Túžite po dokonalej pleti? 10 praktických rád ako sa k nej dopracovať

Jana Trundová | 8. január 2017
Túžite po dokonalej pleti? 10 praktických rád ako sa k nej dopracovať

Starnutie kože je prirodzené, avšak, na jeho rýchlosti sa okrem genetických vlôh podpisujú tiež faktory, ktoré môžeme ovplyvniť. Je to fajčenie, nadmerný, dlhodobý stres, slnenie a zlá výživa.

Ak chcete starnutie pokožky oddialiť, pridajte si do balíčka „záchranná akcia" pravidelné používanie prostriedkov proti slnku s vysokým ochranným faktorom a zabudnite na zlatohnedú opálenú pokožku. Zvoľte funkčné oblečenie vybavené protislnečnou ochranou, vyživujúce a hydratačné krémy, telové mlieka a oleje pre každodenné použitie.

Posledné spomínané kozmetické prípravky však priaznivo pôsobia len na vrchnej vrstve pokožky a pri suchej až svrbiacej pokožke prinesú len dočasnú úľavu.

Preto sa oplatí mať poruke aj liečebný zvlhčujúci kozmetický prípravok, ktorý prenikne aj do hlbších vrstiev. Nezabúdajte tiež na dôkladné čistenie pleti a jemný peeling.

A hlavne, neľutujte čas. Aby starostlivosť o pokožku mala želaný efekt, starajte sa o ňu každodenne, od mladosti. Čím skôr začnete, tým lepšie.

Tip: Ak chcete ešte viac, oplatí sa kontakt na dobrého dermatológa, prípadne chirurga. Než niekomu dáte svoju dôveru, preverte si ho. Najlepšie sú osobné priaznivé referencie.

Praktické rady v starostlivosti o pleť

  • Peeling je dôležitý, stačí raz do týždňa, najmä, ak ste vlastníkmi citlivej pokožky. Prípravky určené pre domáce použitie sú väčšinou jemné, stačí ich aplikovať s citom. Tie, ktoré sú určené na telo nepoužívajte na tvár a krk! Domáci peeling pôsobí na povrchu pokožky, takže nepočítajte s tým, že by vyhladzoval vrásky. Slúži na to, aby pleť bola čistá a dokázala lepšie vstrebávať výživné látky z krémov a emulzií.
  • Chemický peeling vykonávajú dermatológovia. Redukuje jemné vrásky, odstraňuje pigmentové škvrny. Pôsobí v hlbších vrstvách kože, preto je jasné, že predstavuje invazívny zásah a pleť bude po ňom potrebovať nejaký čas na regeneráciu.
  • Vezmite rozum do hrsti. Ak sa rozhodnete pravidelne pomáhať svojej pokožke, najprv si dobre premyslite svoje finančné možnosti. Je nezmysel jednorazovo zainvestovať do drahej kozmetiky a potom si privodiť nové vrásky zo stresu, že na pokračovanie kúry nemáte dosť peňazí, a teda je neefektívna.
  • Kvalitné kozmetické prípravky sú podstatou úspechu a je dôležité ich používať každodenne a dlhodobo. Tiež krátkodobá intenzívna kúra by mala mať v pravidelnom odstupe svoje pokračovanie.
  • Čítanie etikiet na kozmetických prípravkoch nie je strata času. Len na nich zistíte, či obsahujú dostatok účinných aktívnych zložiek. Ak sú na popredných miestach a vo vyššom percente, malo by to byť v poriadku.

Malá rada: čím dlhší zoznam ingrediencií, tým je istejšie, že bol výrobok vylepšený konzervantmi a ďalšími podpornými chemickými látkami. Možno vám to nevadí, ale možno áno. Na túto skutočnosť by si mali dať pozor najmä ľudia s citlivou pleťou!

  • Milujete svoje zásoby krémov? V poriadku. Ale nemajte zároveň otvorených viac téglikov a sledujte dobu spotreby.
  • Menej je viac. Pri aplikácii krémov neplatí, že väčšia vrstva znamená lepší efekt. Ten dáva zloženie a to, či ho viete správne zvoliť s ohľadom na svoj typ pleti, a tiež na jej stav. Keď si na pleť dáte veľkú vrstvu, nedokáže ju vstrebať a zbytočne plytváte.
  • Optimálne je držať sa určitý čas jednej značky, a ešte lepšie, jedného radu. Ide o to, že laik si ľahko zle nakombinuje kozmetické prípravky a ich zloženie spôsobí nežiaducu interakciu. Môžu reagovať a pleť podráždiť.
  • Hydratačná starostlivosť by nemala chýbať v žiadnej kozmetickej výbave akéhokoľvek veku. Je vhodné, aby mal denný hydratačný krém UV filter 15 (alebo v podobnej hodnote), pretože sa potrebujete chrániť pred nepriaznivým slnečným žiarením po celý rok. Dôležité je, aby obsahoval osvedčené antioxidanty, ktoré dokážu pokožku brániť pred toxickými látkami z ovzdušia. Ide najmä o vitamíny A, C a E.
  • Na noc, samozrejme, UV filter nepotrebujete, naopak, pokožku by ste ním zbytočne zaťažovali. Nočný krém na pleť od 40 rokov vyššie by mal byť regeneračný, mastnejší, doslova prepchatý výživnými látkami. Po jeho aplikácii na dôkladne očistenú pokožku môžete chvíľu cítiť jemné šteklenie, niekedy pokožka aj trochu sčervenie, ale po chvíli tieto reakcie odznejú.

Viete Čo sa skrýva v pleťových krémoch?

  • V prípade pretrvávajúcej  reakcie, prípravok poriadne zmyte a na pleť v tú noc použite upokojujúci krém či emulziu. A pátrajte po novej nočnej kozmetickej starostlivosti s odlišným zložením. Ľuďom s citlivou až precitlivenou pleťou sa oplatí konzultácia s dermatológom. 
  • Botox naozaj dokáže starnúcu pokožku rozžiariť a vyhladiť. Ak je obsiahnutý v kozmetike pre domáce použitie, počítajte s tým, že dlhotrvajúci efekt pocítite zhruba po piatich, šiestich týždňoch používania. Pokožka by mala byť pevnejšia už po prvom použití, ale tento výsledok si dlho neudrží, chce to systematickosť a trpezlivosť. U krémov a sér na báze botoxu je oproti injekciám výhodou, že vám nezmrazia mimiku. Avšak, majú tiež menšiu účinnosť. Čo je reálne od nich očakávať? Hladšiu, vypnutejšiu a jasnejšie zregenerovanú pleť.

Chcete pôvabnú pleť? Skúste: Oleje - čo môžu ponúknuť vašej pleti? 
alebo bojujte S tekvicou proti mdlej a unavenej pleti