Krásna koža a zdravé, husté vlasy so ŽIHĽAVOU.

Diana Mašlejová | 13. apríl 2017
Krásna koža a zdravé, husté vlasy so ŽIHĽAVOU.

Žihľava pomôže nielen pri vnútornom užívaní, ale dokáže liečiť a hydratovať pokožku. Liečivý odvar zo žihľavy, pri použití na vlasy je časom overeným prírodným prostriedkom.

KRÁSNA KOŽA SO ŽIHĽAVOU

Zo žihľavy si ľahko pripravíte tinktúru, ktorá je vhodná na použitie pri kožných problémoch. Lieči ekzémy, malé vredy, ale aj kurie oká a plesne.

  • Na tinktúru je vhodné použiť čerstvú rastlinku vcelku.
  • Hrsť zalejte v nádobe 40-percentným liehom v pomere 1 : 5 a nechajte macerovať 14 dní na tmavom, chladnom mieste.
  • Nezabudnite raz denne nádobu pretrepať.
  • Následne zlejte a umiestnite do uzatvárateľnej nádobky.

Tinktúrou sa môžu postihnuté miesta potrieť. Pokiaľ sa chcete zbaviť problematickej pleti a akné, skúste trojtýždňovú žihľavovú kúru. Stačí popíjať nesladenú šálku čaju trikrát denne.

Čítajte tiež: ŽIHĽAVA - pomôže organizmu vrátiť sa do rovnováhy.

BLAHODÁRNY KÚPEĽ

Žihľava pomôže nielen pri vnútornom užívaní, kúpeľ z nej lieči kĺby, tlmí bolesť, upokojuje nervy. 200 gramov vňate zalejte šiestimi litrami studenej vody a nechajte cez noc odstáť. Na druhý deň výluh preceďte a pridajte ho do teplého kúpeľa.

Kúpeľ pôsobí proti reume, svalovej únave, bolestiam nervov rúk a nôh a ťažkostiam s kĺbmi. Čerešničkou na torte je fakt, že lieči a hydratuje pokožku.

Pozor, namočte sa len po oblasť srdca!

ZDRAVÉ A HUSTÉ VLASY

Jedným z najrozšírenejších účinkov žihľavy na vlasy je podpora ich rastu a eliminovanie ich vypadávania. Liečivý odvar je časom overeným prírodným prostriedkom.

Na jeho prípravu stačí použiť 100 gramov nasušených alebo čerstvých, jemne posekaných lístkov rastliny, ktoré povarte pol hodinu v litri vody spolu s trochou vínneho octu.

Nálevom sa masíruje pokožka hlavy – keď máte suché či mokré vlasy, dá sa použiť po umytí vlasov šampónom a následne opäť zmyť.

Odvar regeneruje a hydratuje pokožku hlavy a stimuluje vlasové korienky. Štúdie totiž ukázali, že rastlina reguluje produkciu hormónov DHT, ktoré sú zodpovedné práve za vypadávanie vlasov.

Čítajte tiež: Chcete zdravé a krásne vlasy? Doprajte im tu správnu starostlivosť