Premena Janky: Vydržte! To čo robíte vám zmení život k lepšiemu!

Redakcia | 6. marec 2021
Premena Janky: Vydržte! To čo robíte vám zmení život k lepšiemu!

„Vydržte! Nijaké ak, či, ale… chcem, alebo nechcem. Iná cesta nie je.“

Janka, prečo ste sa rozhodli prihlásiť do Fitshaker výzvy? 

Projekt Fitshaker je úžasný a pomáha mnohým ľuďom na ich ceste k zdraviu. A keďže to moje začalo v mladom veku dosť výrazne pokrivkávať, som presvedčená, že predovšetkým vplyvom nesprávnej výživy a nedostatočného pohybu v náročnom popôrodnom období som sa dostala nielen do nepekného estetického stavu, ale hlavne do mnohých zdravotných ťažkostí a nepekne si to odniesla najviac moja chrbtica.

Od koho ste sa o výzve dozvedeli? 

Dozvedela som sa od kamarátky, ktorá už s Fitshakerom cvičieva dlhšie, avšak v tom čase som bola schopná len ju obdivovať a ľutovať sa, že ja by som to nedala. Popri malom dieťati stíhať variť, pravidelne sa stravovať a vyhradiť si čas na dennodenné cvičenie? Veď v začiatkoch materskej som bola šťastná, keď som sa na obed stretla s hrebeňom a zubnou kefkou a počas dňa stihla vypiť 2 dl vody. Milión výhovoriek, prečo je kamoška snáď superman a prečo to mne nejde. Zahnala som to vetami typu: „Už nikdy nebudem taká ako predtým…”

Takže ste si povedali dosť, idem do toho? 

Keď sa dostanete do stavu, že vaša 56-ročná svokra skáče v plnom nasadení s vnukom na trampolíne a vy, 33-ročná matka ležíte seknutá nevládne pár dní v posteli (opakovane napojená na infúzie od rýchlej zdravotnej pomoci), na toaletu sa presúvate zhrbená len s podporou manžela a so slzami v očiach opretá o kuchynskú linku v bolestivých kŕčoch dvíhate k ústam pohár vody, zrazu si poviete: „Dosť, už stačí! Takto to nesmie pokračovať!” A od koho to závisí, keď nie odo mňa? A tak som sa, odhodlaná ako snáď ešte nikdy, prihlásila.

Vraví sa, že začiatky sú ťažké, aké boli tie vaše? 

Na začiatku výzvy ma opäť neposlúchala chrbtica, čo ma na pár dní úplne odrovnalo a začínala som teda postupne s Andrejkou a jej Pilatesom, čím som sa do výzvy pomaličky vrátila. Následne zápal priedušiek, kedy som poctivo ležala a liečila sa, dávala pozor aspoň na stravu a pokračovala s mottom „pomaly ďalej zájdem.

Keby ma však tieto chvíle mali odradiť, ostala by som tam, kde som bola. A tak som šla svojím tempom podľa mojich možností, namiesto hlavného videa som cvičila jednoduchšiu verziu, až kým som po mesiaci – dvoch nenadobudla pocit, že tú jednoduchšiu už zvládam bez straty dychu, aby som mohla skúsiť ťažšiu. Nechcela som preceniť svoje sily na úkor toho, aby sa pre mňa stalo cvičenie nočnou morou a skončila s ním skôr, než som vôbec začala.

Čo ak si ženy myslia, že to nezvládnu?

Všetko je len v hlave. Odložiť váhu, hýbať sa, počúvať svoje telo, neprepchávať sa sprostosťami a ono to skôr či neskôr pôjde. Aj tým žienkam, ktoré sa vyhovárajú na štítnu žľazu, ako som často v príspevkoch na facebooku čítala, či sa to vôbec dá. Ja som jedným z dôkazov, že ani znížená funkcia štítnej žľazy nie je prekážkou.

Dokonca som alergik na bielkoviny kravského mlieka. A viete čo? Veľkú časť môjho jedálnička tvoria práve bielkoviny z kravských  výrobkov. Nekupujem kvôli tomu stále drahé kozie alebo ovčie produkty. Vyselektovala som, čo mi robí zle a čo nie a telo to v správnych kombináciách bezproblémovo toleruje. Nie je dobré vopred hľadať dôvody, prečo to asi nepôjde. Stačí jednoducho začať a neskončiť sa o seba starať. Telo je úžasný mechanizmus, vysporiada sa s tým rýchlejšie ako naše predsudky.

Určite ste do výzvy šli s tým, že sa vám podarí zhodiť nejaké to kilo, ako sa vám darilo?

Z môjho maxima 96 kg, je to až neuveriteľných 22 kg, podarilo sa mi dostať až na hmotnosť 74,5 kg. Na konci augusta som vážila 65 kíl.  Do výzvy som nešla na dva mesiace. To som si v hlave urovnala hneď na začiatku. Do výzvy som šla s cieľom zmeniť stravovanie a naštartovať svoju pohybovú aktivitu v dlhodobom horizonte.

Čo by ste odkázali žienkam ktoré sa pustili do Fitshaker výzvy? 

Každej jednej želám krásnu cestu, žiaden cieľ. Ak príde kríza, lebo ona sa u každého skôr či neskôr zastaví, odporúčam zaťať zuby, odignorovať ju, odcvičiť a máte zas minimálne na 24 hodín pokoj. A ako kríza príde, tak zas rýchlo aj odíde. Samy uvidíte, že to, čo pre seba robíte, vám mení život iba v pozitívnom zmysle slova.

 

Objednajte si PREMIUM členstvo FITSHAKER aspoň na 3 mesiace a získajte zľavu 10 %! Kód: fitstyl2021