Uparte si ZDRAVÉ jedlo

Jana Potomová | 2. marec 2020
jedlo, parenie, para, parny hrniec, jedlo na pare, zemiaky, ryba, ryža, maso, ako variť na pare

Uvažovali ste niekedy o zmene prípravy jedla alebo o zakúpení parného hrnca? Aj keď tento postup možno mnohí považujú len za trendový, varenie v pare existuje už viac ako 8000 rokov. V starej Číne sa na varenie ryže používali parné nádoby a najstaršia sa našla v Banpo, prehistorickom nálezisku pri rieke Yangzi. Varenie v pare je veľmi šetrný spôsob prípravy chutných a výživných pokrmov, čo ocenili aj predkovia v mnohých krajinách,no má aj svoje nevýhody. Preto si rozoberieme pozitíva, ale aj negatíva parných hrncov a jedál uvarených takýmto spôsobom.

Varenie v pare, ktorého pôvod musíme hľadať vo východnej kultúre, sa čoraz viac oceňuje v gastronómii, zdravotníctve, športe, v celej Európe, najmä v Taliansku. Tento spôsob varenia umožňuje pripraviť chutné pokrmy so zníženým obsahom kalórií a vyhnúť sa použitiu tukov.A aký je výsledok? Pevné zdravie, pravá chuť potravín, skvelá vôňa a rozmanitosť receptov,čo vedia oceniť aj mnohí poprední kuchári,športovci či výživoví špecialisti.

 

 

AKO PARNÝ HRNIEC FUNGUJE?

Parný hrniec pripravuje jedlo na pare. Môžeme si ho predstaviť ako väčšiu rýchlovarnú kanvicu, kde zahrievanie vody má jediný cieľ – výrobu pary. Para je potom privedená k potrave. V hrnci teda máte nádobu na vodu, ktorá sa ohrieva a po dosiahnutí varu sa premieňa na paru. Para preniká dierkami na dne, a tak postupne ohrieva priestor v miskách so surovinami. Takto dochádza k tepelnej úprave jedla. Parný hrniec má niekoľko poschodí tvorených parnými miskami. V každej miske môžeme pripravovať inú potravinu a takto uvariť kompletný obed, večeru, naraz. Pokojne môžeme dať do jednej misky mäso, do druhej zeleninu a do tretej zemiaky. Nemusíme sa obávať, že sa jednotlivé vône jedla zmiešajú.

Para pachy neprenáša. Aj šťava z vareného jedla sa vylučuje len veľmi málo, takže enormne nekvapká z poschodia na poschodie. Parný hrniec stačí len zapnúť, nastaviť čas parenia a o viac sa už starať nemusíme. Každý parný hrniec je vybavený časovačom a vypne sa hneď, ako uplynie doba, ktorú sme na ňom nastavili. Jediné, na čo budeme musieť dávať pozor pri dlhšom varení, je voda. V parných hrncoch sa zvyčajne dá variť najviac hodinu. Zodpovedá tomu aj objem nádobky na vodu, ktorá je v hrnci a zohrievaním sa z nej vytvára para. Väčšina hrncov má indikátor, ktorý nám dá vedieť, že je potrebné vodu doliať. Môžeme ju doplniť aj počas prípravy jedla. Hodina parenia je postačujúca na prípravu akéhokoľvek jedla (hydina, bravčové, zelenina, ryža…)

PRIBLIŽNÉ ČASY PRÍPRAVY JEDLA:

  • Zelenina: 20 - 25 minút
  • Ryby: 20 - 25 minút
  • Kura: 30 minút
  • Ryža: 35 - 40 minút

Presné časy prípravy jednotlivých jedál uvádza výrobca v príbalovom letáku v rámci balenia parného hrnca.

Tip Z MOJEJ SKÚSENOSTI:

Dole, kde vychádza teplo dávam mäso, prípadne ryby. Do vyšších misiek v parnom hrnci dávam prílohy, tie nekvapkajú vôbec. Zeleninu alebo zemiaky. Tento tip sa však ani tak netýka kvapkania šťavy či chuti jedla, ako skôr umývania. Ak totiž z mäsa budú trocha kvapkať bielkoviny, nech je radšej špinavá len jedna miska. Misky, v ktorých sa pripravuje zelenina potom stačí len opláchnuť. V parnom hrnci môžeme pripraviť jedlo pre seba, ale aj pre celú rodinu. Objem sa pohybuje od 3 do 12 litrov a najčastejšie má tri parné misky. Dobré parné hrnce aj štyri a niektoré majú dokonca aj komôrku na prísady, ako sú rôzne bylinky, cesnak, zázvor, koreniny a iné. Ak ste sa rozhodli stravovať sa zdravo len vy, stačí, ak si kúpite menší model parného hrnca. V trojlitrovom parnom hrnci pohodlne pripravíte jedlo pre 1 – 2 osoby. Ale uvidíte, že po čase sa k vám pridá aj zvyšok rodiny.

TIP: Dnešný trh ponúka rôzne typy parných hrncov. Preto si vyberte taký, ktorý nemá pevné dno na žiadnej miske okrem spodnej. Vďaka tomu potom uvaríte aj objemnejšie potraviny. Dáte preč dná, ale postavíte všetky misky na seba. Tak môžete variť napríklad väčšie klasy kukurice a kukurica varená v pare je určite chutnejšia ako varená vo vode.

PREČO ÁNO?

VARÍ JEDLO RÝCHLEJŠIE

Keďže nedostatok času je pravdepodobne najbežnejšou výhovorkou, ako sa vyhnúť zdravým jedlám pripraveným doma, začnime týmto. Para nám pomôže pripraviť vynikajúcu hostinu za krátku dobu. Voda vo vnútri hrnca jednoducho vedie teplo oveľa lepšie ako vzduch. Pretože voda je kľúčovou zložkou potravín, umožňuje prenos energie rýchlejšie ako pri pečení. Napríklad príprava hrsti špargle nám zaberie iba 60 sekúnd.

ŠETRÍ MNOHÉ ŽIVINY AKO VITAMÍNY A MINERÁLY

Pri varení jedla sa väčšina minerálov extrahuje vodou a dlhým varením, vysokou teplotou sa ničia všetky vitamíny a enzýmy. Pri naparovaní zeleniny, rýb a mäsa je väčšina výživných zložiek uchovaná v potravine a tepelnou úpravou o ne neprídeme. Práve naopak. Napríklad betakarotén sa krátkou tepelnou úpravou aktivuje a pre naše telo je tak účinnejší.

MENEJ STAROSTÍ S UPRATOVANÍM

Umývanie nádob parného hrnca je o dosť jednoduchšie ako čistenie pripálených zvyškov prilepených na panvici. Neexistuje žiadny dym, žiadne škvrny od oleja a žiadne lepivé zvyšky po jedle, ktoré sa ťažko odstraňujú. Čistenie parného hrnca je ľahké, pretože nádoby stačí namočiť do teplej vody a umyť, prípadne vložiť do umývačky riadu.

V JEDNOM PARNOM HRNCI JE MOŽNÉ UVARIŤ MNOHO POTRAVÍN AJ PRIPRAVIŤ CELÚ VEČERU ČI OBED

Všetko z hydiny, hovädzieho, jahňacieho a dokonca aj rýb je možné uvariť pomocou parného hrnca. Mäso sa varí v pare a zachováva sa jeho objem, vôňa, šťavnatosť a chuť. Pokiaľ ide o zeleninu, možno ju tiež ľahko dusiť. Upozorňujem, že niektoré tuhšie druhy zeleniny potrebujú niekoľko minút navyše, aby dosiahli svoj plný chutný potenciál. Brokolica je jednou z najrýchlejšie pripravených druhov zeleniny. Na jej prípravu po vložení do pary postačí jedna minúta.

VARENIE BEZ TUKU A KALÓRIÍ NAVIAC

Nebolo to až tak dávno, keď bravčová masť, ale i kravské maslo boli tými najhoršími tukmi, ktoré vraj spôsobujú všetky kardiovaskulárne ochorenia. Preto sa dlhé roky odporúčali len rastlinné oleje a stužené tuky. Teraz vieme, že stužené tuky tiež nie sú najlepšou cestou pre zdravý život a, naopak, odporúča sa použitie masla či masti. Pri varení v pare sa nemusíme zaťažovať zdravými a nezdravými tukmi. Na parnom hrnci je skvelé, že prakticky vôbec nepotrebuje tuk!

Bez tukov pri príprave budú všetky naše jedlá výrazne ľahšie a výživnejšie. To je dôvod, prečo odborníci na výživu často odporúčajú varenie v pare. Samozrejme, môžeme si pokojne pridať trochu panenského olivového oleja či masla do niektorých jedál a tým zlepšíme ich chuť a aj výživové vlastnosti. Skúsme zmiešať naparenú mrkvu a sladké zemiaky s olivovým olejom a čerstvým oreganom. Je to perfektná príloha k jedlu a je plná vitamínov a minerálov.

Ak si vezmeme na porovnanie kalorické tabuľky s príkladmi jedál, potom nás varenie v pare určite zaujme. Porovnáme si varenie v pare proti pomerne šetrnému opekaniu na panvici (100 g jedla).

ŽIADNE SPÁLENÉ JEDLO

Aj vám sa už niekedy stalo, že ste v rúre, prípadne na panvici zabudli zeleninu a tá vám zhorela, alebo škaredo zhnedla až zhorkla? Pri pare je to minimálna šanca, ak dodržíme všetky stanovené postupy stanovené výrobcom. Mäso, zelenina či ovocie si zachová svoju krásnu prirodzenú farbu, šťavnatosť a chuť. V parných hrncoch je možné nastaviť čas prípravy, preto ak na jedlo aj zabudneme, hrniec sa vypne sám, a tak nám nehrozí, že nebudeme mať čo jesť. Nepraktickou záležitosťou je prípadné dolievanie vody do odmerky pri dlhšom varení.

JEDLO CHUTÍ LEPŠIE

Toto je niečo, čo si musíme vyskúšať sami. Pretože, poviem to rovno, je to iná chuť, ako sme bežne zvyknutí. Určite predtým, ako si kúpime parný hrniec je dobré skúsiť pripraviť jedlo na naparovacom site, ktoré sa bežne používa pri príprave knedle či buchiet. Pretože chuť mäsa vareného v pare nie je až taká chuťovo intenzívna, ako keď je dohneda upečené v rúre či na panvici a dochutené bylinkami. Na druhej strane, chuť zeleniny je omnoho intenzívnejšia.

Mrkva je sladšia, brokolica krásne zelená, zemiaky majú svoju chuť. Jedlo v parnom hrnci je možné, samozrejme, dochutiť, či už priamo v parnej nádobe, prípadne niektoré parné hrnce majú zvlášť priečinok na prísady. Môžeme skúsiť pridať k jedlu cesnak, najmä, ak pripravujete hovädzie mäso. Buďme však opatrní, pretože vďaka pare bude táto delikátna a silná chuť ešte intenzívnejšia. To isté môžeme urobiť s citrónom, rozmarínom, cibuľou, petržlenom alebo zázvorom.

ĽAHKO STRÁVITEĽNÉ

Jedlá vďaka svojej príprave obsahujú menšie množstvo soli a tuku. Taktiež ťažšie stráviteľná zelenina sa vďaka pôsobeniu pary v mnohých prípadoch stáva ľahšie stráviteľnejšia a tým nezaťažuje tráviaci trakt.

ODBORNÍCI VARENIE V PARE ODPORÚČAJÚ

Parné a tlakové hrnce, parné rúry šetria čas, udržiavajú všetko čisté a jedlo je výživné, ale aj chutné. Vďaka tomu je varenie v pare perfektným spôsobom prípravy jedla, keď nemáme čas ani energiu na to, aby sme sebe, rodine či priateľom niečo navarili. Preto odborníci rôznych odvetví, ako je gastronómia, zdravotníctvo, šport, takéto varenie odporúčajú. Možno sa neviete rozhodnúť pre varenie v pare. Bude vám to vôbec chutiť?

Investícia do kvalitného parného hrnca nie je práve najlacnejšia záležitosť. Nemusíte hneď kupovať niektorý drahý parný hrniec. V mnohých domácnostiach nájdete parné sitko, ktoré je určené na varenie knedlí. Nevýhodou takého sitka je, že nám nepripomenie, kedy máme jedlo už uvarené. Ak varíte v špeciálnom hrnci, cinkne na vás a vypne sa sám. Na prípravu jedla parením je preto, podľa mojej skúsenosti, najvhodnejšie použiť špeciálny parný hrniec, prípadne jedlo pripraviť v rúre s funkciou naparovania.

Recepty:

DUSENÁ ZELENINA

Zeleninu nakrájame na kúsky a vložíme do parného hrnca. Môžeme ju dochutiť bylinkami, ale nie je to potrebné. Ani soliť často netreba, chuť býva delikátna. Zeleninu dusíme podľa toho, ako chrumkavú ju chceme mať. Pri redukcii hmotnosti je lepšie, ak bude najmä mrkva uvarená menej, pretože potom sa z nej pomalšie vstrebávať cukor.

LOSOS NA PARE

Losos na pare je rýchle a veľmi chutné jedlo. Lososa buď vcelku, alebo filet vložíme do parného hrnca. Môžeme veľmi jemne osoliť, iné ochutenie pre čerstvú rybu ani nie je potrebné. Krátko podusíme. Pre tých, čo solíte málo: nesoľte vôbec. Losos jemne slanú chuť má a ak nemáte chuťové poháriky ohlušené z presáľania, budete spokojní aj bez pridania soli.