Ivetka Novotná a jej "raw" srdcová záležitosť.

Ivetka Novotná a jej
11.1.2017 v kategórii Psychológia a vzťahy, autor Miroslava Miková, Zdroj foto: Archív Ivetky Novotnej, foto: istockphoto.com

„Najdôležitejšie je rozhodnúť sa a začať. Možno to nevyjde, ale budete môcť povedať, že ste to skúsili. Pokiaľ svoju prácu milujete, robíte ju so srdcom a najlepšie, ako viete, vždy sa nájde niekto, kto ju ocení.“

Bola som „blázon“, ktorý sa vydal na nepoznanú cestu

Všetci máme svoje sny, no nie každý má odvahu na to, aby ich zrealizoval. Žijeme si svoje „obyčajné“ životy. Dennodenne chodíme do práce, ktorá nás nebaví, za plat, z ktorého je ťažké žiť slušne. Potom sme nespokojní, sťažujeme sa na nepriazeň osudu, nedostatok príležitostí, zložitú ekonomickú a spoločenskú situáciu...

Čo je najhoršie, tých, ktorým sa darí, ohovárame alebo im závidíme, alebo hľadáme rozličné výhovorky, aby sme ospravedlnili svoju neschopnosť či lenivosť. Keby sme sa však úprimne pozreli na seba a svoj život, zistili by sme, že často máme problém vystúpiť zo zóny komfortu a urobiť aspoň niečo preto, aby sme boli šťastnejší, spokojnejší či úspešnejší. Našťastie, sú tu ľudia, ktorí mali odvahu a urobili všetko pre to, aby si splnili svoj sen. Nevzdali sa, keď im do cesty prišli prekážky.

Medzi týchto ľudí patrí aj Ivetka, ktorá sa pred necelými dvomi rokmi rozhodla premeniť svoju záľubu na podnikanie, aj keď tento výraz používa nerada, pretože príprava raw dezertov je jej srdcovou záležitosťou.

Napokon, stačí sa zadívať na fotky jej dezertov a každý musí uznať, že z každého jedného kúska vyžaruje radosť, optimizmus a láska.

Ivetka, ako vlastne vznikol nápad začať podnikať v oblasti prípravy raw dezertov?

V podstate prvotným zámerom nebolo podnikanie. V našej rodine sa odohralo niekoľko smutných udalostí – úmrtie môjho otca, mama mala ťažké zdravotné problémy a u mňa sa tiež objavili zdravotné ťažkosti. V tom období som sa začala zaujímať o zdravšiu stravu, zdravší životný štýl.

Pri hľadaní informácií som natrafila aj na raw dezerty. Popritom som žila svoj rodinný a pracovný život. Neskôr prišla myšlienka, že príprave raw dezertov sa budem venovať ako svojej hlavnej práci, teda že začnem podnikať. I keď podnikanie, paradoxne, nevystihuje to, čo cítim – túto prácu milujem a nerobím ju iba pre peniaze.

Absolvovali ste predtým aj nejaké špeciálne kurzy?

Popri desiatkach hodín, ktoré som venovala samoštúdiu, som absolvovala všeobecný kurz raw food u Janky Francovej. Samotné pripravovanie raw dezertov je skôr učenie sa na vlastných chybách. Časom som si našla vlastný štýl, aby boli moje dezerty jedinečné a ľudia ich rozpoznali.

Kde hľadáte inšpiráciu?

Inšpirácia v zmysle, že sa pozriem na prácu niekoho iného a urobím to isté, neexistuje. Od začiatku pri príprave raw dezertov používame veľa ovocia, živé jedlé kvety, čokoládky, ktoré si vyrábame samy. Zdobenie je o momentálnych pocitoch a fantázii.

Ako si spomínate na svoje podnikateľské začiatky?

Ja som vlastne stále na začiatku, pretože túto prácu ako podnikanie robím rok a pol. No navždy vo mne zostanú spomienky, ako som na začiatku s nadšením vhupla do neznáma, bez hlbšieho premýšľania, bez toho, aby som vedela, čo ma čaká.

Na začiatku som mala jasný cieľ – túžila som, aby sa moje dezerty dostali do lokálnych kaviarní, prevádzok a hotelov, a aby som ich mohla pripravovať ľuďom aj na súkromné objednávky.

Vybaviť všetky úradné záležitosti pre oficiálny štart nebolo jednoduché. Boli momenty, keď som si vravela, že to nezvládnem, ale krok po kroku som si odškrtávala, čo som už vybavila. Tak sa nedosiahnuteľné stalo skutočnosťou a vletela som do neznáma.

Dnes ste podnikateľkou, manželkou i mamou dvoch detí. Je ťažké skĺbiť rodinu a podnikanie?

Skĺbenie rodiny a podnikania je pre mňa ešte stále veľmi ťažké. Postupne sa učím zladiť veci tak, aby sme boli všetci spokojní. Manžel, moje dve deti i ja. Práca ma skutočne pohltila, keďže objednávok je veľa.

Našťastie, mám kolegyňu, ktorá mi pomáha. Vyžaduje si to skutočnú organizáciu pracovného času. Avšak, manžel ma v práci veľmi podporuje a je mi veľkou oporou. Preto ide všetko ľahšie. Potom si ako rodina užívame každú jednu voľnú chvíľku. Život nemáme presne nalinajkovaný a veci nesilíme.

Zapájate niekedy do prípravy raw dezertov aj svoje deti?

Syn je ešte malý a raw dezerty ho veľmi nezaujímajú. Zato 11-ročná Sofia raw dezerty miluje. Nakoľko ich vyrábam vo svojej výrobni, doma ich už nepripravujeme. No Sofia zvládne pripraviť jednoduchý avokádový puding alebo smoothie sama a potom robí v škole „prednášky“.

Vaše raw dezerty sú naozaj jedinečné. Na čo si treba dávať pri ich príprave najväčší pozor?

Čo je najdôležitejšie? Robiť ich s láskou a dávať do každého kúska kúsok zo seba. Potom je to cítiť aj na výsledku. U nás sa dodržiavajú aj veci, ako je správne namáčanie orechov, výber prvotriednych surovín. Raw dezerty jednoducho musia byť o kvalite.

Prečo uprednostniť raw dezert pred klasickými zákuskami?

Ja tvrdím, že raw dezert je zdravší variant klasického dezertu. Je to maškrta, z ktorej sa určite nechudne, ako sa mnohí mylne domnievajú. Avšak, ak sú použité kvalitné vstupné suroviny, vznikne skvelý chuťový a zmyslový zážitok. Zákazníci ich vyhľadávajú práve kvôli tomu, alebo preto, že trpia nejakou potravinovou intoleranciou.

Keďže raw dezerty sú bezlepkové, bezlaktózové, bez rafinovaného cukru, čisto rastlinné a neprechádzajú tepelnou úpravou, je v nich veľa vitamínov, minerálov, zdravých tukov. Sú teda zdravšou alternatívou bežných maškŕt.

Ste sama vyznávačkou raw stravy, alebo ako sa stravujete?

Som vyznávačkou teórie – ži a nechaj žiť. Je na každom z nás, ako sa na tomto svete rozhodne žiť a stravovať. Ja mám svoje presvedčenia, ostatní majú zasa svoje vlastné. V minulosti som mala rada mäso a vyhlasovala som, že sa ho nevzdám. Dnes žijem a mäso nejem. Mám na to svoje dôvody. Môjmu srdcu je najbližšie vegánske stravovanie, ale nemám problém zhrešiť. Myslím si, že akýkoľvek krok ľudí k zdravému stravovaniu je pozitívny pre tento svet a ľudia sa pomaly menia aj v tomto smere. 

Vráťme sa ešte k vášmu podnikaniu. Vaše dezerty sú známe v mnohých slovenských mestách. Ako to vnímajú ľudia a hlavne konkurencia?

Žijem v Trenčíne a moje dezerty sú známe hlavne tu. No čoraz častejšie si po ne chodia ľudia aj zďaleka. Objavujú sa nielen na stoloch v rozličných kútoch Slovenska, ale aj v Českej republike, Rakúsku, Nemecku, Anglicku či Francúzsku. Pre mňa sú dôležití všetci zákazníci.

Tí, ktorí si objednajú malý dezert, aj takí, ktorí si objednajú raw pohostenie na svadbu. Preferujem priamy kontakt s ľuďmi, a preto nech nás osloví ktokoľvek, komunikuje vždy so mnou. Som šťastná, že máme spokojných zákazníkov.

Čo sa týka konkurencie, nazvala by som ju skôr ako kolegov. Na Slovensku máme zopár naozaj kvalitných výrobcov raw dezertov, ktorých si vážim. Stretla som sa, samozrejme, aj s neférovým konaním, no to asi patrí k tomu. Tým, že idem od začiatku vlastnou cestou, nepotrebujem nikomu konkurovať a ani sa predbiehať. Napokon, zákazníci vždy majú možnosť voľby.

Myslíte si, že človeku sa môže splniť všetko, po čom túži?

V dnešnej dobe je také ošúchané počúvať, že treba ísť za svojím snom. Lenže ja to musím zopakovať znovu, lebo je to pravdivé – choďte za svojím snom! Keď budete po niečom túžiť a naozaj chcieť, tak celý vesmír sa spojí, aby ste to dosiahli. Tiež netreba zabúdať na to, že podnikať alebo ísť vlastnou cestou je iba prostriedkom k dosiahnutiu toho, po čom túžime.

Aj ja som bola „blázon“, ktorý sa vydal na nepoznanú cestu. Vtedy som nevedela, kto bude kupovať moje dezerty, či budem úspešná. Dnes mám za sebou kus cesty, ale aj veľa práce pred sebou. Prichádzajú nové výzvy a ciele. Odkrývajú sa nové a nové možnosti. Najdôležitejšie je rozhodnúť sa a začať. Možno to nevyjde, ale budete môcť povedať, že ste to skúsili.

Pokiaľ svoju prácu milujete, robíte ju so srdcom a najlepšie, ako viete, vždy sa nájde niekto, kto ju ocení.

 

Fotogaléria