Zdá sa vám, že za všetko môžu problematickí chlapi a ženy sú obete?

Miroslava Miková | 8. november 2017
Zdá sa vám, že za všetko môžu problematickí chlapi a ženy sú obete?

Možno čiastočne, ale rovnako, ako sa môže do zničujúceho vzťahu dostať žena, môže sa aj muž. Nie je to o ženách alebo o mužoch, ale o ľuďoch a o tom, ako majú radi samých seba. V čom vidí príčiny „spadnutia“ a zotrvávania v nefungujúcich vzťahoch skúsená osobná a vzťahová koučka?

„Ženy, nadväzujúce vzťahy, ktoré sa časom ukážu ako problematické, si príliš nevážia samy seba, vidia na sebe veľa chýb, v minulosti už boli niekedy ponižované, zažili pohŕdanie a cítia sa byť horšie ako ostatní.

Čítajte tiež: Niekoľko typov vzťahov, ktoré nikdy nefungujú

Tieto ženy neveria, že by mohli žiť lepšie, že by mali šancu na vzťah s kvalitným mužom, alebo by zvládli žiť dobre i samy. Ženy, ktoré ,spadnú᾿, a to väčšinou i opakovane, do problematických vzťahov, majú nízke sebavedomie. Sú slabé, neveria si a majú strach ukončiť nefungujúce vzťahy.

Mohlo by vás zaujímať: Aj hádka môže zbližovať

Sú ženy obete?

Nevidia možnosť ani nádej na lepší život. Preto, dokonca, často svojich problematických partnerov obhajujú pred sebou i pred okolím, ktoré sa im snaží otvoriť oči a pomôcť im. Ženy, žijúce s problematickým mužom, majú, bohužiaľ, pocit, že si takéhoto muža zaslúžia.

Je to veľmi smutné, pretože opak je pravdou. Každá žena má nielen právo, ale i reálnu možnosť žiť spokojný život a mať vedľa seba partnera, s ktorým bude skutočne šťastná,“ vysvetľuje Marta Němečková.

Prečítajte si tiež: Čo je to šťastie? Dá sa vôbec definovať? A ako ho dosiahnuť?