10 tipov na udržateľnú svadbu s nulovým odpadom

Zuzana Horvath | 27. jún 2022
svadba, ekologicky, udržateľnosť, nulový odpad, recyklovať, zbytočný odpad, ekologické darčeky

Svadba nemusí predstavovať len hromadu vecí od pozvánok, cez darčeky pre hostí až po výzdobu. Dá sa to aj udržateľne.

Ako zvládnuť prípravu na svadbu udržateľne bez zbytočného odpadu?

Čo nás láka na tom, kupovať predmety, ktoré využijeme najviac na päť hodín? Myslíte, že pár spolu nezostane, ak nebude mať na svadbe kvetinový oblúk? Skúste svoju svadbu poňať ekologicky. Máme pre vás zopár tipov.

Vydávam sa! Značka: Ekologicky
Prečítajte si tiež:

Vydávam sa! Značka: Ekologicky

1. Zvoľte recyklované alebo bezpapierové pozvánky

Dnes už bez problémov nájdete firmy, ktoré vyrábajú pozvánky z recyklovaných papierov, ekologických alebo dokonca z papierov, ktoré po prečítaní stačí vložiť do zeme a vyrastie z nich kvet. Ak zvolíte elektronické pozvánky, ktoré si hostia nájdu v e-mailoch, ušetríte čas a znížite množstvo odpadu.

„Počas jednej stredne veľkej svadby sa vyprodukuje 180 až 280 kg odpadu. Toto šialené číslo podčiarkuje fakt, že ide o jeden jediný deň.“

2. Podporujte udržateľné značky

Nájsť si vysnívané svadobné šaty je námaha, ktorá sa stáva o to skľučujúcejšou, keď túžite po udržateľnom dizajne. Existujú značky, ktoré vyrábajú šaty bez poškodenia životného prostredia. Cesta je aj požičať si šaty či smoking a znížiť tak svoju stopu. Čudovali by ste sa, ale aj obrúčky sa dajú zadovážiť s etickým certifikátom. Pokiaľ v tom neviete „chodiť“, zaberie vám to nejaký čas navyše, no získate k tomu obrovskú porciu dobrého pocitu.

svadba, ekologicky, udržateľnosť, nulový odpad, recyklovať, zbytočný odpad, ekologické darčeky

3. Vyberajte si kozmetické produkty

Vv prípade, že také produkty ešte nemáte v kozmetickej taštičke, dovoľte si nakúpiť pred vlastnou svadbou dekoratívnu kozmetiku z trvalo udržateľného poľnohospodárstva. Ak vás bude líčiť profesionálka, oboznámte ju s tým, že by ste chceli čo najviac eliminovať odpad. Kadejaké mejkapové obrúsky, nerecyklovateľné obaly či plastové mihalnice. Dá sa to aj inak!

4. Považujte výber miesta za vašu prioritu

Miesto je podstatné. Rozhodnúť sa letieť s desiatkami ľudí do inej krajiny závratne zvýši CO2. Pokiaľ naozaj, naozaj chcete ísť niekam ďaleko od vášho domova, obmedzte počet na nutné minimum a zostaňte tam dlhšie než na jeden deň, nech z toho máte rovno dovolenku. Zaujímajte sa, či váš hotel recykluje a kompostuje odpad a veľké plus majú miesta, ktoré už nie je potrebné zdobiť, prípadne sú schopní vytvoriť výzdobu na mieste. Ušetríte veľa emisií z vozidiel, ktoré by na vaše miesto museli prepravovať výzdobu.

svadba, ekologicky, udržateľnosť, nulový odpad, recyklovať, zbytočný odpad, ekologické darčeky

5. Žiadajte kompostovateľné a opakovateľné tovary

Týka sa to najmä svadieb v prírode. Namiesto plastových príborov zakúpte kompostovateľné a postarajte sa, aby skončili v komposte.

„Vaše deti nebudú mať z dokonalej svadby rodičov absolútne nič, ak sa ale budete starať o planétu, na ktorú ich privediete, predurčíte ich budúcnosť.“

6. Objednajte lokálne jedlo a darujte zvyšky

Podporte miestnych výrobcov. V každom regióne sú šikovní kuchári. Nebojte sa mať malú svadobnú tortu. Práve torta zostáva často napospas osudu a vyhadzuje sa vo veľkom. Zároveň zrušte plastové fľaše a radšej zabezpečte ochutenú filtrovanú vodu v podobe džbánov. Na konci svadobnej noci sa vyhadzuje veľa zvyškov jedla. Je veľmi praktické dohodnúť sa s reštauráciou či s cateringovou službou, že by ste jedlo chceli darovať, namiesto toho, aby ste ho vyhodili.

7. Spýtajte sa kvetinára na zero waste kytice

Požiadajte ho, aby siahol po miestnych a sezónnych kvetoch. Podporíte tak lokálneho farmára a tiež znížite emisie z prepravy. Centrálnu výzdobu môžu tvoriť živé kvety v kvetináčoch. Vyzerá to krásne, domácky, kvety neskončia v koši a ak budú hostia chcieť, môžu si ich vziať aj domov. Všetky kvetinové peny, do ktorých sa napichajú umelé kvety, sú odpadom navyše.

Sedmokráskový med
Prečítajte si tiež:

Sedmokráskový med

8. Dekorujte minimálne

Choďte nakupovať domov. Boli by ste prekvapení, koľko vecí už vlastníte a dajú sa znovu použiť vo vašom svadobnom dizajne! Skúste sa vyhnúť obrusom a látkam, ktoré je potrebné prať. I pranie zvyšuje našu uhlíkovú stopu a míňa vodu, ktorá je vzácny zdroj. Voľte stoly, ktoré vyzerajú pekne aj bez obrusov. Sviečky uprednostnite zo včelieho vosku. Sú ekologickejšie ako parafínové.

9. Darujte hosťom konzumovateľné darčeky

Nebude na ne sadať prach a nestanú sa odpadom. Obľúbené sú med, olivový olej či malá pálenka.

svadba, ekologicky, udržateľnosť, nulový odpad, recyklovať, zbytočný odpad, ekologické darčeky

10. Vypýtajte si ekologické darčeky

Dostať vázu či mixér nemusí byť pre vás práve to, čo potrebujete. Oboznámte hostí, že by vás potešili darčekové poukážky do obchodov, zážitkové darčeky (napríklad pobyt či výročné fotenie s profesionálom) alebo si vyberte charitu, na ktorú budú hostia posielať „váš“ svadobný dar. Ak chcete zintenzívniť svoje environmentálne uvedomelé úsilie a inšpirovať svojich hostí, aby urobili to isté, existuje mnoho organizácií, ktorým sa peniaze zídu.