Sú muži pomstychtivější ako ženy?

Redakcia | 16. december 2016
Sú muži pomstychtivější ako ženy?

Nič nie je vopred dané. A aj miera pomstychtivosti u mužov a žien môže varírovať.

Sú muži pomstychtivější ako ženy, alebo platí príslovie, že žiadne psy sa nepobijú tak, ako rozčúlené suky?

Nič nie je vopred dané. V časopise Journal of Personality and Social Psychology publikovali výsledky sedemročného výskumu vykonaného pred pár rokmi v Case Western Reserve Univerzity v Ohiu.

Čítajte tiež: 10 pravidiel ako premeniť hádku na efektívnu komunikáciu

Miera pomstychtivosti muži vs ženy

Preukázal, že rozdiely medzi pohlaviami existujú, ale za určitých okolností môžu miznúť. Tieto rozdiely sa totiž, na prekvapenie výskumníkov, objavovali rovnomerne po celú dobu výskumu až do chvíle, keď sa mužom podarilo vcítiť sa do vinníka a pochopili, že sú schopní sa dopustiť rovnakého činu. Zrazu im bolo odpustenie bližšie. V tomto momente sa rodové rozdiely v prístupe k odpúšťaniu zmazali.

Vcítenie sa do vinníka pomáha odpustiť.

Vedci overili, že ľudia oboch pohlaví odpúšťajú ľahšie, keď sú schopní vidieť seba samých schopných dopustiť sa rovnakého činu ako ich vinník. Vtedy vnímali útok alebo urážku ako menšiu.

Urážky sa lepšie odpúšťajú, keď sa zdajú byť malé a pochopiteľné, a keď vidíme sami seba ako osoby podobné útočníkovi, keď sa do neho vcítime, keď sa mu priblížime. Tak výsledky výskumu komentovali výskumníci.

Zaujímavý poznatok z výskumu o ženách?

Ženy pri vyvolaní spomienky na to, že niekoho podobným spôsobom ako fiktívny vinník urazili, cítili hlavne vinu. Reakciou nebolo ani tak ľahšie odpustenie vinníkovi (hoci miera pomstychtivosti klesla,) ako snaha zveličiť jeho čin natoľko, aby sa vo svojej reakcii cítili lepšie.

4 kroky podľa Norberta Enrighta k odpusteniu

Keď sú strany rozhádané, k zmiereniu môže dôjsť podľa profesora pedagogickej psychológie Norberta Enrighta, zaoberajúceho sa problematikou odpustenie, za týchto podmienok:

  • priznanie chyby
  • ochota odpustiť
  • pochopenie
  • vzdanie sa pomsty 

"Odpustenie niečoho, čo možno odpustiť, vlastne žiadne odpustenie nie je. Skutočné odpustenie je, keď odpustíme niečo neopustitelného. "

Z podobného súdka: Hádky naše každodenné
Alebo vás zaujme: Neviete odpustiť? Skúste to a bude sa vám lepšie dýchať.