Ukážte svetu krásne nôžky!

Diana Mašlejová | 20. máj 2018
Ukážte svetu krásne nôžky!

Aj tá najkrajšia vyšportovaná noha nevyzerá dobre bez pedikúry. Nielen nalakované nechty, ale najmä ošetrená pokožka na chodidlách patrí k FIT dáme.

Čo si budeme hovoriť, o svoje chodidlá sa väčšina z nás začína starať, až keď teploty vystúpia nahor a zo skrine prvýkrát vytiahneme jarné či letné topánky. Pedikúru ešte stále množstvo žien opomína, ide pritom o jeden zo základných znakov starostlivosti o svoj zovňajšok. Našťastie, hravo ju  zvládnete aj doma a výsledky budú úžasné!

Bezchybná pedikúra. Ako na to?
Prečítajte si tiež:

Bezchybná pedikúra. Ako na to?

5 krokov domácej pedikúry, alebo cesta ku krásnym chodidlám

1. Kúpeľ – bez kúpeľa to jednoducho nejde.

Zrohovatenú kožu a prebytočné suché vrstvy je potrebné pred domácim ošetrením dokonale zmäkčiť. V domácich podmienkach sa neodporúča robiť pedikúru nasucho. Desať až pätnásť minút výdatného kúpeľa v mierne teplej vode bude stačiť.

Najvhodnejší je napustený malý lavór, do ktorého môžete pridať hrsť morskej soli na dezinfekciu, zmäkčenie, ale aj dodanie minerálov pokožke. V prípade, že vás zrohovatená koža trápia viac, ako je potrebné, vložte do kúpeľa ešte pár koliesok citróna
.

Tip FIT štýl:

do menšieho lavórika napustite vlažnú vodu, tak aby ste mali chodidlá celé ponorené. Pridajte ½ šálky jablčného octa + 1 PL sódy bikarbóny. Nechajte nohy cca 15 minút namočené, potom ich vyšúchajte dosucha froté uterákom, ktorý vám pomôže odstrániť prvú vrstvu odumretej pokožky.

2. Brúsenie – a na rad prichádza obrusovanie zrohovatenej kože.

Ale ešte predtým si nezabudnite nôžky starostlivo usušiť (a to aj medzi prstami). Aby išlo všetko tak, ako má, budete potrebovať kvalitnú pemzu (napríklad tú vulkánovú). Ak je stvrdnutej kože viac, zíde sa vám špeciálny sklenený pilník, ktorý má tú výhodu, že sa dá výborne omývať a odstráni aj problematické partie.

Určite však vynechajte skalpel, nožnice, či iné drastické metódy, ktorými by ste si mohli tak akurát ublížiť. Postupujte s dôkladnou presnosťou, krúživými pohybmi a až po obrúsení piet odstráňte pemzou aj zrohovatenú kožu z vrchnej časti malíčkov.

3. Peeling – aby boli chodidlá naozaj tip-top, a navyše krásne hladké a dokonale hebké, pristúpte po brúsení k domácemu pílingu.

Môžete využiť bežný telový píling, ale prečo si nejaký nevyrobiť doma v kuchyni? Na levanduľový stačí zmiešať šálku hnedého cukru s hroznovými jadierkami, pridať pár lyžíc levanduľového oleja, alebo olivového extra panenského a hrsť sušenej levandule.

Zmesou dôkladne nôžky vymasírujte, zmyte vlažnou vodou a usušte. Namiesto levanduľového pokojne použite píling z ovsených vločiek. Hrsť vločiek zmiešajte s levanduľovým, mandľovým, alebo kvalitným olivovým olejom. Na regeneráciu pokožky môžete pridať napríklad rumanček, na povzbudenie mletú kávu, na uvoľnenie med. Postupujte rovnako a po zmytí chodidlá usušte.

4. Krásne nechty – až po celej procedúre prichádzajú na rad nechty.

Starý lak odstráňte odlakovačom, prípadne veľmi jemne pilníkom. Nechty na nohách strihajte zásadne rovno, aby vám nezarastali dovnútra a nevyrobili nepríjemné bolesti.

Podľa odborníkov pedikérov by ste mali vynechať strihanie malíčka a použiť na obrúsenie nechtu pilník. Na nechty na nohách sú viac ako klasické nožničky vhodné klieštiky, ktoré zvládnu aj tvrdšie textúry, a navyše minimalizujú riziko poranenia. Ešte predtým, ako si na nechty nanesiete farebný lak, zvoľte podklad v podobe laku výživného a transparentného, ktorý nechty posilní a zjednotí.

5. Krémovanie – domácu pedikúru je najlepšie urobiť vo večerných hodinách, aby ste si mohli pred spaním nôžky dokonale nakrémovať a dali im čas na vyživenie, vstrebanie krému a regeneráciu.

Krém, ktorý použijete, by mal byť skutočne mastný. Pedikúrou ste dali pokožke zabrať a je nutné ju premastiť. Výborné sú tie s bambuckým maslom, ale môžete skúsiť aj vlastnú výrobu.

Zmiešajte 3 lyžice kakaového masla, 40 ml extra panenského olivového oleja s piatimi lyžicami ružovej vody a pár kvapkami santalového oleja. Zmes naneste na chodidlá krúživými pohybmi, nechajte vsiaknuť a zabaľte nôžky do ponožiek na celú noc
.

V prípade, že ste použili bežný mastný krém, postupujte nasledovne: Počkajte, kým telo krém vstrebe a nechajte nohy na vzduchu. Až pred spaním ich potrite olivovým olejom a oblečte si na celú noc ponožky. Táto stará rada robí s pokožkou nôh skutočné divy!

A na záver – nezabúdajte, že aby vám zdravé a krásne chodidlá vydržali celoročne, je nutné ich denne dôkladne umyť a vysušiť aj medzi prstami, aby ste predišli prípadným plesniam. Špeciálny krém na nohy by mal byť potom samozrejmosťou.

Fotogaléria