Vydávam sa! Značka: Ekologicky

Zuzana Horvath | 23. jún 2022
svadba, ekologicky, udržateľnosť, nulový odpad, recyklovať, zbytočný odpad, ekologické darčeky

Svadba je záväzok, kedy preberáme zodpovednosť za toho druhého. Spoločné súžitie sa stáva oficiálne, opečiatkované a JA A TY sa mení na MY. Manželský sľub „v dobrom i v zlom, v šťastí i v nešťastí, v bohatstve i v chudobe“ je preverený až časom a zlyhajú mnohí z nás.

Častovať súčasnú dobu prelietavou však nie je spravodlivé. Veď kedysi sa vydávali ženy podľa čoho, či bol muž z kmeňa, ktorý bol dovolený, a či ich dokázal uniesť na rukách. Navyše, nie vždy sa poznali, a preto sa o skutočnom šťastí nedá hovoriť. Dnes sa možno rýchlo vzdávame, možno nebojujeme za vzťah tak dlho, ako by to urobili naši predkovia, no už sa nehodláme zmieriť s tým, že by sme prežili život v nešťastnom manželstve.

Láska (iba) na internete
Prečítajte si tiež:

Láska (iba) na internete

Svadba ako zmysel života

V dávnych dobách ženy nemali príležitosti, ktoré sa nám ponúkajú dnes, nemohli sa vzdelávať či cestovať, a preto bolo snom každého dievčaťa vydať sa. Tie, ktoré sa nevydali, čakal veľmi ťažký osud, pretože sa o ne nemal kto starať a boli zároveň chudobné. Podobný osud postretol aj našu prozaičku Boženu Slančíkovu-Timravu, ktorej novelu Ťapákovci skrátka musíte milovať. Božena sa nikdy nevydala a celý život sa preto topila v existenčných problémoch. Po otcovej smrti sa presťahovala k bratovi. Ľudia ju ohovárali, pretože bola starou dievkou a nemala deti. Ona sa však odmietala vydať z rozumu ako iné dievčatá. Túžila po veľkej láske.

svadba, ekologicky, udržateľnosť, nulový odpad, recyklovať, zbytočný odpad, ekologické darčeky

Modré svadobné šaty

Väčšina neviest túži vyzerať v deň svojej svadby ako princezná. Dnes máme možností tak veľa, že prakticky nie je problém mať rovnaké šaty ako naša obľúbená celebrita. V minulosti to s naplnením svojho sna o princeznej nebolo také ľahké. V 18. storočí sa nenosili také nádherne zdobené šaty ako dnes, chudobné nevesty nosili veľmi jednoduché šaty. Vždy však išlo o tie najkrajšie a najlepšie šaty, ktoré patrili neveste, takže vôbec nemuseli byť len biele.

Najčastejšie boli svadobné šaty modrej farby, pretože pre našich predkov bola práve táto farba symbol čistoty. Od roku 1840 sa zaviedol trend bielych šiat, keď si ich obliekla na svoju svadbu kráľovná Viktória.

Zdajú sa vám družičky zbytočné?

Dnes už máloktorá nevesta dodržuje tradíciu veľkého počtu družičiek, v minulosti ich bolo bežne aj sedem. Ich úloha je najmä pomáhať neveste s plánovaním či s výzdobou. Rovnako dnes majú družičky oblečené šaty podľa vlastného výberu, prípadne majú šaty rovnakej farby, no v minulosti nosili šaty, ktoré sa veľmi podobali nevestiným (rovnako ženíchovi spoločníci boli odetí podobne ako on). Neviete si to predstaviť? Ľudia boli veľmi poverčiví a podobné šaty mali slúžiť na zmätenie zlých duchov, ktorí by chceli ublížiť novomanželom. Vďaka tomu by nevedeli zistiť, kto je skutočný ženích a kto nevesta.

svadba, ekologicky, udržateľnosť, nulový odpad, recyklovať, zbytočný odpad, ekologické darčeky

Svadobný odpad

Vieme, že si chcete tento deň užiť na maximum a asi nikomu nie je po chuti odtŕhať si od úst práve vo svadobný deň. Zorganizovať svadbu je fuška, no možno je to tak práve kvôli všetkým náležitostiam, ktoré tam chceme mať z povinnosti, slušnosti či z tradície a sú zároveň veľkou záťažou pre našu planétu. V roku 2022 už musíme prevziať zodpovednosť za stav nášho životného prostredia. Počas jednej stredne veľkej svadby sa vyprodukuje 180 až 280 kg odpadu. Toto šialené číslo podčiarkuje fakt, že ide o jeden jediný deň.

Škaredá pravda o nádherných svadbách

Svadobné šaty sú plné odpadu. Všetky svadobné dekorácie a krabice plné personalizovaných pohárov by neboli takým problémom, keby sa napríklad požičiavali. Raz vyrobené by poslúžili na mnohých a mnohých svadbách. Býva to však tak, že si tieto drobnosti objednávame (neraz z Číny) a kupujeme nanovo.

„Typická svadba mi v samotnom závere zaberie pol tucta vriec na odpadky komerčnej veľkosti,“ tvrdí ElisabethKramer, svadobná koordinátorka v americkom Portlande. „Výzdoba je jednou z hlavných úloh, na ktorú si ma ľudia najímajú. Rozhádžem desiatky hodvábnych lupeňov ruží, zapálim stovky čajových sviečok a rozviniem nekonečné metre trblietavých rozprávkových svetiel. Zakaždým som sa pristihla, ako rozmýšľam: ,Načo to všetko je?´“ dodáva Elisabeth. Pravda sa ukáže, keď odídu domov hostia i novomanželia. Konzumný spôsob života presahuje totiž aj do tejto oblasti.

Dokonalá svadba = dokonalý život?

„Najviac ma boleli kvety. Páry dúfajú, že si ich hostia budú brať ako darček na rozlúčku, ale opití ľudia nechcú ozdoby. Na každej svadbe, na ktorej pracujem, hádžem stovky a stovky dolárov v podobe ešte stále čerstvých kvetov do kontajnera. Zakaždým skoro plačem,“ pokračuje svadobná koordinátorka. Čo nás teda inšpiruje k tomu, aby sme kupovali pierka, vankúšiky, menovky, malé džemíky, svadobné podbradníky, špeciálne župany s logom „nevesta“? Čo nás láka na tom, kupovať predmety, ktoré využijeme najviac na päť hodín? Snažíme sa naplniť očakávania, ktoré sú kladené na novomanželov. Očakávame, že pripravia krásnu svadbu, akoby jednotný vzhľad dekorácií odzrkadľoval to, ako veľmi sa milujú. Myslíte, že pár spolu nezostane, ak nebude mať na svadbe kvetinový oblúk?

svadba, ekologicky, udržateľnosť, nulový odpad, recyklovať, zbytočný odpad, ekologické darčeky

Majte vlastný štýl

V časopisoch nikdy neuvidíte škaredé svadby. Tie v televízii či na internete sú idealizovanými verziami toho, aká by svadba mala byť. Počas života ich vidíme toľkokrát, až sa nám vryje do pamäti, že krásna svadba je taká, ktorá je dokonalá. Čo tam po tom, že z nej máme stres, že sme prekročili rozpočet a už dávno si ju nemôžeme dovoliť, a že vytvoríme toľko odpadu, akoby sme nevedeli o klimatickej kríze. Keď príde naša chvíľa, zahodíme za hlavu všetky podstatné veci a zrazu túžime po tých blikajúcich, nepotrebných. Hlavne nech je to celé dokonalé. Až na to, že nič také ako dokonalá svadba neexistuje.

Zero waste svadba

Ekológia je životný štýl a áno, vyžaduje si vystúpiť z komfortnej zóny. Vaše deti však nebudú mať z dokonalej svadby rodičov absolútne nič, na druhej strane, ak sa budete starať o planétu, na ktorú ich privediete, predurčíte ich budúcnosť. Najjednoduchší spôsob, ako nevytvárať zbytočný odpad, je zamieriť na úrad a povedať si za prítomnosti svedkov ÁNO. Ak však túžite po tradičnej svadbe, je možné ju prežiť a zároveň znížiť svoju záťaž na životné prostredie. Myslite lokálne, udržateľne a pamätajte, že čaro prítomného okamihu sa nachádza v pohľadoch a nie v ozdobách.