Prečo je samota dobrá?

Redakcia | 11. február 2017
Prečo je samota dobrá?

V samote sa rodia nové nápady, ktoré sa potom rozvíjajú v kolektíve. Aj preto je samota dobrá...

Ako na to? A prečo vlastne?

Činnosť pomáha a aktivizuje, nečinnosť vyvoláva pasivitu a negatívne myšlienky. Pokiaľ je pre vás samota prirodzeným a žiadaným javom v živote, nie ste prekvapení. Keď ste však typ, ktorému tento pojem vyvoláva pocity strachu, je načase sa na to pozrieť trošku z iného uhľa pohľadu.

V prvom rade svoje negatívne pocity prijmite a zamyslite sa nad nimi. Psychológovia radia uvedomiť si, že ide len o myšlienky, ktoré nutne nemajú reálny, racionálny základ. Neznamená to, že sa musíte vybrať sami na dovolenku, alebo ísť do hôr a meditovať tam.

Čítajte tiež: Osamelosť verzus samota. Ako to vlastne je?

Dajte si svoj prvý malý cieľ. Napríklad, že sa v piatok vyberiete sami na obed, alebo si pôjdete v nedeľu sami zabehať. Dôležité je pripustiť si fakt, že aj keď sa vám nová single forma aktivity bude zdať zo začiatku neprirodzená a možno sa tak aj chvíľu budete cítiť, tieto pocity postupne prejdú.

Po čase sa z nej totiž stane zvyk, pozitívny stereotyp a ani sa nenazdáte a budete z nej mať radosť. Istý český filozof vyslovil na margo tejto problematiky veľmi múdru vetu: „Samota sa stáva osamelosťou, keď si človek nemá čo povedať.“ Áno, osamelosť je skutočne zlou sestrou ozdravnej samoty a je dôležité mať tú druhú pod kontrolou. Kľúčom k tomu je práve obľúbená činnosť.

Odborníci na to majú jednoduchý návod – vyberte si aktivitu, ktorá vám je vlastná. Nájsť šťastie v samote je krásnym a obohacujúcim prvkom, ktorý doplní harmóniu radosti zo spoločnosti milovaných, či dobrý pocit v pracovnom kolektíve. Všetko má v živote svoje miesto v správnom okamihu.

Prečo je samota dobrá?

  • Človek získa odstup od situácie, v ktorej sa nachádza a dostane priestor utriediť si svoje myšlienky, pocity a postoje.
  • Jedinec sa stáva slobodnejším – prestáva byť závislý na nepretržitom kontakte s ľuďmi, vie sa tešiť v kolektíve, ale dokáže mať radosť aj sám so sebou.
  • Má kontakt so svojím duševným stavom, rýchlejšie vie rozpoznať problémy vo vzťahoch a v kolektívoch.
  • V samote sa rodia nové nápady, ktoré sa potom rozvíjajú v kolektíve.
Mohlo by vás zaujímať: Bojíte sa samoty?