ROZCHOD: ako dlho bolí a čo pomáha najviac?

Nina Bednáriková | 3. august 2017
ROZCHOD: ako dlho bolí a čo pomáha najviac?

Rozchod nikdy nie je príjemný, bez ohľadu na to, na akej strane stojíte. Či už ste opúšťaný alebo sám opúšťate, musíte prekonať bolestivý, často dlhotrvajúci proces sprevádzaný rôznymi fázami a emóciami.

Rozchod určite netreba podceňovať, ale v živote prichádzajú aj tragickejšie situácie, preto netreba zúfať príliš dlho, i keď uzdravovací proces nie je otázkou niekoľkých dní.

Čítajte tiež: Kto nežiarli, nemiluje. Pravda, či mýtus? A čo vy, žiarlite?

Ako dlho?

Dĺžka obdobia, počas ktorého sa budete postupne spamätávať závisí, pochopiteľne, od dĺžky a povahy vášho vzťahu, ale aj od dôvodov a okolností rozchodu. Veľkú mieru zohráva fakt, či ste sa na rozchode dohodli vzájomne, či vyplynul z viacerých dlhodobejších problémov, alebo naopak, prišiel celkom nečakane.

Predovšetkým nečakané rozchody dlhoročných vzťahov sú najbolestivejšie. Dokážu človeka raniť s obrovskou intenzitou a doslova ho „položiť na lopatky".

Každý človek prežíva záťažové situácie inak, čo, samozrejme, vyplýva z osobnosti a povahy jednotlivca, preto i vyrovnávanie sa s rozchodom má vždy individuálny priebeh. Vo všeobecnosti si však každý prechádza podobnými fázami, sprevádzanými búrlivými emóciami od hnevu, ľútosti, cez obviňovanie a nenávisť.

Mohlo by vás zaujímať: Osamelosť verzus samota. Ako to vlastne je?

Prirodzenou súčasťou je bezmocnosť, sebaľútosť, osamelosť, prázdnota, či zlosť. Zúrivosť strieda plač a v hlave vám neustále koluje množstvo otázok, na ktoré si neviete odpovedať. Prečo? Ako? Kedy? Kde sa stala chyba? Kto je na vine? Dalo sa tomu zabrániť?

City pohltia človeka natoľko, že ovplyvňujú jeho správanie a následné reakcie, preto rôzne dramatické scény nie sú ničím výnimočným. Nie sú však ani pravidlom. Priebeh rozchodu závisí do veľkej miery od zrelosti partnerov a ich osobností.

Nezabúdajte však, že každé ukončenie vzťahu má svoje dôvody, preto si neklaďte donekonečna otázku prečo? Radšej sa zamerajte na to, čo teraz. Kľúčom k úspechu je predovšetkým prístup k sebe samému. Prestaňte sa podceňovať, obviňovať alebo ľutovať. Postavte sa k situácii vzpriamene, s odvahou a s čistou hlavou.

Ak sa chcete z tohto začarovaného kruhu dostať čo najrýchlejšie, skúste sa situácii postaviť racionálne a myslite predovšetkým na svoje dobro.

Čítajte tiež: Čo je to šťastie? Dá sa vôbec definovať? A ako ho dosiahnuť?

Čo vám dokáže po rozchode pomôcť najviac?

  • Priatelia. Najväčšiu pomoc nájdete u priateľov. Trpezlivo vás vypočujú, vyženú samotu a zabavia, príp. si s vami poplačú.
  • Poriadok v hlave aj na stole. Preč s fotkami, darmi a inými vecami, ktoré by vám expartnera neustále pripomínali. Všetko odložte na vami neviditeľné miesto a osloboďte sa tak od minulosti. Zároveň si skúste v hlave rozumne rozanalyzovať situáciu a ujasniť si, čo je pre vás najvhodnejšie, a potom vytesniť myšlienky na ex.
Prečítajte si tiež: Priateľstvo ako pevný vzťah vzájomného rešpektu a príťažlivosti

Určite nie je pre váš uzdravovací proces vhodné, ak budete vo dne v noci myslieť na expartnera, vyhľadávať jeho/jej prítomnosť, sledovať ho, telefonovať mu, obťažovať ho a vnucovať sa, alebo prosiť o zachovanie, či obnovenie vzťahu.

Už vôbec nemyslite na to, že by ste zatiahli do vášho rozchodu iných ľudí. Určite nežiadajte priateľov alebo rodičov, aby expartnerovi dohovorili. Máte predsa svoju hrdosť.

Dobré vedieť, čítajte: Nebezpečný STALKING, počuli ste o ňom?
  • Pozor, aby ste sa nedostali až k stalkingu. Práve opustení partneri majú sklon k správaniu typickému pre stalking.
  • Čas. Môže to znieť otrepane, ale práve čas vám vyjasní hlavu a nakoniec uznáte, že rozchod mal nielen opodstatnený dôvod, ale aj zmysel, i keď vám to zo začiatku tak nepripadalo. Buďte trpezliví, čas lieči.
  • Každá skúsenosť je dobrá.Neberte váš rozpadnutý vzťah za stratu času, považujte ho za skúsenosť, ktorá vás do budúcna obohatí.
  • Nepodceňujte sa. Veľa ľudí má strach zo samoty a z toho, že už nenájdu vhodného partnera. Po rozchode má človek tendenciu podceňovať svoje schopnosti, ale nehľadajte chybu len v sebe.
  • Neunáhlite sa. Nepúšťajte sa do nového vzťahu skôr, než budete vyrovnaný s tým predchádzajúcim.

Náš tip na zotavenie

Vyrazte s priateľmi na malý výlet, ktorý vám dá nielen čas prediskutovať, čo treba, ale aj priestor pre odreagovanie sa a načerpanie nových síl.