Ste za odstraňovanie chĺpkov holením alebo voskom?

Zuzana Jirková | 7. apríl 2017
Ste za odstraňovanie chĺpkov holením alebo voskom?

Chĺpky sú v poslednej dobe čoraz kontroverznejšou témou. Hoci sú prirodzené, moderná doba ich považuje za výraz nedbanlivosti. Veď už v starom Egypte si ženy odstraňovali chĺpky pomocou rôznych depilačných zmesí!

Dôležité je však podotknúť, že odstraňovanie chĺpkov nie je výsadou len žien, ale aj mužov. V súčasnej dobe existuje mnoho postupov, ako sa ich zbaviť. Každému však vyhovuje niečo iné, preto vám prinášame prehľad jednotlivých metód. A je len na vás, ktorú nakoniec zvolíte.

  • „Depilácii s polotrvalým či trvalým účinkom sa hovorí epilácia. Dochádza pri nej k vytrhnutiu chĺpka aj s korienkom, prípadne k zničeniu vlasového folikulu.
  • Termín depilácia sa používa iba pre holenie a odstraňovanie chĺpkov nad povrchom pokožky."

Dočasná depilácia: Väčšina slovenských žien (i mužov) dáva prednosť mokrej depilácii. Pri tejto metóde dochádza k odstráneniu tej časti chĺpka, ktorá je na povrchu kože, príp. tesne pod jej povrchom. Samotný korienok depilácia nijako neovplyvňuje. Jedná sa o bezbolestnú, jednoduchú a pomerne rýchlu metódu. Najväčšou nevýhodou je, že na rozdiel od epilácie chĺpky vyrastú oveľa rýchlejšie.

Ostraňovanie chĺpkov žiletkou, alebo elektrickými strojčekmi

Pred samotnou depiláciou sa odporúča pokožku umyť (ideálne ju urobiť ju po sprche či kúpeli). Na pomoc si môžete prizvať holiace peny či gély, ktoré chĺpky zmäkčia a pokožku osviežia. Počas holenia môže dôjsť k zapáleniu, v takýchto prípadoch použite detský púder.

Ak máte citlivú pokožku, voľte prípravky bez syntetických látok, ktoré by ju mohli dráždiť a narušovať jej prirodzenú ochranu. Na záver nezabudnite pokožku natrieť telovým mliekom alebo krémom na upokojenie podráždenia.

TIPY FIT štýlu:

1. Stavte na kvalitu! Nesnažte sa na holení ušetriť. Jednorazové nástroje sú NAOZAJ určené na jednorazové použitie. Ak nechcete mať podráždenú pokožku, investujte do kvalitných žiletiek.

2. Proti alebo v smere? Ak sa budete holiť v smere rastu chĺpkov, minimalizujete tým ich zarastanie. Vyžaduje to však viac času a zručnosti, aby ste dosiahli skutočne hladký efekt. Holenie proti smeru rastu spôsobuje veľmi často vyrážky a podráždenie.

3. Zarastanie – čo s tým? Často sa po holení stretávate s vyrážkou a zarastajúcimi chĺpkami? Predísť im môžete pravidelným odstraňovaním odumretých buniek – peelingom a lufou.

4. Upokojenie... Na záver pokožku opláchnite, osušte a natrite upokojujúcim krémom.

Ostránenie chĺpkov depilačným krémom

Odstraňovanie chĺpkov depilačnými krémami je rovnako ako holenie krátkou a nenáročnou metódou. Avšak pre ženy so silnejším ochlpením je trochu neefektívne. Aplikácia je jednoduchá – krém nanesiete stierkou alebo rukami rovnomerne na miesta, kde sa chcete chĺpkov zbaviť, a zhruba po 10 minútach zmyjete.

Tieto kozmetické depilačné prípravky fungujú tak, že rozpúšťajú chĺpok tesne pod povrchom pokožky. Nevýhodou depilácie krémom je fakt, že už na druhý deň chĺpky dorastajú a môžete ich na dotyk cítiť.

Polotrvalá depilácia – epilácia

Na rozdiel od dočasnej depilácie nie je epilácia úplne bezbolestná. Predovšetkým spočiatku môže byť bolesť nepríjemná, až intenzívna. Pri tejto metóde dochádza k vytrhnutiu chĺpka aj s korienkom. Chĺpok tak dorastie až za niekoľko týždňov, je však oveľa jemnejší ako pri raste po holení.

Medzi obľúbené a asi najrozšírenejšie metódy patrí depilácia cukrovou pastou, voskom, či v prípade menších plôch vytrhávanie pinzetou.

Depilácia cukrovou pastou

Mohli ste o nej počuť tiež ako o cukrovej depilácii. Táto metóda si v poslednej dobe získava čoraz viac prívržencov, napriek tomu, že v Oriente sa používa už niekoľko tisíc rokov! Postupne nahrádza depiláciu voskom, najmä preto, že je oveľa šetrnejšia (vhodná pre tých z vás, ktorí máte citlivú pokožku či trpíte na alergie) a menej bolestivá (nepriľne na pokožku tak ako vosk a nemusí byť taká horúca ako niektoré druhy voskov).

Možno ju použiť na všetky časti tela, zvlášť sa vykonáva na citlivých miestach a intímnych partiách – brazílska depilácia.

Čítajte tiež: Brazílska epilácia - Hit aj u mužov!

Medzi jej prednosti patrí jednoznačne to, že si ju môžete dopriať nielen v kozmetickom salóne, ale aj v pohodlí svojho domova. Navyše cukrovú pastu si môžete ľahko pripraviť sami! Jedná sa o lepkavú hmotu na čisto prírodnej báze – zmes cukru, vody a citróna. 

Depilácia voskom

Veľmi rozšírená metóda depilácie, pri ktorej sa, rovnako ako pri cukrovej depilácii, vytrháva chĺpok i s korienkom. Odstraňovanie chĺpkov pomocou vosku je síce vhodné pre všetky časti tela, má však svoje úskalia.

Vosky sú vo variantoch studené a rozpustné, t.j. horúce a vlažné, a predávajú sa v pásikoch, v roll - on, v škatuľkách pre aplikáciu pomocou špachtle, alebo ako tuhé voskové disky na rozpustenie.

Aplikácia záleží od jednotlivého produktu. V niektorých prípadoch je nutné pásik či roll - on (aplikácia za studena) ľahko rozohriať v rukách a následne priložiť na kožu a prudko trhnúť proti smeru rastu chĺpkov. Iné sa musia rozohriať v teplej vode (nie horúcej), rovnako ako cukrová pasta.

Depilovaná oblasť by mala byť dôkladne osušená a odmastená, bez ohľadu na to, či depilujete voskom, či pastou. Chĺpky by mali mať dĺžku 5 až 8 mm, kratšie sa nezachytia a odstraňovanie dlhších je oveľa bolestivejšie.

Zvyšky vosku odstránime olejčekom. Vodou sa dá odstrániť len veľmi ťažko, na rozdiel od cukrovej pasty. Po depilácii pokožku ošetríme dezinfekčným kozmetickým prípravkom bez obsahu alkoholu.

Mohlo by vás zaujímať: Bio handmade pasta na domácu epiláciu. Vyskúšate?