5 krokov, ako si doma urobiť dokonalú a dlhotrvajúcu manikúru

Eva Kliská | 4. máj 2017
5 krokov, ako si doma urobiť dokonalú a dlhotrvajúcu manikúru

Krásne = upravené, pri nechtoch platí niekoľkonásobne. Nielen perfektný mejkap a vlasy, ale aj nechty sú vizitkou ženy. Pýšiť sa pestovanými nechtami na rukách nie je nič zložité, vykúzliť si ich môžete aj sama.

1. PRÍPRAVA

Lak by ste vždy mali nanášať na dokonale čisté nechty – úplne zbavené posledných kúskov starého laku, odmastené, upravené, obrúsené a s upravenou nechtovou kožou (tú nikdy netrháme ani nestriháme, ale opatrne zatláčame).

Iba na naozaj čisté nechty lak priľne tak, ako má – ak na nich zostanú zvyšky starého laku, vedzte, že nový lak sa bude odlupovať oveľa rýchlejšie. Na mastné nechty potom lak priľne len ťažko – ak teda doprajete nechtom vyživujúcu kúru na báze oleja, uistite sa, že ste ich pred samotným lakovaním starostlivo odmastili (stačí mydlo a voda).

2. PODKLAD

Ak si chcete priľnutie laku naozaj poistiť, vždy použite ešte lak podkladový – nechty krásne vyhladí a zaistí, že váš obľúbený lak bude na nechtoch držať „ako priklincovaný".

Može vás tiež zaujať: Ako sa staráte sa o svoje ruky?

3. KONCE NECHTOV

Nie je možné si nevšimnúť, že lak sa vždy začína odlupovať na koncoch nechtov, ktoré patria k najnamáhanejším častiam našich prstov. Preto je dôležité lak naniesť až na okraj nechta (to platí aj pre podkladový a fixačný, teda záverečný lak).

4. VRSTVY

Väčšina výrobcov lakov na nechty odporúča lak nanášať v dvoch, maximálne v troch vrstvách. A majú pravdu. Jedna vrstva je zvyčajne príliš málo na to, aby zabezpečila naozaj sýtu farbu laku, pri dvoch až troch vrstvách zaistíte požadovaný odtieň.

Ale ak aplikujete viac ako tri vrstvy laku v nádeji, že nechty vydržia krásne dlhší čas, musíme vás sklamať – je to presne naopak. Viac vrstiev laku totiž horšie schne, takže sa môže poškodiť už v prvých hodinách po nanesení, navyše, takáto silná vrstva laku je oveľa náchylnejšia na odlupovanie. Takže, pamätajte si – tri vrstvy sú maximum!

5. OPAKOVANIE

Svoj obľúbený lak na záver zafixujte vrstvou špeciálneho transparentného laku – zaistí dlhšiu trvácnosť a krásne oživí farbu. Ale kvôli tomu, že je fixačný lak tiež najviac namáhanou vrstvou, oplatí sa ho každé dva až tri dni obnoviť.

Čítajte tiež: Trápia vás problematické nechty? Poradíme vám, ako ich ozdraviť.