Vizualizácia ako obľúbená metóda akéhokoľvek úspechu

Gabriela Bachárová | 29. jún 2017
Vizualizácia ako obľúbená metóda akéhokoľvek úspechu
foto: iStock.com

Len si to predstavte. Máte sa naozaj skvele. Všetko sa vám darí, prežívate úžasnú lásku, získala ste prácu, ktorá vás naozaj baví, bývate v krásnom, novom dome. To už snáď nemôže byť lepšie. Páči sa vám tá predstava?

Vizualizácia je psychologická metóda, ktorá má skvelé výsledky: je dokázané, že ak si niečo sústredene a trpezlivo predstavujeme, je vysoká šanca, že sa to stane aj v skutočnosti. Sen sa jednoducho stretne s realitou.

Vizualizácia ako obľúbená metóda 

Vizualizácia je obľúbenou metódou napríklad športových psychológov. Vďaka nej si športovci môžu predstaviť, ako dosahujú úspech vo svojej disciplíne. Tvrdý tréning už dnes na dosiahnutie medailových pozícií zďaleka nestačí, pretože dobrých športovcov je veľa.

Tí najlepší z nich však vedia, že potrebujú niečo navyše – mentálny tréning, do ktorého patrí aj vizualizácia. V roku 2008 napríklad získal na olympiáde v Pekingu Tom Hall bronzovú medailu v pretekoch kajakov na jeden kilometer.

A to bol predtým podceňovaným outsiderom. „Fyzicky som na tom bol vždy dobre, ale moja psychika bola slabá,“ priznal sa športovec. Tréning potom ale začal dopĺňať stovkami hodín vizualizácie, keď si predstavoval, ako sa jeho výkon zlepšuje, psychika je silnejšia, a to všetko mu umožňuje dosiahnuť vytúžené športové úspechy.

„Mnohokrát som sedel jednoducho doma na stoličke a predstavoval si celé preteky s najmenšími podrobnosťami,“ povedal o svojej príprave na olympiádu.
A vyplatilo sa mu to ziskom olympijskej medaily.

Vizualizácia ale nemá zmysel len v športe

Mnoho ľudí sa už uzdravilo tak, že si predstavovali, ako svoju chorobu, mnohokrát aj veľmi vážnu, porážajú. A skutočne, výsledky zdravotných testov potvrdili, že choroba ustúpila, alebo úplne zmizla, hoci sa tak podľa lekárskych prognóz stať nemalo.

Ako je to možné? Znie to takmer ako zázrak, a možno to aj zázrak je. Okolie by povedalo, že sa uzdravili silou svojej vôle, ale ešte väčšiu úlohu v tom mohla zohrať ich predstavivosť a hlavne viera, že predstava sa môže preniesť aj do skutočnosti.

Čo zistili o vizualizácii vedci?

Vedci napríklad zistili, že keď si chorý pacient začne predstavovať, ako bunky jeho imunitného systému ničia choré bunky, začne sa tak naozaj diať. Podmienkou ale je, aby tomu naozaj veril.

Predstava je hybnou silou, ktorá uvedie do pohybu imunitný systém. Pre obranyschopnosť predstavuje hnací motor, aby začal pracovať. A presne takto to funguje aj v iných oblastiach života.

Telo i myseľ jednoducho musia reagovať na vaše predstavy o živote alebo o vás samotných. Pokúšajú sa ich zhmotniť, a ak im to v tom pomôžete praktickým konaním, úspech je takmer zaručený.