Vzťahy na pracovisku. Kolegovia alebo priatelia?

Diana Mašlejová | 17. marec 2017
Vzťahy na pracovisku. Kolegovia alebo priatelia?

Má správanie jednotlivca v zamestnaní nejaké špecifiká, existuje všeobecne platné zlaté pravidlo, akému chovaniu by sme sa mali vyvarovať a naopak, ktoré preferovať, aby sme dosiahli prínosné vzťahy?

Napriek tomu, že práca v kolektíve a tímoch vyžaduje určitý typ správania, neznamená to, že by sme mali byť všetci navlas rovnakí. Isté prispôsobenie sa a tolerancia sú nevyhnutné, ale od základov by sme sa meniť nemali.

Takýto vzor chovania by nám úžitok v konečnom dôsledku nepriniesol. „Všetko závisí od typu osobnosti. Ak sa niekto vedome rozhodne držať si v kolektíve odstup, myslím, že skôr či neskôr sa nájde aspoň jeden človek, ktorý mu bude svojím zmýšľaním a postojmi sympatickejší ako ostatní a stanú sa z nich blízki priatelia.“

Mohlo by vás zaujímať: Staňte sa súčasťou príjemného pracovného kolektívu

Kolegovia alebo priatelia?

K priateľstvám na pracovisku neraz pristupujeme s nedôverou a berieme ich ako risk, či dokonca prekážku. Psychologička Katarína Dobrovodská v nich však problém nevidí. „V súčasnosti je faktom, že väčšina ľudí v produktívnom veku trávi v práci 8 hodín z dňa, čo je tretina.

Je zároveň vysoká šanca, že v kolektíve, v ktorom spoločne riešime nejaké prekážky a hľadáme riešenia na spoločné problémy, vzniknú pevné putá. Ak je na pracovisku zároveň každý spokojný so svojou pozíciou a je mu jasná hierarchia, máme vyhrané a do práce sa môžeme tešiť na priateľov.

Niektorí ľudia sú však menej spoločenskí, dlhšie im trvá, kým k sebe niekoho pustia, ale to neznamená, že to robia plánovane. Samozrejme, nie každý je hoden našej dôvery, no to po čase zrejme zistíme, vycítime. Ak sa však obávate sklamania či podvodu zo strany všetkých kolegov, robíte prvý krok k tomu, že sa ho dočkáte,“ vysvetľuje psychologička.

Pokiaľ sa vo všeobecnosti zameriame na kolektívom obľúbených ľudí, narazíme na isté podobné črty.

  • Akési hviezdy tímov sú zväčša osoby veselé, najmä ochotné počúvať a byť diskrétne, no veľmi nevyzvedajú.
  • Sú to ľudia nestranní, no s názorom, ktorí sa prejavujú vo vhodnej chvíli a nie násilne.
  • Rešpektujú názory ostatných, dokážu si spraviť žarty aj sami zo seba.
  • Je z nich cítiť, že im možno veriť, sú lojálni a čestní.
  • Spravidla nikoho nezaťažujú vlastnými problémami a nepridávajú druhým prácu.

Pokiaľ ste sa v predchádzajúcom opise celkom nenašli, nezúfajte. Na istých veciach sa dá popracovať, stačí sa iba rozhodnúť, no s niektorými vlastnými povahovými črtami je lepšie sa zmieriť a prijať ich.

Čítajte tiež: "Budem šťastný keď..."5 najčastejších omylov.

Pre isté typy osobnosti je dokonca vhodnejšie pracovať z domu, ako samostatne činná osoba, podnikateľ, či freelancer. Títo ľudia pracujú v kolektívoch minimálne a majú určité povahové špecifiká. Ale aj to je v poriadku. „Ľudia, ktorí sú na voľnej nohe či pracujú z domu, sú napríklad zväčša menej kolektívne typy.

Majú radi spoločnosť, dokážu skvele spolupracovať, no zároveň sú v nich vodcovské a individualistické črty. Táto práca však vyžaduje obrovskú sebadisciplínu, zodpovednosť, odhodlanie a najmä schopnosť fungovať aj bez vonkajšej kontroly. Taktiež sú títo ľudia zvyčajne otvorenejší voči novým výzvam a menej sa obávajú riskovať.“

Plošne však platí, že s ľuďmi v zamestnaní sa stretávajú a spolupracujú všetci. Nájsť v kolektíve svoje miesto, cítiť sa v ňom dobre, poznať svoju individualitu a prijať vzájomné rozdiely je niekedy náročná cesta, ale oplatí sa na ňu vykročiť. „Ak by sa ľudia správali k sebe navzájom tak, ako by chceli, aby sa k nim správali druhí, pracovná atmosféra by bola plná porozumenia a spolupráce.“ 

Čítajte tiež: Pracovný kolektív vás neprijal. Ostať, alebo odísť?