Na vlastnom tele: Katka schudla neuveriteľných 40 kg z pôvodnej hmotnosti 105,5 kg!

Lucia Gáborová | 23. máj 2022
premena, na vlastnom tele, schudnúť, mínus 40 kíl, Katka Vrbová

Fotografka Katka Vrbová, mama osemročných dvojčiat, zhodila za rok neuveriteľných 40 kg! Na začiatku svojej cesty za premenou vážila 105,5 kg, dnes ručička na jej váhe ukazuje krásnych 63,5 kíl. Pochopila, že diéty nefungujú a za trvalým výsledkom je vždy v prvom rade dlhodobá zmena životného štýlu.

Často som ju vídala na lúkach rozprestierajúcich sa nad naším domom fotiť portréty rodín. Jedného dňa, keď som kráčala okolo, som však zapochybovala. Je to skutočne tá istá fotografka? Zdalo sa mi, že sa zmenšila na polovicu. Nedalo mi to, a tak som ju oslovila, či by sa nechcela podeliť s vami o informácie o svojej ceste za vysnívanou postavou. Potom, čo mi svoj príbeh vyrozprávala, mi doslova spadla sánka. Tomu, čo táto útla žienka dokázala, sa vraví odhodlanie, vytrvalosť, no najmä pravidelnosť. Pretože tá v jej príbehu zohrala skutočne kľúčovú úlohu.

Katka, aký impulz bol úplne na začiatku vašej cesty za chudnutím? Čo vás v júni 2020 prinútilo začať riešiť svoju hmotnosť, ktorá bola v tom čase 105,5 kg?

Môj impulz bol ten, že som sa prestala dobre cítiť vo svojom tele. Jedného dňa som si povedala: chcem sa vrátiť naspäť. Nikdy som nebývala obézna, prišlo to až s deťmi. Neboli to však tehotenské kilogramy. Pribrala som preto, že som si jednoducho prestala dávať pozor. Keďže som nemala zrazu čas venovať sa sama sebe, dojedala som po deťoch, vychutnávala som si večer pohodu a pokoj potom, čo deti zaspali. V tom čase to u mňa predstavovalo nasypať si oriešky a naliať si pohár vína. A tak tie kilá išli stále hore, až som sa dostala do bodu, kedy som si povedala, že 40 rokov nie je tak veľa, aby som vyzerala a cítila sa tak, ako som sa cítila. Okrem toho som veľmi zle spávala, na výletoch som nevládala kráčať. Vtedy som si povedala: a dosť! Nečakala som na pondelok, nový mesiac, nový rok. Začala som z večera do rána.

premena, na vlastnom tele, schudnúť, mínus 40 kíl, Katka Vrbová

Stanovili ste si hneď na začiatku svoj cieľ? Koľko ste mali v pláne zhodiť?

Nemala som plán ani cieľ, len túžbu schudnúť aspoň 20 kíl. Potom, čo som ich zhodila, to išlo samo ďalej. Povedala som si, že budem chudnúť dovtedy, kým si telo nepovie stop. Pretože ja som nedržala diétu, ale som úplne zmenila životný štýl.  

S čím ste pri redukcii hmotnosti začali? S úpravou stravy alebo s cvičením?

Najskôr som sa začala stravovať podľa jedálnička na mieru. Výživový poradca mi ho vypracoval tak, aby som sa dostala do kalorického deficitu, teda aby telo prijalo menej, ako vydá.

Vylúčili ste niektoré potraviny?

Úplne som vylúčila cukor, múku a štandardne nezdravé potraviny. Ja však ani cukor neberiem ako úhlavného nepriateľa, ak sa konzumuje s mierou. Nehovorím, že si nedám koláč, keď upečiem. Dám si, no s vedomím, že ho vybehám, alebo inak vyskáčem.

Nepreháňajte to so SACHARIDMI
Prečítajte si tiež:

Nepreháňajte to so SACHARIDMI

Bolo to zo začiatku ťažké, alebo vám to išlo prirodzene?

Išlo to prirodzene. Vôbec to nebolo ťažké. Tým, že nešlo o diétu, ale o zmenu k lepšiemu stravovaniu, vôbec som z toho nebola nervózna. Môj manžel bol prekvapený, že chudnem a napriek tomu nie som podráždená. Nemala som na to dôvod. Bolo to určite preto, že som vôbec nebývala hladná. Jedávala som 5 x denne a stále sa toho držím.

Jete, aj keď v tej chvíli nie ste hladná?

Áno, dám si aspoň niečo malé, napríklad jablko alebo ovocnú šťavu.

Mali ste podporu rodiny, alebo ste do toho išli na vlastnú päsť?

Našťastie som mala v manželovi veľkú podporu. Po čase sa tiež ku mne pridal. To však neznamená, že deťom neuvarím aj napríklad segedínsky guláš alebo pizzu, ale ja to nejem.

premena, na vlastnom tele, schudnúť, mínus 40 kíl, Katka Vrbová

Stíhate pripravovať jedlo pre každého zvlášť?

Stíham. Moje jedlá nevyžadujú zdĺhavú prípravu. Ak robím mäso na šťave s ryžou alebo so zemiakmi, zjeme to všetci. A keď si chcem dať ja niečo iné, čo deťom nechutí, tak to mám hotové oveľa rýchlejšie, ako keď robím napríklad pizzu.

Brokolicová pizza bez múky
Prečítajte si tiež:

Brokolicová pizza bez múky

Kedy ste v procese vašej premeny pridali pohyb?

S premenou som začala 1.júna 2020 a v septembri toho istého roku som sa prvýkrát stretla s trénerom a dohodli sme sa, že začnem cvičiť vo fitku. Nechcela som ísť do toho na vlastnú päsť. S trénerom sme išli na to pekne postupne. Moje telo po rokoch s kilami naviac bolo poskracované, takže som sa potrebovala dať dokopy aj po tejto stránke. Nejde o to, aby som sa počas tréningov zničila. Má to svoj harmonogram.

Vo fitku cvičím 2x týždenne, no keď boli fitká počas lockdownu zatvorené, cvičila som doma približne 6x do týždňa. V januári 2020 som pridala ešte aj beh, no s tým som postupne poľavila. Keďže som potrebovala postupne nabrať svaly a behy na dlhé trate nie sú na to úplne vhodné, behám skôr len v čase, keď sú fitká zatvorené. K silovému tréningu som pridala ešte pilatesreformer. Popri práci, rodine a deťoch toho už viac nestíham...

Doma cvičíte podľa inštruktážnych videí?

Zaplatila som si online cvičebný fitness program a jednotlivé druhy cvičenia rôzne kombinujem. Raz cvičím ruky, inokedy nohy, raz silový tréning, inokedy kardio alebo strečing. Polhodina denne je lepšia ako nič. Jeden deň v týždni si však dávam voľno na regeneráciu. Kým sú otvorené fitká, vždy radšej idem tam. Horšie je to cez prázdniny, vtedy od detí nemôžem len tak na dve hodinky odísť. Pravdou však je, že deti dnes už cvičia so mnou. Syn hráva hokej, dcéra chodí na gymnastiku, takže strečing im spolu so mnou príde vhod.

Ako vyzerá váš udržiavací jedálniček dnes?

Stále, aj dnes, sa snažím držať zásady jesť päť jedál denne. Nie vždy sa mi to popri práci dá, no vždy mám pri sebe aspoň jabĺčko, banán, acidko alebo nejakú zdravú tyčinku. Na raňajky jedávam kaše, buď ryžovú alebo ovsenú. Na desiatu som dnes napríklad mala proteínový puding. Na obed mávam klasické jedlá, napríklad cestovinu s tuniakom alebo mäso s ryžou, so zemiakmi alebo so zeleninou. Na olovrant sa snažím vyhýbať ovociu, to si dávam skôr dopoludnia. Na večeru si dám napríklad vajíčko alebo podobný typ jedál ako na obed.

Snažím sa však dodržiavať potrebný prísun bielkovín, pretože som zistila, že som ich predtým zanedbávala a nebolo to pre mňa dobre. Napríklad, keď som intenzívnejšie behávala a nemala som dostatočný prísun bielkovín, stále som chudla, aj keď som už nechcela. Takže som musela zase nabrať naspäť.

Čo je aktuálne vaším najväčším pokušením? Alebo možno už žiadne nemáte? Nemáte chuť na sladké?

Na sladké som nikdy chuť veľmi nemala. Podľa mňa sa chuť na sladké odvíja len v našej hlave. Keď má človek dobre nastavenú stravu, tak si sladkú chuť vie vykompenzovať ovocím. So sladkosťami by som si celé svoje nastavenie len porušila. Kedysi som nevypila kávu bez čokolády alebo niečoho sladkého. Dnes pijem čiernu kávu a neviem si predstaviť, že by to malo byť inak. Teda, kávu som, našťastie, nikdy nesladila.

Na pokušenia si však dávam pozor aj kvôli tomu, že som potom, čo som zredukovala hmotnosť, mala problémy so žlčníkom. V decembri 2020 som išla pod nôž. Podľa lekára mávajú tento problém ženy, ktoré držia diétu. Ten problém u mňa driemal už dlhšie. Nevznikol zo dňa na deň, ani v dôsledku zmeny stravy. Na žlčníku som už mala kamene, čo je dlhodobá záležitosť z obdobia predtým, tak mi ho vybrali.

Chceli by ste odkázať niečo našim čitateľom, ktorí vedia, že by mali redukovať hmotnosť, ale ešte stále váhajú?

Určite aby do toho išli. Človek s nadváhou, a bol to aj môj prípad, sa navonok tvári, že je spokojný, no nedá najavo, čo skutočne cíti. Ja som navonok vraj podľa ľudí z môjho okolia vyzerala aj pred premenou spokojná a šťastná, no vnútorne ma to veľmi hnevalo. Človek to ani nedá v tej danej chvíli najavo, ale potom, čo sa zmení, si povie: „Ako som takto mohol žiť? Ako som toto mohla dopustiť?“ Nejde len o výzor. Aj keď, po schudnutí sa mne osobne veľmi zlepšila aj pleť.

Nadbytočné kilá sa dlhodobo podpisujú na našom tele a raz nám to vrátia. Robme to pre seba, hýbme sa. Ja keby som mohla, by som každú ženu s nadváhou na ulici zastavila a povedala jej: „Prosím ťa, začni so sebou niečo robiť. Uvidíš, že budeš šťastnejšia a bude ti lepšie.“ Hlavne by som to povedala matkám. Deti v nás potrebujú vidieť vzor. Musíme im ukázať, že život nie je o prejedaní sa. Človek si to všetko uvedomí až potom, čo tou premenou prejde.

Katkin kľúč k úspechu: Pravidelná strava 5x denne, vylúčenie určitých potravín, osobný tréner, cvičenie, beh.

Fotogaléria