Sex na jednu noc. Niektorí ním opovrhujú, iní ho vyhľadávajú. Prečo?

redakcia FIT štýl | 24. máj 2017
Sex na jednu noc. Niektorí ním opovrhujú, iní ho vyhľadávajú. Prečo?

Po odpovediach sme pátrali spolu so psychologičkou Zdenkou Némethovou.

Prečo sex na jednu noc vyhľadávame?

Žijeme v dobe, ktorú poznačila sexuálna revolúcia. Aj napriek tomu, že sa vnútorne čoraz viac prikláňame k trvalejším a monogamným vzťahom, nezáväzné vybočenie zo zaužívaných tradícií nie je dnes ničím výnimočným.

Vášnivé vzplanutie po večierku, príťažlivý kolega alebo takmer neznámy známy, sex na jednu noc sa v našej spoločnosti udomácnil ako jeho bežná súčasť.

Svojím charakterom síce vzbudzuje pocit ľahkovážnosti, no za každým podobným „úletom“ treba hľadať konkrétnu príčinu. Psychologička Zdenka Némethová hovorí, že „u nezadaných ľudí môže plniť funkciu napĺňania primárnej potreby bez záväzku, ktorý predstavuje vzťah a ktorý by narúšal zameranosť na budovanie si kariéry a žitia slobodného života bez nutnosti prispôsobovať sa.

Jednorazový sex sa zdá byť „bezpečný“ aj z hľadiska preberania zodpovednosti za záväzok. Ani jeden nemusí tomu druhému skladať účty a žije si svoj život naďalej podľa vlastných predstáv. Je preto vyhovujúci vtedy, keď sa človek nechce viazať, alebo keď sám pred sebou predstiera, že sa nič nestalo.“

Mohlo by vás tiež zaujímať: Aká je skutočná realita nášho sexuálneho života?

Sex na jednu noc nemusíme opisovať presnou definíciou, pretože už z pojmu vyplýva jeho presná charakteristika. Napriek tomu platí, že nie je sex na jednu noc ako sex na jednu noc. Posvieťme si na skupinu nezadaných, pre ktorých nezáväzné dobrodružstvo neznamená neveru.

„Niekedy môže ísť o určitú formu sebatrestania, ako potvrdenia si vlastného presvedčenia, že som zlý, nehodný lásky, alebo dokonca neschopný. Často sa takýto čin stáva i pomstou svojmu súčasnému, či bývalému partnerovi – v zmysle „oko za oko“.

Ľudia sa zvyknú so sexom na jednu noc stretávať aj po rozchode, aby zahnali veľkú bolesť, ktorá ich vo vnútri zviera. Na chvíľku síce úľava prichádza, no hneď za ňou sa objavuje ešte väčšia bolesť a smútok zo samoty.

U rozvedených môže, naopak, sex na jednu noc plniť ochrannú funkciu. Strach zo sklamania, ublíženia, či zlyhania z predchádzajúceho zväzku bráni človeku naplno sa otvoriť novému plnohodnotnému vzťahu a dôvere.

Čítajte tiež: Tipy a inšpirácia do postele. Prebuďte v sebe sexuálnu energiu!

Pokiaľ sú z predchádzajúceho vzťahu deti, stáva sa tiež, že ide o vyhýbanie sa vzťahu a strachu z ďalšieho zlyhania a následného vplyvu na nich,“ vysvetľuje psychologička. Nebezpečné je, ak sa sex na jednu noc stáva návykom.

Človek má potom tendenciu brať takéto chovanie ako svoju povahovú črtu, čo nie je pravdivým vysvetlením. „Aj takéto opakované správanie má svoju príčinu, a nie jednu. V jednoduchosti povedané, je to aj otázka životného štýlu, robenia rozhodnutí, či preberania zodpovednosti za vzťah.

Dobré vedieť: ĎATLE a FIGY ako prírodné afrodiziakum.