Čo je kľúčovým faktorom šťastného a obohacujúceho vzťahu?

Diana Mašlejová | 16. apríl 2017
Čo je kľúčovým faktorom šťastného a obohacujúceho vzťahu?

Keď som si začala robiť malý prieskum medzi kamarátkami, zistila som prekvapivú vec. Väčšina z nich považuje spoločné aktivity a záujmy za kľúčový faktor šťastného a obohacujúceho vzťahu. Rozprávali sme sa so psychologičkou Zdenkou Némethovou z manželskej poradne 2Therapy.

Dvaja, no každý zvlášť v spoločnom vzťahu

Dokopy dali nejeden pár. Spoločná vášeň pre tanec, šport, hudbu či film a mnohé iné záľuby nám prirodzene otvoria dvere k druhej polovičke. Rozhovory neviaznu a okamžite sa vytvára pevná sieť komunikácie a obohacujúcej výmeny informácií.

Pozor, spoločné záujmy neznamenajú, že obaja partneri sú navlas rovnakí. Záľuby nemajú nič spoločné s povahou človeka, a predsa nám môžu výrazne pomôcť prekonávať krízy či vzájomné rozdielnosti.

Pokiaľ ste sa stretli s knihami či článkami o staručkých manželoch, ktorí sa ešte aj po desiatkach rokoch vzájomného spolužitia dokážu smiať, nežne sa pohladiť či si náruživo skákať do reči, istotne vám neunikol zaujímavý fenomén. Väčšina z nich svorne tvrdí, že okrem lásky, pochopenia a tolerancie tvorili pevný bod v ich manželstiev aj spoločné aktivity.

Mohlo by vás zaujímať: 7 tipov, ako môžete zvýšiť úroveň vášho šťastia.

Podľa psychológov je dôležité ich zveľaďovať a praktizovať, najmä po prvej fáze zamilovania. Vtedy, keď už oslepujúca vášeň trocha opadne, ružové okuliare pomaly strácajú svoju pastelovú farbu a čarovný svet vzájomného ohúrenia strieda platenie účtov, nákupy v potravinách, starostlivosť o domácnosť.

Nie je žiadnym prekvapením, že bežný a reálny život vie občas ochudobniť ten partnerský – zakráda sa pomaly a neraz nečakane zoberie iskru príťažlivosti, zamilovanosti či sviatočných chvíľ.

Obohacujte svoj vzťah spoločnými záujmami

Psychologička Zdenka Némethová vraví, že „v súčasnom uponáhľanom živote trávime málo času spoločne. Čím dlhšie sú partneri spolu, tým viac je ich spoločne strávený čas orientovaný na povinnosti.

Ak sa k tomu pridajú deti, zameriava sa pozornosť zväčša na nich a vzťah muža a ženy ide často do úzadia. Zo vzťahu sa potom neraz vytráca to „MY“, keď sme len jeden pre druhého.“

Kolobeh – práca, deti, povinnosti sa stáva nemilosrdným kolotočom, z ktorého akoby nebolo úniku. Rozhovory s partnerom sa zužujú len na prerokovanie chodu domácnosti a praktických úkonov a mnohí si ani neuvedomia, že vnútorný život, osobné prežívanie radostí, problémov, sny, túžby, nádeje, sa stratili kamsi medzi nevyžehlené obrusy a pokazený termostat. Bez rozhovoru a otvorenej komunikácie však vzťah prežiť nemôže.

A nájsť si na ne čas a priestor by malo byť prioritou v každom veku i situácii. Spoločné záujmy sú jedným z kameňov, základom stavby vzťahov, bez ktorých sa poľahky môže celá konštrukcia po rokoch zosypať ako domček z karát.

V prvom rade by podľa psychologičky Zdenky Némethovej mal byť v centre nášho záujmu rozhovor. Úprimný, otvorený. Ochota počúvať musí byť na oboch stranách, rovnako ako snaha pochopiť, neodsudzovať, prijať názor partnera.

Začať možno kedykoľvek

Páry, ktoré pestujú spoločné záujmy, majú v jednom bode vyhrané. Či už obľubujú návštevu kina, filharmónie, alebo si raz mesačne vyjdú na turistiku. Ich praktický život totiž obohacuje ešte čosi navyše – niečo, čo patrí iba im a čo zapustilo silné korene a vytvorilo väzbu.

Je však i mnoho takých, ktorí spoločné aktivity nepestovali a po čase zistia, že im to chýba. Ani v tomto prípade netreba hádzať flintu do žita. Nie každý pár spolu začal chodiť s tým, že miluje divadlo alebo starostlivosť o vlastnú záhradku. Keď sme pri tej záhradke, aj záujmy sa dajú vypestovať, rovnako ako jarná reďkovka.

Niekde sa začať jednoducho musí. Preto psychológovia odporúčajú skúšať a pripraviť sa zo začiatku na prispôsobenie sa jeden druhému.

Možno vášmu partnerovi nebude prvá návšteva opery pripadať príliš zábavná, aj napriek tomu, že vy budete nadšená. A takisto sa môže stať, že zatiaľ čo vy budete šliapať na bicykli do kopca z posledných síl, váš partner si bude užívať letné slniečko.

Vzájomne strávený čas, zážitky, ktoré vám takéto chvíle prinesú, sú však na nezaplatenie a oplatí sa do nich investovať energiu.

Čítajte tiež: Sny versus skutočnosť. Viete, čo ovplyvňuje sexuálny život ženy?