Urobte si čas pre seba

Alžbeta Halámeková | 20. január 2021
Urobte si čas pre seba

Človek si ani nevšimne ako rýchlo plynie čas. Pred chvíľou sa začalo leto a ani sme sa nenazdali a máme tu nový rok. Je čas spomaliť a dopriať si čas len pre seba.

Povedzme si úprimne, posledné mesiace boli ťažké. Práca a povinnosti, učenie sa s deťmi, dať oprať, vyvenčiť psa, stíhať variť a to isté dookola. Kedy naposledy ste sa zastavili a venovali sa iba sebe? Doprajte si chvíľku času, ktorý každý z nás v dnešnom rýchlom svete potrebuje. 

Vybehnite na čerstvý vzduch

To, že pohybová aktivita má pozitívny vplyv na celkové zdravie človeka je samozrejmosťou. Veľa výskumov potvrdzuje, že pohyb prispieva k:

  • lepšej kvalite spánku,
  • zvýšeniu hustoty kostí a tak predchádzať riziku osteoporózy,
  • zlepšeniu duševného zdravia,
  • zlepšeniu kreativity, pamäti a kognitívnych funkcií,
  • znižovaniu rizika mnohých ochorení.

Okrem toho, že si posilníte imunitu, nadýchate sa čerstvého vzduchu, prídete aj na iné myšlienky a stres či problémy sa dostávajú na vedľajšiu koľaj. Pohyb, nech je akýkoľvek,  zvyšuje množstvo endorfínov, ktoré navodzujú pocity šťastia a znižujú vnímanie bolesti. Nezáleží teda na druhu, nálada sa môže zlepšiť pri akomkoľvek športe a pokiaľ nie ste veľmi športový typ, aj pol hodinka svižnej chôdze aspoň 3 krát za týždeň postačí. 

Zrelaxujte vo vani

Čo je lepšie než si po náročnom dni dopriať horúci kúpeľ? Oddýchnete si, zrelaxujete pričom prídete aj na iné myšlienky.  Tieto chvíľky si vychutnajte s Balea krémovým sprchovacím gélom s jemnou kvetinovou vôňou, navyše zloženie s vitamínom E, upokojujúcim panthenolom a extraktom z kvetu ruže pomáha zachovávať prirodzenú rovnováhu pokožky. Balea ošetrujúci šampón na vlasy s vyživujúcim ovseným mliekom, panthenolom, kurkumou a glycerínom sa postará o to, aby boli vaše vlasy intenzívne zregenerované a posilnené. Doprajte vašim vlasom Balea ošetrujúce maslo na vlasy, ktoré sa  postará o to, aby boli intenzívne zregenerované, posilnené, vyživené a ľahko rozčesateľné.

O tom aké je otužovanie zdravé všetci vieme. No horúca voda má tiež veľa pozitívnych účinkov. Poskytuje úľavu od respiračných problémov, znižuje krvný tlak, napomáha správnej cirkulácii krvi a zlepšuje spánok. Navyše ak ste začali aj s cvičením a nevyhli ste sa menej obľúbenej svalovici, horúci kúpeľ napomáha zmierniť svalové napätie a upokojuje svalstvo.  

Teplá voda pôsobí na ľudský organizmus relaxujúco, no my si vieme ešte dopomôcť. Do kúpeľa si môžeme pridať rôzne oleje, penu alebo soľ do kúpeľa. Napríklad, táto Balea prísada do kúpeľa  s vôňou ruže rozmazná vaše zmysly a jedinečné zloženie s obsahom olivového oleja, kakaového a bambuckého masla sa postará o pokožku bez zbytočného vysušenia.

Balea pleťová maska
Svoju pleť rozmaznáte pomocou Balea textilnej hydrogélovej pleťovej masky s 5 druhmi kyseliny hyalurónovej. Tá poskytuje pleti intenzívnu hydratáciu, vyplnenie, napnutie a vyhladenejší vzhľad. Vitamín B3 a provitamín B5 pôsobia upokojujúco a podporujú svieži a mladistvý vzhľad. 

Balea pleťová maska

Na svoju pokožku naneste Balea telový krém s vôňou vanilky a kakaa, ktorá vás prenesie na horúce brazílske pláže a inšpiruje vás k snívaniu a leňošeniu. Vďaka extraktu z guarany, baobabového oleja a kakaového masla bude vaša pokožka ošetrená, vyživená a hydratovaná.

Balea telový krém

Vráťte sa ku svojim koníčkom

Maľovanie, šport, hranie na hudobný nástroj či písanie. Venovali ste sa niečomu, bez čoho by ste si nevedeli predstaviť svoj deň, no kvôli iným povinnostiam to muselo ísť stranou? Je čas sa k tomu vrátiť. Aj keď ste niečo pozabudli, rýchlo sa do toho dostanete. Posilníte svoju kreatívnu stránku, budete myslieť pozitívne a vaša myseľ zrelaxuje. Je dokázané, že ľudia ktorí majú koníčky sú zdravší, majú viac energie a sú šťastnejší. Jednoducho povedané, ak ste spokojný a napĺňa vás váš koníček, pozitívne sa to odzrkadlí aj do ďalších oblastí vášho života.

Nezabudnite na kvalitný spánok

Spánok patrí medzi tie najzákladnejšie prvky regenerácie pre telo. Veľa ľudí ho zanedbáva kvôli množstvu povinnostiam, ktoré jednoducho musia stihnúť. Spánok je nesmierne dôležitý pre zotavenie tela od fyzickej ale aj psychickej činnosti. Či už ste mali náročný tréning alebo kopec starostí v práci, na ktoré ste sa museli sústrediť.  Vedeli ste, že nedostatok spánku je spojený so:

  • zvýšením rizika vzniku rôznych ochorení a zápalov,
  • znížením celkovej energie a sklonom k depresiám,
  • zhoršením sústredenia.
Ako na kvalitnejší spánok? Je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú pôsobenie melatonínu, hormón kľúčový pre spánok. V prvom rade ho potláčajú elektronické zariadenia ako počítač, televízor, mobil. Teplota v izbe je ďalší faktor. Malo by byť v nej skôr chladnejšie.  Koniec koncov, dávajte si pozor na látky, ktoré ovplyvňujú schopnosť zaspať, ako napríklad kofeín. 

Pochutnajte si na zdravých maškrtách

Maškrta môže byť skvelou odmenou za to čo sme zvládli, len musíme dávať pozor  na to, aby bola kvalitná.  My vám povieme ako na to. Jednoducho čokoláda.  Aby sme uviedli na pravú mieru, jedná sa o horkú čokoládu, u ktorej bolo preukázané, že má liečivé účinky. Uvádza sa, že účinky sú od 54% kakaa ale samozrejme čím väčší obsah kakaa, tým je čokoláda zdravšia a má menej tuku a cukru.  Aké sú teda účinky konzumácie kvalitnej horkej čokolády?

  • Prevencia vzniku rakoviny,
  • prevencia kardiovaskulárnych ochorení,
  • proti vysokému krvnému tlaku,
  • znižuje vysoký cholesterol,
  • podporuje pružnosť a pevnosť ciev,
  • zlepšuje kognitívne funkcie,
  • hydratuje pleť,
  • má antidepresívny a euforizujúci účinok.
Ako sami vidíte, účinkov je neskutočne veľa a aby sme nezabudli,  normalizuje aj hodnoty glukózy čiže krvného cukru.  Ak si teda doprajete kúsok kvalitnej horkej čokolády, bude mať pre vás prospešný účinok.