10+ tipov na fit hranolky

Dominika Bleščáková | 6. apríl 2021
10+ tipov na fit hranolky

Hranolky - kto by ich nemiloval? Sú chrumkavé, chutné a hodia sa takmer ku všetkému. Avšak, ak sú pripravované v poriadnej náloži prepáleného oleja, razom sa stanú kalorickou bombou plnou nezdravých tukov. Prinášame vám niekoľko tipov na rovnako chutné, zdravé a fit verzie hranolčekov, ktoré si určite zamilujete nie len vy, ale aj vaše deti.

Zemiakové hranolky pečené v rúre

Zabudnite na polotovary a vytvorte si vlastné chutné  hranolčeky. Že tie domáce nie sú nikdy také chrumkavé? Omyl. Naučíme vás niekoľko jednoduchých trikov, vďaka ktorým budú na nerozoznanie od tých smažených. 

1. Pred tým, ako dáte hranolčeky piecť do rúry, namočte ich na 15 minút do studenej vody.

2. Uistite sa, že pred pečením ste hranolky dôkladne vysušili a osolili.

3. Dajte si záležať, aby sa žiadne hranolky na plechu nedotýkali.

4. Pečte cca 40 minút pri teplote 200 stupňov.

 

Mmmmm, až sem počujeme to chrumkanie...

 

Batátové hranolky

Postupujte rovnako, ako pri recepte vyššie, akurát namiesto klasických zemiakov použite tie sladké (batáty). Ak však chcete prekvapiť svojich rodinných príslušníkov niečím naozaj netradičným, vyskúšajte Batátové špirálky! Nastrúhajte si ošúpaný batát na jemné špirálky, porozkladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, okorente a pečte do zlatista. Je to úplná bomba a ozvláštní to každé jedlo, takže to bude vyzerať super efektne na nejakej oslave alebo ak čakáte návštevu.

 

Chrumkavé hranolky z avokáda (vegánske, bez lepku a bez oleja)

Nakrájajte avokádo na tenké mesiačiky, obaľte ich vo vegánskom " trojobale". Mokrá časť pozostáva z bezlepkovej múky (ak nemáte intoleranciu, môžete použiť aj klasickú), rastlinného mlieka, štipky soli. Suchá zmes sa skladá z mandľovej múky, podrvených kukuričných lupienkov a korenín. Pečte pri teplote 200 stupňov najprv 10 minút z jednej strany, potom kúsky opatrne otočte a dopečte ešte ďalších 5-10 minút z druhej strany. Odporúčame podávať s nejakým lahodným dresingom.

Tekvicové hranolčeky

Podobne ako klasické zemiaky či batáty, rovnako dobre na prípravu hranolčekov poslúži aj tekvica (odporúčame hokkaido).

Mrkvové hranolčeky

Nechcú vaše deti konzumovať mrkvu? Skúste im ju podať vo forme mrkvových hranoliek a uvidíte tie zázraky. Najlepšie chutia so sladko-pikantnou omáčkou z medu a čili.

 

Zelerové hranolky

Zeleru sa veľa ľudí oblúkom vyhýba, ak však ochutnajú túto dobrotu, určite zmenia názor. Zelerové hranolky sú perfektnou prílohou k rybe alebo kuracím steakom.

Hranolčeky z baklažánu

Postupujte podobne, ako pri recepte s avokádom. Nakrájajte baklažán na tenké pásiky (odporúčame baklažán nešúpať, nakoľko práve vďaka šupke udržia hranolky svoj tvar), obaľte ich vo vajíčku, podrvených kukuričných lupienkoch a jemne osmažte na ghíčku alebo upečte v rúre.

Kalerábové hranolčeky

Rovnaký postup ako pri receptoch vyššie.

Cukinové hranolčeky

Postupujte rovnako ako pri baklažáne. Okrem kukuričných lupienkov sa dajú obaľovať aj v klasickom trojobale.

Cícerové hranolky

Preosiatu cícerovú múku vsypeme do hrnca a zalejeme vlažnou vodou v pomere 2:1. Na miernom plameni zmes stále miešame. Prisypeme korenie (napríklad provensálske). Zmes miešame dovtedy, kým úplne nezhustne. Keď sa v nej začnú vytvárať bublinky, stiahneme ju z plameňa. Necháme ju cca 2 hodiny chladnúť, kým úplne nestuhne. Potom ju z nádoby vyklopíme, nakrájame na dlhé pásiky, z ktorých vytvoríme hranolčeky a osmažíme na ghíčku alebo oleji.

Dostávame sa k naozaj netradičnej, no veľmi chutnej verzii obľúbenej fastfoodovej prílohy.

Pečené hranolky z polenty

Vieme, znie to veľmi zvláštne, ale dajte im šancu. Že ste s polentou nikdy nepracovali? O dôvod naviac zmeniť to. Postup je jednoduchý. Vo veľkom hrnci priveďte do varu vývar s kešu mliekom. Akonáhle dosiahnete bod varu, pridajte polentu a za stáleho  miešanie varte, dokým nezhustne. Primiešajte koreniny (sušenú bazalku, cesnak, čierne korenie, soľ). Vytrite plech na pečenie olejom, vymodelujte z hotovej zmesy podlhovasté hranolčeky a pečte pri teplote 200 stupňov dozlatista.

Hranolky z červenej repy

Rovnaký postup ako pri tekvici či batátoch.

Artičokové hranolky

Postupujte rovnako ako pri baklažáne.

Ako vidíte, fantázii sa medze nekladú a hranolky sa dajú skutočne vyčarovať z čohokoľvek. Aké sú vaše najobľúbenejšie? Napíšte nám správu na Facebook a na Instagram a pokojne priložte aj fotku, ktorú radi prezdieľame.

Budhova miska, poznáte ju?
Prečítajte si tiež:

Budhova miska, poznáte ju?