Najväčšie mýty a omyly o príčine vzniku AKNÉ

Vladimíra Mihálová, Ing. | 26. február 2017
Najväčšie mýty a omyly o príčine vzniku AKNÉ

Z času na čas potrápia vyrážky nielen dospievajúcich, ale aj dospelých ľudí. Akné však nie sú len obyčajné vyrážky...

Približne každému štvrtému či piatemu mladému sa tvoria na pokožke akné, čo môže pretrvávať i niekoľko rokov. Akné nie je obyčajný pupienok. Najskôr sa objaví vriedok s čiernou bodkou, neskôr sa ukáže zapálenie, ktoré sa zväčší a naplní hnisom. Ide o chorobný stav, ktorý postihuje tvár, krk, ramená alebo chrbát.

Čítajte tiež:  7 činiteľov výrazne pôsobiacich na našu pokožku

Akné môže pozostávať z viacerých typov vyrážok:

  • naplnených hnisom, resp. s čiernou hlavičkou
  • zapálených, hlbokých a citlivých uzliniek pod kožou
  • ba i väčších opuchov (sú naplnené tekutým obsahom a môžu po sebe zanechať trvalé jazvy)

Koho akné postihuje

Najbežnejšie sa toto kožné ochorenie objavuje v puberte a chlapci ním bývajú postihnutí viac ako dievčatá. Nemožno jednoznačne povedať, že akné je dedičné. Avšak deti tých rodičov, ktorí mali v mladosti veľa akné, ich mávajú častejšie.

Pravdepodobnosť, že dieťa bude v puberte trpieť akné, ak ho mali obaja rodičia, je približne 50 %. Závažnosť ochorenia býva rôzna. V ľahkých prípadoch môže pretrvávať akné asi štyri roky. Často ale ustupuje až po 12-tich či 14-tich rokoch a stratí sa okolo 25. roku života. Stáva sa, že pretrváva ešte dlhšie a dokáže potrápiť až do 30-tich, 40-tich rokov.

Prečítajte si: Krásna pleť a dobré trávenie ako nerozlučná dvojica

Mýty a omyly o príčine vzniku akné

  • Akné spôsobuje nesprávna strava
  • Akné zapríčiňuje nedostatočná hygiena
  • Akné je vyvolané súčasným pôsobením oboch (nesprávnou stravou i nedostatočnou hygienou) 

Ide o najdlhšie pretrvávajúce mýty a omyly, no žiaden z uvedených názorov nie je správny. Mnohé štúdie sa zhodujú v tom, že konzumovanie mastných, vyprážaných jedál alebo čokolády nezapríčiňuje vyrážky. Napriek tomu, si veľa ľudí postihnutých akné myslí, že na jeho tvorbu má vplyv konzumácia sladkostí. Táto okolnosť ale nebola preukázaná.

Mohlo by vás zaujímať: Mám problém! Som emočný jedák!?

V ich prípade zohráva dôležitú rolu psychika. Často sú psychicky nevyrovnaní a problémy zaháňajú zvýšeným príjmom sladkostí. Sladkosti teda nie sú príčinou akné, len sprievodným javom. Pravdou však je, že správna, vyvážená strava môže celkový stav pokožky zlepšiť. Akné nespôsobuje ani zlá hygiena. Väčšina ľudí trpiacich akné si umýva tvár častejšie ako ostatní.