Dekoratívna kozmetika. Ako sa o ňu starať a čo by ste mali skontrolovať pri nákupe?

Jana Trundová | 19. máj 2019
Dekoratívna kozmetika. Ako sa o ňu starať a čo by ste mali skontrolovať pri nákupe?
foto: iSock.com

Dekoratívna kozmetika a kozmetika pre starostlivosť o telo dokáže veľa, ale bez našej starostlivosti sa pleť nezaobíde. Praj a bude ti dopriate, staraj sa a bude o teba postarané, také sú prirodzené zákony.

Natierate si krém z téglika prstami, nezatvoríte úplne v zhone vrchnáky a dátum spotreby kozmetických výrobkov veľkoryso prehliadate? Potom vyhadzujete peniaze von oknom a koledujete si o zdravotné problémy.

Existuje lepšia stratégia. V prvom rade prijmite skutočnosť, že finančné investície do skrášľujúceho prostriedku samy osebe nestačia, že zlé zaobchádzanie degraduje aj hviezdny produkt kozmetického priemyslu, a naopak, dobré zaobchádzanie povýši aj bežné produkty, ktoré neprevetrajú peňaženku.

Zmysly v prvej línii

A ktorí sú tí najväčší nešťastníci? Existujú produkty, ktoré rýchlo spotrebujete, takže aj nevďačným zaobchádzaním v nich nestihnete narobiť príliš veľa škody. A sú iné, zvlášť, ak ich máte viacero druhov, ktoré doslova trpia, ak ich zabudnete na toaletnom stolíku alebo v kúpeľňovej skrinke.

Hovoríme hlavne o sezónnych výrobkoch, akými sú samoopaľovacie krémy, telové mlieka, make-up bez pumpičky, púdre, parfémy, toaletné vody... Ako prvú obrannú líniu pred sklamaním, prípadne nepríjemnými dôsledkami, neopomínajte senzorickú kontrolu.

Zrak aj čuch vám hneď poradia. Ak sa vám farba či vôňa nezdajú, výrobok nepoužívajte. Ak je to po otvorení nového balenia, ktorého etiketa nehovorí nič o expirovanom produkte, žiadajte u predajcu výmenu alebo sa obráťte na hygienickú stanicu.

Tip: Máte príjemne slnečnú kanceláriu a krém na ruky je stále k dispozícii na stole či polici? Tak ho aspoň schovajte do zásuvky, tam sa bude kaziť pomalšie...

Čítajte tiež: VRÁSKY, strašiak každej pleti. Čo by ste mali vedieť?

Dátum spotreby

Sledovať dátum spotreby sa neoplatí len na potravinách a liekoch, ale tiež na kozmetike. Keď ho veľkoryso prehliadnete, nezaplatíte síce bolesťou útrob a posedením na toalete, ale prinajmenšom slabšou účinnosťou látok, od ktorých čakáte krajší vzhľad.

Stará kozmetika môže vyvolať rôzne dermatologické problémy, takže namiesto skrášlenia koža napríklad sčervená, svrbí až páli, možno i mokvá, objavujú sa na nej vyrážky až fľaky.

Čo je pre nás podstatné?

Legislatíva určuje povinnosť označiť na kozmetickom prípravku dátum spotreby a dobu, počas ktorej je pre spotrebiteľa bezpečný, a zároveň si udrží požadovanú kvalitu. To všetko za predpokladu, že sú dodržané správne pravidlá zaobchádzania a doba používania neprekročí tridsať mesiacov.

Prvý údaj potom hľadajte v číselných kódoch, prípadne jednoznačnom slovnom uvedení „Spotrebujte do...“, alebo v grafickej podobe spojenej nádoby, pri ktorej je uvedený potrebný dátum. Druhý potom v symbole otvoreného téglika, na ktorom, alebo v blízkosti ktorého je bezpečná doba použitia uvedená v mesiacoch, prípadne rokoch.

Tip: Máte podozrenie, že zakúpená kozmetika nespĺňa nároky na bezpečnosť? Obráťte sa na hygienickú stanicu.

Skontrolujte pri nákupe

  • Dátum minimálnej trvanlivosti. O Slovenský popis – nielen dátum minimálnej trvanlivosti, ale tiež prípadné upozornenie, že táto doba už expirovala, ďalej funkcie výrobku.
  • Zloženie výrobku – slovensky alebo pod anglickým názvom „ingredients“.
  • Hmotnosť alebo objem výrobku, ak presahuje 5 g alebo 5 ml.
  • Číslo výrobnej šarže.
  • Identifikáciu výrobcu, distribútora alebo dovozcu, podľa ktorej sa dá zistiť jeho adresa.
  • Ak sa na etiketu výrobku nezmestia potrebné informácie, musia k nemu byť priložené.
  • Zrozumiteľnosť naznačuje serióznosť. 
Mohlo by vás zaujímať: Odličujete sa správne?