Zdravé spôsoby ako zvládať stres

PR | 11. november 2021
Zdravé spôsoby ako zvládať stres
foto: Herbalife Nutrition

Pravdepodobne poznáte niekoho, kto zažíva stresové situácie. Možno ste aj vy práve teraz takúto situáciu zažili a hľadáte spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať a zvládnuť ju. Stres ovplyvňuje každého. Ide o prirodzenú reakciu na to, ako náš mozog a telo reagujú na požiadavky a faktory spôsobujúce stres. Naučiť sa zvládať stres je však dôležité pre našu celkovú pohodu.

„Pravdou je, že nie je všetok stres len zlý. V skutočnosti je súčasťou našej evolučnej reakcie „bojuj alebo utekaj“, predstavuje akýsi spôsob obrany pred náhlym nebezpečenstvom alebo hrozbou. Reakcia nášho tela na stres nám pomáha byť ostražitejší, sústredenejší a motivovanejší. Kľúčom k úspechu je teda efektívne zvládanie stresu. Ak sa chronický stres nekontroluje, môže si vybrať daň na našej mysli, ako aj  tele,“ hovorí David Heber, predseda Inštitútu Herbalife Nutrition.

Zvládanie stresu vďaka zdravému stravovaniu

Náš imunitný systém vyžaduje dostatok spánku, pohybu a správnej výživy. Nanešťastie, dlhodobý stres môže viesť k únave a negatívne ovplyvniť našu náladu, čo môže ovplyvniť naše rozhodnutia týkajúce sa zdravého životného štýlu.

Mnohí ľudia majú tendenciu zajedať stres a siahajú po jedlách, ktoré sú síce rýchle a majú ukľudňujúci účinok, no často obsahujú veľa tuku, soli a cukru. Takisto, ak nadmerne konzumujete kofeín počas dňa, prípadne si ho dávate večer, aby ste si zlepšili náladu aj hladinu energie, môže sa vám to vypomstiť tým, že vám to naruší váš spánok.

Všímajte si, čo jete, najmä počas stresových situácií. Môže vám to pomôcť zvládať rôzne úrovne stresu a zmeniť spôsob, akým na ne reagujete.

ako zvládať stres

Na čo pamätať:

1. Vyhnite sa bezhlavému zajedaniu

Vysokokalorické jedlá môžu stimulovať uvoľňovanie určitých chemických látok v mozgu, ktoré vám dávajú pocit odmeny, avšak len krátkodobo. Zároveň v nás vyvolávajú túžbu jesť ďalej. Ocitáte sa v akomsi začarovanom kruhu. Prejedanie môže viesť k nárastu hmotnosti, čo zvyšuje psychický stres. Sladké maškrty, ako napríklad zmrzlina, vedia dočasne navodiť dobrý pocit, ale potom vždy nasleduje „pád“.

Ak cítite potrebu jesť, siahnite po výživných, tvrdých a chrumkavých výrobkoch, ktoré môžu pomôcť zmierniť stres už len tým, že dajú zabrať stiahnutým svalom čeľuste. Siahnuť môžete napríklad po mandliach, sójových bôboch, mladej „baby“ mrkve či výživných proteínových tyčinkách.

ako zvládať stres

2. Jedzte pravidelne a nevynechávajte jedlá

Keď ste v strese, je ľahké jedlo odložiť alebo ho dokonca úplne vynechať. V dôsledku toho môže dôjsť k zhoršeniu nálady a znižujete tým aj hladinu vašej energie. Klesnúť môže aj hladina cukru v krvi, čo vedie k zvýšenému stresu. Ak stres zabíja vašu chuť do jedla, skúste jesť počas dňa menšie porcie jedla, no častejšie.

Nezabúdajte na to, aby bol čas, ktorý venujete jedeniu, príjemný a najmä oddelený od práce či iných zdrojov stresu. Ak totiž jete za pracovným stolom a popritom pracujete, alebo počas večere napríklad platíte účty, niekde vás to dobehne. Nájdite si čas spomaliť a pri jedle zrelaxovať. Týmto spôsobom pravdepodobne zjete menej, no viac si jedlo vychutnáte.

3. Zvládajte stres vďaka fyzickej aktivite

Či už sa vám chce alebo nie, cvičenie je skvelým prostriedkom na odbúravanie stresu. Keď cvičíte, vaše telo uvoľňuje endorfíny, vďaka ktorým sa prirodzene cítite dobre. Pre niektorých ľudí sú najlepším liekom na stres nenáročné cvičenia s nízkou intenzitou, ako napríklad joga, pilates alebo len relaxačná prechádzka v parku. Iní zas dávajú prednosť vysoko intenzívnemu cvičeniu, ako je šprint či beh.

ako zvládať stres

Nech už vám akékoľvek cvičenie navodzuje dobrý pocit a zadosťučinenie, je veľká šanca, že ho môžete vyskúšať aj doma. Na našom Herbalife Nutrition fitness portáli môžete nájsť tréningové postupy pre rôzne úrovne fyzickej kondície! Začať môžete aj cvičením takých jednoduchých cvikov ako sú brušáky, drepy, výpady či doska.

4. Nezabúdajte na dostatočný spánok

Keď nemáte dostatok spánku, vaše telo uvoľňuje viac kortizolu než obvykle. Kortizol je stresový hormón, ktorého prebytok môže spôsobiť, že budete vyzerať unavení a vystresovaní. Spánok pomáha telu prejsť do zotavovacieho režimu a obnoviť naše bunky. Čo je mimoriadne dôležité pre naše telo ako celok, pričom kvalitný nočný odpočinok môže pomôcť zmierniť psychický stres.

Výživa, cvičenie a spánok spoločne pozitívne vplývajú na zdravie človeka a hoci vás nezbavia stresových situácií, môžu vám pomôcť lepšie zvládať rôzne úrovne stresu, ako aj celkovo dosiahnuť lepšiu pohodu. 

O Davidovi Heberovi

herbalifeDavid Heber, M.D., PhD, FACP, FASN, je predsedom Inštitútu Herbalife Nutrition (HNI), ktorý je zameraný na podporu špičkového vzdelávania v oblasti výživy pre širokú aj odbornú verejnosť a taktiež sponzoruje odborné sympóziá. Počas svojho pôsobenia v obore vydal vyše 250 vedeckých štúdií, prispel 50 kapitolami v rámci odborných publikácií a podieľal sa aj na 4 knihách určených širokej verejnosti. 

V rokoch 2000-2002, 2005 a 2007-2015 bol zahrnutý na zoznam najlepších lekárov v USA. V roku 2009 získal ocenenie Výnimočná kariéra vo vzdelávaní v oblasti výživy. Reuters ho v roku 2014 zaradil na zoznam ako jedného z najvplyvnejších vedeckých mozgov.

Bakalársky titul magna cum laude v odbore chémia získal na Kalifornskej univerzite, magisterský titul získal na Fakulte medicíny na Harvardskej univerzite.