Depilovať alebo epilovať? To je otázka!

Zuzana Vrecková | 28. august 2019
Depilovať alebo epilovať? To je otázka!

Nastala doba, kedy sme z občasného holenia spravili pravidelnú činnosť a rituál a to bezohľadu na to, či je leto alebo zima. Neraz preklíname naše ochlpenie, pretože nás zdržuje a je nutné sa oň neustále starať, holenie je však otravné. Máme na výber - depilovať alebo epilovať.

Často sa stretávam s tým, že ľudia používajú tieto dva pojmy v domnienke, že ide o jednu a tú istú vec. Áno, pri komplexnom pohľade na vec ide o rovnakú záležitosť, pretože pri oboch spôsoboch sa zbavujeme nášho ochlpenia. Dôležitý však je spôsob a následná intenzita bolesti.

Depilovať alebo epilovať? To je otázka!

Depilácia je bezbolestný spôsob preto, že chĺpok nevytrhávame, ale iba oholíme na povrchu. Vykonáva sa prostredníctvom žiletky alebo depilačného krému.

Žiletka

Žiletka je výborná v tom, že je lacná, praktická a pokožku máme hladkú veľmi rýchlo. Nevýhodou je veľmi krátky časový horizont hebkosti, ktorý sa meria na pár hodín. Už o tri hodiny máte nohy drsné a niekedy vám môžu chĺpky v oblasti bikín zarásť, spôsobiť vyrážky, čo je neestetické i bolestivé.

Pri depilačnom kréme sa môžeme tiež tešiť z veľmi rýchlej odmeny v podobe bábätkovskej pokožky. Vďaka chemickej reakcii krému s pokožkou, chĺpky odpadnú, nehrozia vyrážky a účinok je dlhší, ako pri použití žiletkou.

Depilácia takýmto spôsobom nie je však ani úplne precízna, z niektorých plôch nám chĺpky nezmiznú a musíme ich dodatočne holiť žiletkou. Avšak práve z dôvodu bezbolestnosti (i keď krátkodobosti) po depilácii siaha väčšina z nás.

Epilácia

Epilácia je tá bolestivá cesta k hladkej pokožke – no keďže odstraňuje chĺpok s celým korienkom, vydrží hladká niekoľko týždňov. Medzi jej prostriedky patrí vosk epilačný strojček.

Pri epilácii voskom priložíme voskový pásik na pokožku a rýchlo strhneme proti smeru rastu chĺpkov. Je to jedna z najúčinnejších metód, pretože hladká pokožka vydrží niekoľko týždňov. Ak pravidelne epilujete, dokonca chĺpky aj oslabíte a zjemníte. Náročné je to cenovo (budete potrebovať minimálne tri balenia len na nohy), časovo a hlavne stupňom bolesti.

Pri epilačnom strojčeku nepotrebujete žiadne balenia pásikov, stačí vám zásuvka, takže je tento spôsob praktickejší. Strojčekom prechádzate po pokožke a chĺpky sú postupne vytrhávané. Na trhu sú už strojčeky s chladiacou časťou, ktorá miesto holenia mierne znecitliví.

Epilácia je však aj tak dosť bolestivou procedúrou, pokožka po nej zostane pár hodín začervenaná a musíte si nechať časový odstup medzi epiláciami, aby chĺpky dosiahli istú veľkosť a strojček ich zachytil.