Čo dokáže mäta urobiť pre vašu pleť a vlasy?

Diana Mašlejová | 5. jún 2017
Čo dokáže mäta urobiť pre vašu pleť a vlasy?

Istotne aj vy máte na polici buď mätový čaj, alebo v črepníku svoju vlastnú rastlinku. Prečo si teda nepovedať aj ďalšie z možností, ktoré táto voňavá bylinka ponúka?

Voňavý kúpeľ nielen na osvieženie Pomôže pri reumatizme, zmierni svalové kŕče po presilení, omladí pleť, povzbudí zmysly. Mätový kúpeľ je príjemným a užitočným spestrením relaxačných chvíľ.

200 gramov sušenej či čerstvej mäty povarte v troch litroch vody, preceďte, pridajte do pripraveného kúpeľa a ďalších 15 minút sa nechajte unášať jeho blahodarnými účinkami.

Mäta na extrémne suchú a citlivú pokožku

Ekzematická pokožka dá človeku zabrať. Z prírodných pomocníkov sa na ošetrenie vynikajúco hodí mätový olej. Hrsť mäty zalejeme 3 decilitrami extra panenského oleja (výber je na nás), necháme týždeň odstáť v uzatvorenej nádobe na slnku a následne precedíme do inej nádoby a premiestnime na tmavé miesto.

Olejom potierajte suchú pokožku a po 15 minútach pôsobenia opatrne zmyte. Mätový olej má však aj mnohé iné pozitívne účinky. Môžete si z neho pripraviť obklady na unavené končatiny či reumatizmom postihnuté miesta.

Mohlo by vás zaujímať: Aj takto môžete využiť výživné AVOKÁDO!

Mastné vlasy? S mätou je to minulosť

Dvaja spojenci, citrón a mäta, pomôžu našim vlasom a pokožke dostať sa opäť do harmónie. Citrón zbavuje prebytočného mazu, mäta dezinfikuje a dobre pôsobí na štruktúru vlasov.

Hrsť čerstvej či sušenej mäty zalejte ¼ litrom vriacej vody, pridajte lyžicu vytlačenej citrónovej šťavy a nechajte vychladnúť po pokrievkou. Odvarom polejte vlasy a nechajte pôsobiť 10 minúť. Následne vlasy zmyte svojím šampónom.

Stop unavenej pleti

Mäta nepatrí len do kuchyne alebo lekárne. Domáca kozmetika jej môže vďačiť za mnohé. Tak napríklad mätová maska má výborné účinky proti unavenej pleti. Detoxikuje, osviežuje, dezinfikuje, povzbudzuje.

Vyskúšajte napríklad uhorkovo-mätovú masku. Zmiešame rovnakú časť postrúhanej uhorky, roztlačeného avokáda, bieleho jogurtu a pridáme lyžicu medu a pár lístkov rozdrvenej čerstvej mäty.

Zmes nanesieme na pleť, necháme 10 minúť pôsobiť a opatrne zmyjeme vodou. Vyživená pleť sa nám odvďačí zdravím a krásou.

Čítajte tiež: Mäta - len málo rastlín má také bohaté využitie.