Pozor týchto 5 vecí by ste nikdy nemali rozoberať s ostatnými

Zuzana Horvath | 18. november 2022
Pozor týchto 5 vecí by ste nikdy nemali rozoberať s ostatnými

Zdravá miera je krehká hranica, ktorú nájsť je často náročné a týka sa to aj komunikácie. Práve detaily o vašom živote patria medzi témy, ktoré by ste nemali hovoriť každému.

Hlavne preto, lebo načúvajúce ucho sa môže zmeniť na bežiace ústa. Podobné sklamanie zažil už asi každý z nás, keď sa niečo, čo sme zverili našim známym, zrazu nebezpečne rýchlo rozšírilo. Iný recept neexistuje, ako nechávať si osobné veci pre seba, prípadne pre vybraný okruh blízkych ľudí, ktorí sú už preverení časom. Pod osobné veci by sme mohli zahrnúť množstvo oblastí, no spomedzi nich je pár takých, o ktorých toto pravidlo platí obzvlášť. Starostlivo si ich strážte ako vaše najväčšie tajomstvá.

1. Vaše vnútro je VAŠE

Vaše najvnútornejšie myšlienky sú niečím, čo by malo zostať vnútri vás. Určite nepatria medzi konverzačné témy do kuchynky v kancelárii. Patria sem vaše názory na spirituálne záležitosti, na posmrtný život či celkovo smrť. Nezdieľať ich s ostatnými ľuďmi vám ušetrí zbytočné nepríjemné či trápne situácie. 

2. Tichá filantropia

Podávať pomocnú ruku, robiť dobré skutky a venovať sa dobročinnosti je pre rozvoj jednotlivca a zároveň celej spoločnosti ako voda na mlyn. Absolútne potrebné. Filantropia však získava skutočnú cenu, keď sa nesnažíme za ňu získať uznanie. Motív pomáhania je dôležité zdieľať, často sa staneme pre druhých inšpiráciou, nerobme to však pri každom jednom dobrom skutku. Je veľká cnosť pomôcť druhým a zostať pritom v anonymite.

3. Chráňte si ambície

Možno budete namietať, pretože mnohým pomáha, keď oboznámia svet, že plánujú chudnúť alebo rozbehnúť nejaký projekt. Nie každý, kto nás počuje, nám aj praje, a preto sa celkom ľahko stane, že nám ukradne naše ambície či projekty a zrealizuje ich ešte aj lepšie! V každom pláne sú nejaké medzery a konkurencia nikdy nespí. Ak by sa to stalo, boli by ste opäť sklamaní a vyčítali by ste si, že ste nedržali jazyk za zubami. Vo všeobecnosti preto platí, že ciele, ktoré máte, by mali byť vaším tajomstvom do okamihu, kedy už budete schopní ich naplniť.

4. A čo váš životný štýl?

To že máte radi veľa ľudí vo vašom okolí neznamená, že ste im niečo dlžní a ani že ich musíte informovať o všetkých aspektoch vašej osobnosti. Intímny život s manželom, náboženská viera, ale aj zlozvyky, s ktorými sa pasujete, patria len vám. Zverejňovať emocionálnu stránku sa neoplatí pred celou spoločnosťou. Koniec-koncov, od nikoho neočakávate uznanie ani schválenie. 

5. Neperte na verejnosti

Máme na mysli špinavú rodinnú bielizeň. Na Slovensku je považované za prirodzené, že na návšteve začneme hromžiť na naše deti, svokru či na manžela, ale problémy doma je najlepšie vyriešiť doma. Netvrdíme, že sa máte tváriť, že ste ideálna rodina, je potrebné si len uvedomiť, že vynášanie rodinných problémov a konfliktov známym, susedom či kolegom je veľmi bez rešpektu voči vašej rodine. Neprinesie to nič pozitívne, len znehodnotenie vás ako osoby a ešte aj výsmech či ohováranie vašej rodiny. Takto vznikajú klebety, ľudia si ich tradujú ďalej, a to naozaj nepotrebujete. Problémy rodiny zdieľajte len s tými členmi, ktorých sa bytostne týkajú.