopestované plody užívať čo najdlhšie aj s nutričnými látkami

Leto sa mnohým spája určite so zaváraním. Menej z nás si však doma vypestované ovocie a zeleninu usuší, a pritom v takto uchovaných potravinách je vyšší obsah nutričných látok v porovnaní s tými zaváranými. Ako si pamätáte z článku z júnového FIT štýlu, obsah vitamínu C klesá úmerne tomu, ako dlho je potravina skladovaná. Klesá aj pri sušení potravín. Avšak to je asi jediná nevýhoda sušenia. Navyše, sušené potraviny nemusíte využiť iba ako snacky. Pridajte ich do hlavných jedál, polievok, raňajkových kaší a podobne. Ich využitie je všestranné.

+ skvelé recepty na Gril Párty
+ FIT cukráreň
+ Cvičte doma s Dianou Hô Chí