10 znakov nadmerne citlivých ľudí: Patríte medzi nich?

Lucia Gáborová | 25. február 2021
10 znakov nadmerne citlivých ľudí: Patríte medzi nich?

Už sa vám niekedy stalo, že vás niekto vo vašom okolí označil za precitlivených? Vadí vám prílišný frmol, hlasné zvuky a ostré svetlo? Čerpáte energiu z prírody a zo samoty?

Možno aj vy patríte k vysoko citlivým ľudom. Neverili by ste, no tvoria až pätinu populácie a vnímajú svet úplne inak ako zvyšná časť ľudstva.

Kto sú nadmerne citliví ľudia?

Toto označenie nesú jedinci, ktorí majú vysokú, alebo aspoň zvýšenú citlivosť centrálneho nervového systému na fyzické, emočné alebo sociálne podnety. Zatiaľ čo vysoko citliví ľudia sú niekedy svojím okolím označovaní ako príliš citliví, či precitlivení, mali by vedieť, že sú v mnohých aspektoch veľkým prínosom spoločnosti. Tento koncept v 90. rokoch predstavili Elaine Aron a Arthur Aron a záujem oň odvtedy výrazne rastie.

Nadmerne citliví ľudia sú, oveľa viac ako ostatní, znepokojení, keď sú svedkami hádok, nepríjemných udalostí, napätia alebo dokonca násilia páchaného či už na slabších jedincoch, alebo na zvieratách. Väčšinou sa snažia sa takýchto situácií nezúčastňovať a vynakladajú obrovské úsilie na to, aby sa v nich neocitli a vyhli sa im. Nejde tu v žiadnom prípade o akési slabošstvo, skôr o umenie predvídať a vystríhať sa zlého. Veľkým pozitívom týchto ľudí býva neobyčajná kreativita, vedia oceniť krásu a majú veľmi dobré vzťahy s okolím.

Je dôležité mať na pamäti, že nadmerná citlivosť nie je diagnóza ani porucha osobnosti. Je to osobnostná vlastnosť, ktorá zahŕňa zvýšenú schopnosť reagovať na pozitívne aj negatívne vplyvy okolo nás.

10 znakov nadmerne citlivých ľudí

1. Vnímate nálady iných ľudí. Preberáte buď ich pocity, alebo dokonca dokážete absorbovať ich bolesť a fyzickú kondíciu. Niekedy neviete rozoznať, ktoré pocity sú vaše vlastné a ktoré patria inému človeku vo vašej bezprostrednej blízkosti. Pre NCĽ (nadmerne citlivých ľudí) nie je nič neobyčajné vojsť do miestnosti a okamžite vedieť rozoznať, kto má akú náladu. Je to preto, že títo ľudia sú si veľmi dobre vedomí jemných odtieňov, ktoré ostatní v mimike, vyjadrovaní sa alebo reči tela nepostrehnú. Ak k tomu pridáte vysokú mieru empatie, ktorou tiež NCĽ disponujú, niet divu, že absorbujú emócie, ktoré nie sú ich vlastné. Výsledkom je, že vysoko citliví ľudia majú tendenciu trpieť častým emocionálnym vyčerpaním.

2. Ľahko sa vyľakáte. Ak znenazdajky niekto vojde do miestnosti ako duch a vy to nečakáte, môžete až skríknuť od úľaku. Alebo ak odniekiaľ náhle vyskočí mačka, alebo niekto urobí nečakaný pohyb, veľmi sa strhnete. To isté sa vám stane pri náhlych veľmi hlasných zvukoch.

3. Násilie preč. Úplne sa vyhýbate násiliu v akejkoľvek podobe. Či už vo filmoch, knihách, televíznych správach alebo aj v osobnom živote. Od agresívnych a nepredvídateľných ľudí doslova bočíte. Nemáte ani radi ľudí pod vplyvom alkoholu, pretože ich správanie býva tiež nepredvídateľné.

4. Pochybujete. Pretože citliví ľudia sú si sami sebe najväčšími kritikmi, sú plní pochybností o sebe samých. Ak sa im prihodí trápna situácia, alebo ak v niečom zlyhajú, veľmi dlho trpia sebaobviňovaním a bičujú sa za každú drobnosť oveľa dlhšie ako bežný človek. Nemajú radi, keď ich niekto sleduje a hodnotí a neradi pracujú pod tlakom Vtedy ich výkon klesá, majú tendenciu znervóznieť a pôsobiť roztržito. Sú to perfekcionisti, ktorí v živote často sabotujú samých seba.

5. Potrebujete byť sami. Či už ide o introvertov alebo extrovertov, tento typ ľudí potrebuje čerpať energiu zo samoty. Aby sa dostali do rovnováhy, napríklad po príchode domov z práce alebo z rušného večierka, utiahnu sa do prírody alebo niekam, kde môžu byť úplne sami.

6. Na oblečení záleží. Netolerujete škrabľavé materiály, štítky na oblečení a nemôžete nosiť roláky, pretože vás škrtia a zavadzajú vám. Radi sa obliekate do praktických strihov zhotovených z pohodlných materiálov.

7. Fantazírujete. Neustále chodíte s hlavou v oblakoch a snívate s otvorenými očami. Máte veľmi bohatý vnútorný svet a utekáte doňho vždy, keď sa necítite komfortne a sebaisto. Je to vaša svätyňa, váš chrám.

8. Nemáte radi zmenu. Vyčerpáva vás a doháňa do zúfalstva. Máte problém zvyknúť si na akúkoľvek novú predstavu o vás samých, na novú myšlienku, či už je negatívna alebo pozitívna. Sťahovanie, zmena práce, školy, kolektívu, rozchod, rozvod, to všetko vás dokáže stiahnuť do čiernej diery, z ktorej sa vyhrabávate len veľmi ťažko.

9. Cestovanie vás stresuje. Letiskové haly, stanice, presuny, davy ľudí. Uberá vám to na vašom vnútornom nastavení.

10. Milujete krásu. Ste veľkým obdivovateľom prírody, milovníkom zvierat, holdujete turistike, ste fotograf, maľujete obrazy alebo sa venujete inému druhu umenia. Krása je jednoducho niečo, čo vás hlboko upokojuje.

Ako zvládať svoju citlivosť

Možno často nadobúdate pocit, že zatiaľ čo iní ľudia sa pred vonkajším svetom chránia mocným brnením, vy len tenkou pavučinovou košieľkou, ak vôbec. Preto potrebujete mať plán, ako vonkajší svet zvládnuť bez ujmy na svojom psychickom zdraví. Pomôcť vám môže našich nasledujúcich 5 tipov.

1. Naučte sa odosobniť. To, ako sa k vám niekto správa, je skôr o ňom ako o vás. Ak na vás niekto kričí, je to preto, že nezvláda svoje emócie a nevie s nimi pracovať, nie preto, že vy ste zlý a nedostatočný človek. V konfliktných situáciách sa snažte poprosiť opačnú stranu, aby s vami komunikovala bez emócii. Sú to ich emócie, nie vaše, a preto si ich nezosobňujte.

2. Dočerpávajte energiu. Keď prídete domov z práce, robte to, čo vás baví. Čerpajte vašu životnú energiu tam, kde potrebujete. Čítaním knihy, cvičením jogy, teplým kúpeľom, pri filme, tanci, meditovaním. Nemožno nalievať z prázdnej nádoby, najskôr ju treba doplniť.

3. Nastavte si hranice. Sami dobre viete, že očakávania iných ľudí vám nerobia dobre. Potrebujete si preto nastaviť hranice kam až môže vaše okolie zájsť a kam ich už nepustíte. Robte to presne tak, ako to cítite. Ak vám niečo nie je príjemné, nerobte to, pretože si to budete následne vyčítať a bičovať sa. Naučiť sa hovoriť NIE je pre vás kľúčová zručnosť.

4. Obklopte sa krásou. Zapáľte večer sviečky alebo kozub. Pustite si relaxačnú hudbu a obklopte sa dekoráciami a predmetmi, ktoré lahodia vašej duši. Krásny obraz, zvonkohra, mäkká deka a vankúše. Najlepšie urobíte, keď si zaobstaráte mačku alebo psa. Ich prítomnosť vo vašej blízkosti bude na vás pôsobiť ako balzam.

5. Vytvorte si ochranný štít. Predstavte si okolo seba zlato-ružové svetlo. Toto svetlo nech je vaším ochranným štítom, cez ktorý sa k vám nikto nedostane. Všetky pocity iných ľudí nech zostanú vonku a pod svetlom bude vaše ja, ktoré zostane nedotknuté. Nič z toho, čo je tam vonku vám nemôže ublížiť.

Okrem toho nezabudnite za svoju citlivosť každý deň poďakovať. Vďaka nej ste výnimočným človekom, akého tento svet potrebuje, pretože doňho vnášate jemnocit a krásu. Uverte svojej hodnote a nedovoľte svetu, aby po vás šliapal. Len vy rozhodujete o tom, na ktorú stranu sa postavíte. Či na stranu víťazov alebo porazených.