Chlad sa hlási: Poznajte rozdiely medzi suchou a dehydrovanou pokožkou

Redakcia | 19. október 2022
Chlad sa hlási: Poznajte rozdiely medzi suchou a dehydrovanou pokožkou

Je v poslednom období vaša pleť napnutá a citlivejšia ako obyčajne, s výskytom suchých šupiniek? Chýba jej iskra, je povädnutá a máte pocit, že na nej vidíte jemné vrásky, ktoré tam predtým neboli? Je možné, že práve čelíte prejavom dehydrovanej pokožky. Môžete zostať v pokoji, máme pre vás riešenie.

SUCHÁ PLEŤ

Dehydrovaná a suchá pleť sa niekedy tvária na prvý pohľad rovnako, opak je však pravdou, pretože každá z nich čelí inému problému. Suchá koža sa radí skôr k typom pleti a dedí sa z generácie na generáciu. Problémom tejto pleti je nedostatočná produkcia prirodzeného kožného mazu. Na pohľad je suchá pleť začervenaná, šupinatá a na dotyk miestami páli či štípe.

Tento problém vyriešite topicky používaním mastnejších, výživnejších krémov na tvár, ako aj na ruky a na celé telo. Do pleťového krému môžete tiež primiešať kvapku rastlinného oleja (mandľového, arganového, šípkového atď.), prípadne pod krém na mierne vlhkú pleť naneste pár kvapiek olejového séra určeného pre suchý typ pleti.

DEHYDROVANÁ PLEŤ

Dehydrovanosť kože je, naopak, akútny stav kože a vypovedá o tom, v akej kondícii je naša pokožka momentálne. Dehydratácia je problém ako suchého, tak aj normálneho, či mastného typu pleti.

Spôsobuje ju:

  • počasie (vietor, chlad, ale aj slnečné žiarenie a sucho),
  • nevhodná strava (nedostatok čerstvých potravín),
  • nedostatok tekutín (čerstvej vody),
  • nevhodne zvolené kozmetické prípravky (nadmerné odmasťovanie pokožky),
  • nezdravý životný štýl (cigarety, alkohol, nedostatok spánku,
  • nadmerná konzumácia kofeínových nápojov).

Súhrn týchto ukazovateľov môže vyústiť do nadmernej straty vody z pokožky, to má za následok pocit pnutia a na pohľad suché miesta so šupinkami, čo sa často zamieňa za suchosť kože. V tomto prípade však naozaj nejde o poruchu tvorby kožného mazu, ale o nedostatok vody v pokožke a jej nadmerné odparovanie. 

Známky dehydratovanej pleti

Ak ešte stále neviete s istotou určiť, či je vaša pleť dehydratovaná alebo nie, zamerajte sa na týchto päť ukazovateľov:

  • suché, citlivé fľaky na tvári a na tele,
  • svrbenie kože po pobyte vonku (leto, zima),
  • unavená, povädnutá pleť,
  • pocit pnutia v pokožke,
  • jemné linky a vrásky, praskliny.

Vhodnou starostlivosťou a úpravou životného štýlu je možné s dehydrovanou pokožkou pomerne rýchlo zatočiť. Odložte akékoľvek prípravky s obsahom mydla. Tie vašu kožu len nadmerne vysušujú. Pri akútnej dehydratácii kože nepoužívajte prípravky určené na zmatnenie pleti ani pleťové vody s obsahom alkoholu.

Kľúčovým krokom k zdravej a žiarivej pleti bude momentálne pre vás nastavenie vhodnej pleťovej rutiny.

1. Čistenie a odličovanie

Zabudnite na odličovacie obrúsky. Tie vám poslúžia len jednorazovo na cestovanie. Na každodenné odličovanie je vhodný čistiaci krém, olej alebo mlieko. Naneste zvolený prípravok na tvár, krúživými pohybmi ho rozotierajte po pleti tak, aby sa uvoľnil mejkap a nečistoty, následne pomocou malého uteráčika zmyte vlažnou vodou. Ak používate silnejšie líčenie, odličovací proces ešte raz zopakujte. Ráno pleť očistite rovnako, stačí v jednom kroku.

2. Hydratácia

Práve tu sa dostávame k podstate vašej pleťovej rutiny. Čistú, osušenú pleť prestriekajte napríklad špeciálnou termálnou vodou na pleť v spreji a naneste na ňu hydratačné pleťové sérum. Chvíľu počkajte a po vsiaknutí séra nasleduje hydratačný krém a krém na očné okolie. 

Ideálne bude zvoliť všetky štyri prípravky (termálna voda, sérum, krém, očný krém) z jednej pleťovej línie. Vašej pleti tak zabezpečíte harmonický prísun vzájomne sa dopĺňajúcich účinných látok. Koža bude hydratovaná hneď v troch krokoch: obnovenie vlahy v pokožke, zlepšenie schopnosti hydratácie pokožky a posilnenie bariérovej funkcie pokožky a následné zamedzenie opätovnej dehydratácii.

3. Doplnková starostlivosť

Okrem bežnej dennej pleťovej starostlivosti nezabúdajte na doplnkovú starostlivosť v podobe kvalitnej nočnej hydratačnej masky. Aplikujte ju aspoň 2x týždenne na odlíčenú, čistú pleť, nechajte ju pôsobiť počas noci a ráno opláchnite.

4. Ochranný faktor

Dehydratácia nie je jediný problém spôsobený nadmerným slnením. Čo je oveľa horšie, pridlhé opaľovanie je najrýchlejšou cestou k predčasnému starnutiu kože, preto od skorej jari do neskorej jesene používajte denný krém s ochranným faktorom minimálne SPF 20. Krém s ochranným faktorom môžete používať aj celoročne. Na lyžovačku, pobyt vysoko v horách a pobyt pri mori siahnite po ochrannom faktore SPF 50.

5. Úprava životného štýlu - dostatočný prísun tekutín

Presne tak, hydratovať treba aj zvnútra. Pite aspoň dva litre čistej vody denne. Ak máte radšej minerálne vody, značky striedajte s ohľadom na obsah minerálov. Vhodný je tiež nesladený bylinkový a zelený čaj. Pozor na alkohol. Ten je pre dehydratáciu pleti nepriateľom číslo jeden.