Keď ani veľa peňazí viac šťastia neprináša

Lea Tomeková | 20. január 2017
Keď ani veľa peňazí viac šťastia neprináša

Väčšina z nás má pomyselný zoznam toho, čo by nás urobilo šťastnejšími. Peniaze sú na zozname vysoko. Čo však v prípade, keď ani veľa peňazí šťastie neprináša?

Naša kultúra oslavuje moc peňazí, slávy, dobrý vzhľad, materiálny majetok, zdravie, lásku a silu. Mnohí z nás sa snažia dosiahnuť niečo (alebo aj všetko) z toho zoznamu a potom sme často sklamaní.

Môžeme sedieť vo veľkom dome, mať rodinu s milovanou osobou, tučný účet v banke, pestované telo, krásnu, vyhladenú tvár, ale to šťastie nie a nie prísť.  

Čo je to šťastie? Dá sa vôbec definovať? A ako ho dosiahnuť?

Prečo to takto nefunguje?  Výskumy potvrdzujú, že niektoré veci, o ktorých si myslíme, že nás urobia šťastnými, nám k tomu pocitu nikdy nepomôžu, a veda sa snaží odhaliť prečo to tak je.

Veľa peňazí viac šťastia neprináša

Mať  dostatočný príjem na pokrytie základných potrieb (vlastných či rodiny) a žiť nad hranicou chudoby, je veľmi dôležité, aby sme boli šťastní. Okrem toho však výskum ukazuje, že viac bohatstva už neprináša výrazne väčšie šťastie.

Prečo? Odborníci tvrdia, že sme veľmi dobrí v prispôsobovaní sa danej situácii; ale máme veľmi zlý odhad na jej reálne dopady. Naše mozgy sú napojené skôr na negatívne emócie, a my preto hľadáme šťastie na nesprávnych miestach.

Čítajte tiež: Ovplyvňuje naše šťastie genetika?

Vysvetlíme si to: Ľudia sú geneticky veľmi dobre stavaní na prispôsobenie sa meniacim sa životným okolnostiam. Ako sme už vyššie spomínali, vedci sa domnievajú, že máme „predvolenú“ úroveň šťastia, ktorá je čiastočne určená genetikou.

Keď sa nám stane niečo dobré (zbohatneme, zamilujeme sa, kúpime si drahé auto...), budeme šťastnejší iba chvíľu, ale potom sa prispôsobíme našej novej životnej situácii a vrátime sa späť k našej „predvolenej“ úrovni šťastia. Napríklad obrovský nárast peňazí na vašom účte je dôvod k oslave.

Po chvíli sa však váš rozpočet a životný štýl prispôsobí vyšším príjmom. Vaše očakávania, čo všetko potrebujete, a vaše ciele sa  zmenia. Výskumníci nazývajú túto schopnosť rýchlo sa prispôsobiť novým okolnostiam „pôžitkársky konzum.“

Skúste: 7 ranných rituálov, ktoré skvele naštartujú váš deň