Aké sú skutočné príčiny AKNÉ a čo tento stav ešte zhoršuje?

Ing. Vladimíra Mihálová | 28. február 2017
Aké sú skutočné príčiny AKNÉ a čo tento stav ešte zhoršuje?

Chcete akné riešiť a zvládnuť pritom jeho nepríjemné príznaky i dôsledky? Potom je dôležité poznať príčiny vzniku tohto ochorenia a súvislosti, ktoré môžu mať na jeho stav výrazný vplyv.

Hlavnou príčinou vzniku akné je zrohovatenie (stvrdnutie) mazovej žľazy. Maz nemôže vytekať, priechody sú uzatvorené a následne sa zapália. Tento proces vyvoláva nadmerná činnosť mazovej žľazy.

Iným vysvetlením príčiny akné je upchanie vlasových folikulov (vačkov), spôsobené abnormalitou buniek, ktoré vačky lemujú. Bunky sa zlepia a miesto toho, aby sa oddelili, nahromadia sa a upchajú folikuly. Maz nemôže prirodzene vytiecť, tuhne a vo vlasovom vačku sa vytvorí vyrážka (otvorená alebo zatvorená).

Čítajte tiež: Najväčšie mýty a omyly o príčine vzniku AKNÉ

Podľa dermatológov je akné spojené so zvýšenou hladinou pohlavného hormónu - testosterónu. V puberte jeho úroveň prudko stúpa. Vyrážky vznikajú ako poruchy v mazových žľazách kože, ktoré sa stanú precitlivenými na normálnu hladinu testosterónu.

Začínajú tak tvoriť viac mazu, pričom je hustejší, a preto upcháva vlasové vačky. Zároveň spolupôsobí s baktériami, ktoré sa za bežných okolností nachádzajú na pokožke.

Kombinácia lepkavého mazu a baktérií zapríčiňuje zápaly a červené, hnisom naplnené vyrážky. Po nedôkladne zahojených vyrážkach môžu zostať aj priehlbinky či jazvy.

Čo môže ovplyvniť stav akné?

Existuje viacero činiteľov, ktoré môžu akné (najmä u ľudí, čo sú naň náchylní) ešte zhoršiť:

  • POBYT VO VLHKOM PROSTREDÍ - akné môžu byť vyvolané nadmerným potením.
  • MENŠTRUÁCIA - tesne pred začiatkom menštruácie sa môže zhoršiť aj stav akné, pretože v tele sa mení množstvo hormónov.
  • TEHOTENSTVO - ženy na sebe pozorujú 2 extrémy: jedny zisťujú, že akné sa počas tehotenstva stratí, po pôrode sa ale znova objaví. Iným sa zase v tehotenstve akoby obnovilo akné z puberty, príp. sa ešte zhorší súčasný stav.

  • LIEKY - napr. kortikosteroidy alebo lieky proti epilepsii. Niektorým ženám sa môžu vytvoriť vyrážky i pri užívaní antikoncepčných tabletiek v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. Po niekoľkých týždňoch sa zvýšením hladiny estrogénu vnútorná rovnováha obnovuje, čo vedie aj k zlepšeniu stavu pleti. Práve na tento účel predpisujú hormonálnu antikoncepciu i kožní lekári.
  • KOZMETICKÉ PRÍPRAVKY - našu pleť, a teda aj akné, môže ovplyvniť všetko, čo si na ňu nanášame. Používajte preto prípravky, ktoré sú vhodné pre váš typ pleti a stav akné ešte viac neskomplikujú.
Čítajte tiež: Svieža pleť za 15 minút
  • JÓD - rôzne štúdie preukázali, že strava s vysokým obsahom jódu môže spôsobiť kožné zmeny podobné akné. Hlavne ľudia, ktorí konzumujú veľmi veľa rias (najmä preparátov z morských rias), by tento fakt mali vziať do úvahy. S jódom preto opatrne!
  • PRIVEĽA VITAMÍNU B - taktiež vysoké dávky vitamínu B6 a B12 môžu vyvolať akné, pričom ide o prejav citlivosti látkovej premeny kože na extrémne dávky účinných látok. Ak preparáty vysadíte, akné sa stratí.
  • ALERGIA - ľudia, ktorí majú akné, trpia často aj určitým typom alergie. Tá ešte zosilňuje svrbenie kože. Doteraz sa už veľa výskumov zaoberalo súvislosťou akné a stravy. Ich výsledky však nie sú jednoznačné. Nie každé akné je dôsledkom alergie, no príznaky akné sú alergiami zosilňované. 
Mohlo by vás zaujímať: Nevynechávajte jedlá, doženie vás to!