Ako sa vysporiadať s pocitom viny a ľútosti?

Iveta Škrabáková | 27. august 2019
ľútosť, vina, pocit, ako sa vysporiadať, hnev, vzťahy, šťastie, povinnosti, deň, život, ako si zlepšiť náladu, pravidlá, smiech, šťastie, fitastyl.sk, pohoda, blahobyt, naladenie, spirit, duša, relax, oddych, kniha, vdačnost, vylet

Všetci si z času na čas prechádzame obdobím, kedy sa samých seba spytujeme rôzne veci. Po hádke s inými, po neúspechoch v živote alebo keď sa nám jednoducho niečo nepodarí. Snažíme sa nájsť dôvod, prečo sa veci stali a prehrávame si v hlave scenáre, ako by sa to dalo urobiť inak. No čas sa nedá vrátiť späť.

Často nás potom prenasledujú pocity viny, ľútosť, žiaľ...A tieto fakty nám doslova pozerajú do očí deň čo deň, sprevádzajú nás pri prebúdzaní, pri zaspávaní. Uvedomujete si, že sa trápite viac, ako by bolo vhodné? Ak si držíte od tela ľudí, ktorí vás trápia, prečo teda trápiť samých seba? Je čas priznať si, že donekonečna sa vŕtať v minulosti a vlastných chybách nemá zmysel a nikomu to nepomôže.  

Takto sa s nepríjemnými pocitmi dá vysporiadať:

1. Identifikujte svoje slabosti a stanovte si pravidlá

Možno by ste sa chceli pozrieť do zrkadla alebo stráviť čas osamote a nechať si veci prejsť hlavou. Premýšľať o tom, čo ste urobili zle. Čo sa stalo, že to dospelo až sem? Ak treba, napíšte si všetko, čo vám napadne. Vďaka tomuto si možno uvedomíte, že nemôžete vždy očakávať bezchybné konanie. Nemôžete vedieť budúcnosť a možno ani nemáte vplyv na všetky aspekty vecí dejúcich sa naokolo. Toto vám pomôže uvedomiť si, že ste len človek a máte právo mýliť sa, robiť nesprávne rozhodnutia. Takí sme my ľudia, nedokonalí.

2. Použite svoje chyby ako vzor a návod na poučenie

Často počúvaná fráza „každý sa učí na vlastných chybách“ je nesmierne dôležitá v procese vyrovnávania sa s pocitom viny. Predstavte si v duchu svoje chyby a zároveň scenáre, ako by sa veci dali urobiť lepšie? Okrem iného sa dozviete aj ako nabudúce v podobných situáciách postupovať. Nakoniec sa dostanete do bodu, kedy sa nielen vyrovnáte s faktom, že ste niečo urobili zle, pretože vás niečo naučil, ale môžete napomôcť i svojmu okoliu názorným príkladom „ako to nerobiť“.

3. Zamerajte sa na veci, ktoré dokážete ovplyvniť

Veľkú väčšinu života venujeme obavám nad vecami, nad ktorými máme príliš malú alebo nulovú kontrolu. Musíte si uvedomiť, že nemôžete vrátiť späť čo sa stalo, no môžete ovplyvniť vaše súčasné reakcie na vzniknutý stav. Prestaňte sa snažiť mať kontrolu nad všetkými aspektami života. Zmeňte to, čo dokážete zmeniť. Plánovali ste dieťa, svadbu, dovolenku? Nevydarilo sa...a vám pohľady na šťastné páry a tropické destinácie naháňajú priam husiu kožu? Prestaňte sledovať takýto obsah, zrušte odber mailov, článkov a fotografií s podobným obsahom či navštevovať spoločnosť, kde sa to vyskytuje. Aspoň na nejaký čas. Uvidíte ako sa vám uľaví.

4. Užívajte si prítomný okamih, akceptujte nestálosť

Je v poriadku, že skončí vzťah, že prídu horšie časy, že členovia rodiny možno už nie sú všetci s nami. Cesta životom je plynulá a prináša rôzne veci, ktoré často pochopíme až s odstupom rokov. Nie všetci vás musia milovať a oslavovať výsledky vašej práce. Nedržte si nasilu nefunkčné priateľstvá a nesnažte sa rozhodovať za druhých. Robte veci, ktoré sú v aktuálnom čase možné a prinášajú vám radosť. Prestaňte sa obmedzovať slovíčkom „mal by som“, „bolo by dobré keby“, „škoda, že“...Buďte vďační za dnešok a za možnosti, ktoré ste ešte nevyužili. Vidíte, koľko ich je?

5. Oceňte sa!

Bez ohľadu na to, aké zlé veci, či chyby ste urobili, určite je i mnoho dobrého, čo ste urobili pre seba či svoje okolie. Dajte si pomyseľnú pusu za dobré skutky a výsledky, ktorých ste boli súčasťou. Ste šikovní, zábavní, šťastní, spoľahliví, dobrí spoločníci? Dôvod na ocenenie samého seba určite nájdete. Vyberajte vo vašom živote hlavne pozitíva! Všetko pôjde o čosi ľahšie...

6. Buďte vnímavý a vnímavo žite

Uvedomte si prítomný okamih, to na čo myslíte, čo cítite, ako sa správate k ľuďom naokolo. A využite to presne vtedy, ak začnete rozmýšľať či správať sa negatívne. Navoďte si pozitívne myšlienky. Žiť vedome je tak oslobodzujúce. Zvoľte si ako sa dnes chcete cítiť, a nedovoľte nikomu, ani samým sebe aby vám toto rozhodnutie prekazil.

Päť jazykov ospravedlnenia
Prečítajte si tiež:

Päť jazykov ospravedlnenia