MOC pravidelnej MEDITÁCIE

Lucia Gáborová | 27. február 2020
moc pravidelnej meditácie, benefity, zdravie, wellness, prečo meditovať, mindfullness, yoga, životný štýl, s čím pomôže meditácia, meditovanie, ako meditovať

Tibetskí mnísi meditujú denne celé hodiny. Práve táto ich oddanosť náboženským tradíciám z nich robí odborníkov v meditačnej praxi. Mohli by sme sa od nich veľa učiť o tom, ako pravidelná meditácia mení nastavenie mozgu. Zotrvávanie v prítomnom okamihu, v stave bez myšlienok, vyvoláva zvýšený stav vedomia a sústredenej pozornosti. Rôzne štúdie ukazujú, že pravidelné praktizovanie meditácie dokáže pomôcť zmierniť stres, úzkosť, rôzne zápaly v tele, znížiť krvný tlak a zlepšiť pamäť a pozornosť.

Neuroinžinier z Carnegie Mellon University v USA, Bin He, sa rozhodol, že pôjde do Tibetu študovať mozgovú aktivitu mníchov, ktorí majú minimálne pätnásťročné skúsenosti s pravidelnou meditáciou. Svoje výsledky potom porovnával s miestnymi obyvateľmi, ktorí skúsenosti s meditáciou nemali takmer žiadne, alebo len minimálne. Zistili, že mnísi dokázali efektívne ovládať svoje myslenie. Je to spôsobené zmenami v bielej hmote a v nervových vláknach. Pri meditácii sa zvyšuje hladina myelínu (myelín – lipoproteín tvoriaci obaly okolo výbežkov nervových buniek), čo umožní rôznym oblastiam mozgu komunikovať rýchlejšie a efektívnejšie. Tieto zmeny sa dajú pozorovať už pri dvoch až štyroch týždňoch každodennej meditácie.

Napriek tomu, že pre dnešného človeka je nereálne meditovať každý deň hneď niekoľko hodín, neznamená to, že nemá meditovať tak dlho, ako môže.

Ani so zvykom umývať si zuby dvakrát denne sme sa nenarodili, museli sme si ho osvojiť. Rovnako tak si môžeme osvojiť aj každodennú meditáciu. V poslednej dobe stále viac a viac ľudí spoznáva jej neodvrátiteľné benefity. V prvom rade, meditácia je spôsob trénovania mysle, pri ktorom sa učíme ju ovládať, utíšiť alebo presmerovať podľa potreby.

 

AKO SPRÁVNE MEDITOVAŤ

Pri meditácii v prvom rade venujeme pozornosť svojmu dychu a snažíme sa úplne vyprázdniť myseľ. Všímame si, či nám náhodou neblúdia myšlienky, čo sa nám zo začiatku bude stávať veľmi často. Každú myšlienku označíme za poruchu, odsunieme ju nabok a vrátime sa späť ku každému nádychu a výdychu. Práve vtedy, keď venujeme pozornosť len svojmu dychu, učíme sa, ako zotrvať v prítomnom okamihu, to znamená ukotviť sa v tu a teraz bez hodnotenia. Napriek tomu, že meditácia nie je všeliek, môže vniesť do vášho života priestor. Niekedy práve priestor je to, čo potrebujeme, aby k nám mohli prísť tie správne rozhodnutia. Okrem toho, práve pri meditácii si doprajeme čas pre seba, učíme sa trpezlivosti a umiernenosti.

ZÁKLADY MEDITÁCIE pre začiatočníkov

  1. Nájdite si pohodlné miesto na sedenie alebo ležanie. Ak nechcete zaspať, radšej zvoľte pohodlný sed s prekríženými nohami. Ruky položte na kolená buď dlaňami hore, alebo dolu, voľba je čisto na vás. Ak máte čas len určitú dobu, nastavíte si budík, zo začiatku stačí na 10 minút. Vaša meditácia môže neskôr trvať aj 30 – 40 minút, na začiatok však bude stačiť menej, aby ste si túto novú aktivitu osvojili. Zatvorte oči.
  2. Sústreďte sa na svoj dych. Na začiatok si doprajte niekoľko prečisťujúcich hlbokých nádychov a výdychov. Zvoľte bránicové dýchanie, t.j. do brucha. Nadýchnite sa na 4 doby, na 3 doby zadržte dych a na 5 dôb vydýchnite. Takto dýchajte približne 2 minúty.
  3. Vráťte sa k svojmu zvyčajnému dychu a už dýchajte len nosom. Na začiatku sa rozhodnite, či budete dýchať do brucha alebo do hrude. Techniku počas meditácie už nemeňte. Nádych a výdych, nádych, výdych. Snažte sa na nič nemyslieť. Ak vám do mysle príde myšlienka, predstavte si, ako ju odsúvate rukou nabok a označujete ju za poruchu. V žiadnom prípade sa za prúdenie myšlienok nekritizujte. Buďte k sebe láskavá/ý a pokračujte v dýchaní.
  4.  Ak ste si na začiatku meditácie nastavili budík, dýchajte až pokiaľ vám zazvoní. Potom uvoľnite stuhnuté telo a pomaly otvorte oči.

Vitajte späť. Tak, aké to bolo? Ako sa teraz cítite? Ako dlho vám trvalo, kým sa vaša myseľ začala túlať a plniť myšlienkami? Všimli ste si, ako vám naskakovali myšlienky aj napriek tomu, že ste si želali na nič nemyslieť? Presne tak sa správa netrénovaná myseľ a vy sa tento zlozvyk už čoskoro naučíte ovládať. Naučíte sa tiež vyprázdniť myseľ od nezmyselných myšlienok a obáv tak, aby ste ju mohli naplniť len tým, čo je v danej chvíli pre vás prospešné a s čím potrebujete práve pracovať.

Ako urobiť Z MEDITÁCIE SVOJ PRAVIDELNÝ ZVYK?

Odhaduje sa, že naša myseľ z 95 % funguje na autopilota. Je to preto, že základom všetkých našich návykov sú neurálne siete znižujúce milióny našich senzorických vstupov na únosné množstvo tak, aby sme v tomto šialenom svete dokázali fungovať. Tieto predvolené mozgové signály sú natoľko silné, že pokiaľ sa nenaučíme našu myseľ ovládať, budú spúšťať naše dobre zabehnuté vzorce správania ešte skôr, ako si ich uvedomíme a stihneme sa zachovať tak, ako by sme naozaj chceli.

Práve preto je dobré naučiť sa prostredníctvom meditácie svoju myseľ kontrolovať a učiť ju všímavosti (mindfulness), pretože všímavosť je presným opakom predvolených procesov mysle. Ide skôr o výkonnú kontrolu mysle a je to spôsob, ako sa dopracovať k úmyselnej vôli, konaniu a rozhodnutiam. To si však vyžaduje prax. Čím viac aktivujeme úmyselný mozog, tým bude silnejší. Zakaždým, keď robíme niečo vedomé a nové, stimulujeme neuroplasticitu a aktivujeme našu sivú hmotu, ktorá je plná nových neurónov, ktoré ešte neboli upravené pre mozog „autopilota“.

Je tu však jeden problém. Aj keď náš úmyselný mozog vie, čo je pre nás najlepšie, náš mozog autopilota nás vedie po dobre vychodených skratkách. Ako sa teda máme prinútiť mať bdelú myseľ a zapínať vedomý mozog namiesto toho, aby sme sa len nechali vláčiť autopilotom? Predstavme si problém, ktorý riešime, a tiež si predstavujme, že sme posadili autopilota na sedadlo spolujazdca. Svoj úmyselný mozog posaďme na sedadlo pilota, na chvíľu sa stíšme a urobme premyslené, vedomé rozhodnutie. Práve v tomto nám môže pomôcť pravidelná meditácia, pretože nás učí trénovať našu myseľ a ovládať ju. Má však aj množstvo iných benefitov pre náš život.

Ako praktizovať MINDFULNESS
Prečítajte si tiež:

Ako praktizovať MINDFULNESS

 

Pripravujeme: Výhody PRAVIDELNEJ MEDITÁCIE