Aj u vás platí, Vianoce rovná sa stres?

Gabriela Bachárová | 19. december 2023
Aj u vás platí, Vianoce rovná sa stres?

Vianoce sú bez pochýb najstresovejším obdobím roka, aj keď o nich s obľubou hovoríme ako o sviatkoch pokoja

Čo cítite v oblasti brucha, keď sa povie „Vianoce“? Príjemné chvenie, alebo trochu pichavé zovretie? Ak to druhé, vitajte v klube. Nie je ale škoda, že si ich nevieme užiť a tak ľahko podliehame predvianočnému šialenstvu? Tento rok to všetko môže byť inak. Stačí, ak nedáte stresu a vyčerpania šancu.

Príbeh Hany

Hana práve dokončila umývanie okien. Trvalo jej to niekoľko hodín. Cíti sa trochu unavená a rada by si aspoň pár minút oddýchla. "Mami, kedy bude večera? Už som hladný," dožaduje sa štvorročný Matúško prísunu potravy. "Prosím ťa, prečo tie okná umývaš, keď budú za pár dní rovnako špinavé ako predtým?! To je ale hlúposť robiť to v zime. Jar alebo leto by bolo oveľa lepšie," mudruje manžel spokojne oddychujúci v kresle.

Hana sa snaží zachovať pokoj, ale začína to v nej vrieť. Pomyslí si: "Tak sa snažím a nikto to neocení!" Odchádza do kuchyne, aby pripravila niečo na jedenie.

V duchu si dáva dokopy zoznam, čo ešte bude musieť pred Vianocami pripraviť. Kúpiť darčeky pre rodičov z oboch strán, ešte niečo pre malého, doma upratať kuchyňu a spálňu, napiecť aspoň pár koláčov. A do toho ešte návšteva vianočnej besiedky v škôlke a audit v práci. Nevníma adventnú atmosféru, skôr je nervózna, či všetko stihne. Už dávno nemá z Vianoc radosť, skôr sa teší, keď skončia a tá hrôza bude zase raz za ňou.

Kontrast Jarkinho príbehu?

Jarka sa práve chystá na výstavu starých vianočných pohľadníc v miestnom kultúrnom stredisku. Premýšľa, aká je škoda, že ľudia si už vianočné pohľadnice prakticky neposielajú. Plánuje, že na budúci týždeň sama rozošle pohľadnice všetkým príbuzným a kamarátkam. "Určite budú mať veľkú radosť," premýšľa. "A možno by som jednu mohla poslať aj sebe," usmeje sa v duchu.

Na Vianoce sa teší, často ide večer len tak do mesta, obdivuje vianočnú atmosféru, sadne si do kaviarne a dá si varené víno alebo punč. Vie, že by v tom čase mohla upratovať byt, ale to by si potom nemohla užívať adventný čas. Vianoce sú pre ňu stále čarovné a nechce ich stratiť v typickom predvianočnom šialenstve.

Robte toho menej

Je vám sympatickejší prístup Hany alebo Jarky?

Pravdepodobne Jarky. Ale robíte to skôr ako Hana. Skúste si spomenúť, kedy ste sa naposledy na Vianoce naozaj tešila. Ako dieťa? A nie je to trochu škoda? Vianoce sú jedinečná príležitosť, ako precítiť magické okamihy, vnímať neopakovateľné chvíle, užívať si radosť.

My sa ale snažíme všetko stihnúť a potom sme 24. decembra unavené, nervózne, naštvané a depresívne. A tešíme sa, že budú sviatky konečne za nami a zase bude rok pokoj. Nechceme vám odporúčať instantné rady typu: "Vianočné prípravy si lepšie zorganizujte, kupujte darčeky s dostatočným predstihom, užívajte si vianočnú atmosféru, spomaľte." To predsa viete aj bez nás, len je trochu zložité to dodržať.

Chceme vám poradiť niečo iné. Úplne zmeniť uhoľ pohľadu. Namiesto toho, aby ste si všetky predvianočné prípravy lepšie zorganizovali, organizujte toho jednoducho menej. Zmeňte priority. Upratovať môžete aj vo februári, ale vianočné trhy, na ktorých vonia varené víno a znejú vianočné koledy, budú len krátko. Je to paradox.

Tak veľmi sa snažíme, aby boli Vianoce dokonalé. Svojím správaním ale prispievame skôr k tomu, aby sa z nich stali sviatky, ktoré nám spôsobujú len stres. Nikto nás pritom nenúti zúčastniť sa šialených predvianočných pretekov na viacerých frontoch.

Vyhnite sa predvianočnej olympiáde

Kolegyne v práci už začiatkom decembra hlásia, že doma majú upratané, napečené, darčeky kúpené a zabalené. Iná zasa hovorí, že tento rok upratovanie vynechá a namiesto toho odchádza na týždennú lyžovačku do rakúskych Álp a potom ešte na predvianočné nákupy do Paríža. 

Cítite sa zahanbená a neschopná, pretože nemáte nič z toho, čo už urobili kolegyne, a ani do Álp sa nechystáte. Nedajte na to, čo kto hovorí. Nežite život niekoho iného. Ak sú kolegyne spokojné tak, ako si to vybrali, je to v poriadku. Vaša cesta ale môže byť úplne iná.

Zmeňte uhol pohľadu

Ak to s myšlienkou, že tento rok si sviatky užijete, myslíte naozaj vážne, je nutné zmeniť svoj zdanlivo neotrasiteľný pohľad na pravidlá Vianoc. Sú to pravidlá, ktoré sme si nechali vnútiť úplne dobrovoľne a vôbec sa nezamýšľame nad tým, či sa zhodujú s našimi možnosťami a energetickými zásobami.

Slovo "musím" nahraďte v spojení s Vianocami slovom "chcem". Keď zmeníte uhoľ pohľadu, veľmi rýchlo pochopíte, že to, čo chcete, by vám zároveň malo robiť radosť.

Doprajte si originálnu zimnú maškrtu a spomaľte:)