Tréning predstavivosti: buďte efektívni. Poradíme vám ako na to.

Gabriela Bachárová | 8. júl 2017
Tréning predstavivosti: buďte efektívni. Poradíme vám ako na to.

Berte svoje predstavy vážne. Neodbite ich konštatovaním, že snívať je krásne, ale skutočnosť je iná a lepšia asi nikdy nebude, pretože to z rôznych dôvodov nie je možné. Tomu, čo si predstavíte, musíte bezpodmienečne veriť, inak nemá vizualizácia žiadny zmysel.

Ako na to?

Doteraz to bola teória, teraz trochu praxe, ako tréning predstavivosti vykonávať. Vizualizácia potrebuje ideálne podmienky: najlepšie je si ľahnúť (môžete si aj prikryť, aby vám nebola zima), uvoľnite celé telo a niekoľko minút sa venujte hlbokému brušnému dýchaniu.

Tým navodíte tú správnu vnútornú atmosféru, aby bolo „cvičenie“ pre vás prínosné. Keď ste uvoľnená a cítite sa príjemne, môžete si začať predstavovať príjemné veci, napríklad pekné miesto, na ktorom by sa vám páčilo stráviť dovolenku, alebo ideálne životné podmienky.

Čítajte tiež: Vizualizácia ako obľúbená metóda akéhokoľvek úspechu

Kde by ste si priala bývať, ako by mal vyzerať váš partner či vaša rodina, aká práca by vás bavila, čo by ste chcela v živote dosiahnuť. Venujte sa týmto predstavám dlhšiu dobu, minimálne pol hodiny. Pokojne si však na vizualizáciu vyhraďte aj hodinu.

Každej jednotlivej predstave venujte patričnú pozornosť. Plne ju precíťte a vnímajte, aké emócie vám prináša. Je to nadšenie a radosť? Pocit šťastia?

Čo si myslíte vy? Čo je to šťastie? Dá sa vôbec definovať? A ako ho dosiahnuť?

Predstavy môžu byť nesmierne oslobodzujúce, energetizujúce či uvoľňujúce. Pocity, ktoré vo vás vyvolávajú, si dobre zapamätajte, budú pre vás nápomocné pri rozhodovaní sa v živote, ktorým smerom sa vydať a akú cestu si zvoliť.

Nikam sa neponáhľajte, vizualizáciu si plne vychutnávajte, sústreďte sa na každý detail. Aká je farba stien vo vašom novom dome? Aké kvety rastú na záhrade, ktorá k tomuto domu prináleží? Aké ruky má váš nový partner? A ako sa usmieva? Akú farbu má obálka knihy, ktorú ste práve vydaa? A čo vy samotná?

Aký vzor je na šatách, ktoré ste si práve obliekla a vyrazila na príjemný večierok na morskej pláži? No áno, bývate pri mori, ako ste si vždy priala. Prečo by to malo byť nemožné? Minimálne predstaviť si to dokážete. A od predstavy môže byť len krôčik k realite.

Dôvera vo vaše predstavy je kľúčom k úspechu. Ak svojim predstavám v hĺbke duše neveríte, nesmiete sa čudovať tomu, že sa nenaplnia.

A teraz to hlavné: berte svoje predstavy vážne. Neodbite ich konštatovaním, že snívať je krásne, ale skutočnosť je iná a lepšia asi nikdy nebude, pretože to z rôznych dôvodov nie je možné. Tomu, čo si predstavíte, musíte bezpodmienečne veriť, inak nemá vizualizácia žiadny zmysel.

Už sa to stalo... Ako byť efektívny?

Veľmi dôležitou podmienkou úspechu je predstavovať si veci tak, akoby sa už stali. Nie je to teda len vizualizácia niečoho, čo by sa mohlo stať, ale toho, čo už je. Váš mozog o tommusí byť presvedčený už teraz. Potom sa sila predstáv ešte znásobí a o to ľahšie sa uskutoční aj v realite.

Vizualizácia, samozrejme, nie je návodom na to, ako získať v živote úplne všetko, po čom túžite. Niektoré veci sú jednoducho nedostupné, aj keby ste si ich mali predstavovať dvadsaťkrát denne. Len ťažko získate lásku hollywoodskeho herca alebo poletíte za týždeň na Mesiac.

Predstavy vám ale, na druhej strane, môžu pomôcť v tom, aby ste napríklad schudli, získali dobrú prácu, našli si fajn partnera, zvýšili si sebavedomie, úspešne dokončili školu, získali nových zákazníkov vo svojom podnikaní... Čo len budete sami chcieť.

Keď sa budete vizualizácii venovať pravidelne a poctivo, už čoskoro uvidíte, že sa vám zvýšilo sebavedomie, sebaúcta, máte viac sily a radosti zo života. To všetko sú faktory, ktoré vám umožnia zhmotniť vaše predstavy a preniesť ich do reálneho sveta.

Čítajte tiež :10 typov ako zažívať úspech alebo keď práca prináša radosť

Tréning ako náhrada reality

Vizualizácia je skvelý spôsob, ako zlepšiť svoj život, ale musíte si dať pozor na to, aby sa nestala náhradou reality. Je tu isté riziko, že by mohla suplovať skutočnosť. Veď je také pekné snívať a môže sa zdať, že to úplne stačí.

Denné snívanie aspoň krátkodobo prináša úľavu a príjemné pocity. Keď vám nie je dobre, môže to byť svet, v ktorom nájdete útechu a trochu radosti. Vizualizácia by však nemala byť útekom od reality, ale mala by slúžiť na to, aby prepojila sen a skutočnosť.

Plniace sa proroctvo a predstavivosť

Hovoríme o predstavivosti, a máme na mysli hlavne pekné a pozitívne predstavy, ktoré majú zlepšiť náš život. Rovnakú silu ale majú aj predstavy negatívne, ktorých si ani nemusíme byť vedomí. Keď sa nám niečo nepodarí, zažijeme neúspech či odmietnutie, máme tendenciu hovoriť si: „Ja som vedela, že sa mi to nepodarí!“

Neúspech potom pripisujeme vlastnej neschopnosti alebo nepriaznivým vonkajším okolnostiam. V skutočnosti sme si nezdar naprogramovali vo svojich predstavách, pretože sme pripustili, že neúspech je nielen možný, ale dokonca aj veľmi pravdepodobný.

Hovorí sa tomu plniace sa proroctvo. Veríme, že sme smoliari, ale pritom si svoju smolu privolávame len my sami. Keby sme namiesto čiernych myšlienok a čiernych predstáv vnímali situáciu, ktorá má nastať, optimisticky, veľmi by sa zvýšila pravdepodobnosť, že všetko dopadne dobre. Je skvelé zistiť, že svoj osud máme naozaj do veľkej miery vo svojich rukách.

Zázračná otázka

Vizualizácia sa často využíva aj v psychoterapii. Napríklad v metóde, ktorej sa hovorí zázračná otázka. Táto otázka znie: „Predstavte si, že sa ráno zobudíte a váš život je dokonalý – presne taký, aký ste si vždy priali. Podľa čoho to spoznáte?"

Otázka má prinútiť klienta, aby si ujasnil, čo vlastne v živote chce, prípadne ako to dosiahnuť. Keď si predstaví, že už má všetko, čo chcel, môže sa podľa toho zariadiť v ďalšom živote a preniesť svoje predstavy do reality. 

Vedeli ste, že... Predstava či realita? Mozog to nerozlišuje. Vizualizujte a zmeňte svoj život!