5 top čajov, ktorých účinky sú overené časom

Redakcia | 19. december 2018
5 top čajov, ktorých účinky sú overené časom

Dnes sú čoraz viac v obľube čaje, ktoré zastávajú vysoké priečky obľúbenosti aj vďaka ich účinkom, ktoré sú overené časom. A ktorý z nich bude na najvyššej priečke u vás?

"Lepšie je byť tri dni bez jedla ako jeden deň bez čaju."
(staré čínske príslovie)

Na týchto 5 top čajov určite dajte

Oolong – kompromis medzi čiernym a zeleným

Nazýva sa tiež modrý čaj alebo červený drak. Oolong je čaj, ktorý je strednou cestou medzi zeleným a čiernym čajom. Vzniká z polozelených čajových lístkov. Pripravený nápoj má zlato-oranžovú farbu a jeho chuť je sladká medová.

Pravidelné pitie oolongu povzbudzuje metabolizmus. Pomáha pri chudnutí, zabraňuje ukladaniu tukov. Jeho typický prírodný „oolongovský“ polyfenol (prítomný vďaka čiastočnej fermentácii) vraj neumožňuje ukladanie tukových buniek do väziva.

Dámy, tento druh čaju je vraj účinnou zbraňou aj proti starnutiu. Za pokus to stojí.

Pu Erh – spaľovač tukov

Označuje sa za liek z Číny, pretože na organizmus má pozitívny vplyv a vraj i mierne liečivé účinky. Čínska medicína ho dokonca považuje za liek. Pre Pu Erh je typická hnedočervená farba a výrazná zemitá chuť. Má vysoký obsah minerálov. Zato kofeínu obsahuje minimálne, čiže je možné ho popíjať po celý deň. Je účinný pri zbavovaní sa tuku, znižuje cholesterol, prečisťuje krv a pečeň, detoxikuje, posilňuje imunitný systém a je vhodný proti infekčným chorobám. 

Tento čaj je vhodným nápojom po prebdenej, resp. preflámovanej noci. Pomôže odbúrať alkohol a stlmiť nepriaznivé príznaky.

Rooibos

Je prírodným rastlinným produktom a výborným zdrojom minerálov. Nápoj má červenohnedú farbu a sladkú medovú, mierne orechovú chuť i vôňu. Neobsahuje kofeín, preto je vhodný aj pre deti, hlavne pri kolikách či nepokojnom spánku.

Pripisujú sa mu pozitívne účinky v boji proti srdcovo-cievnym ochoreniam, proti depresiám a stavom úzkosti, proti žalúdočným a tráviacim problémom. Ako doplnok je vhodný i pri liečbe rakoviny. Potláča bolesti hlavy, tlmí podráždenosť, napätie a nervozitu, znižuje krvný tlak. Zároveň je priaznivý na pleť a alergie a taktiež pomáha chudnúť a mladnúť.

Vychutnajte si tento čaj po „africky“. S mliekom a cukrom.

Maté – indiánsky čaj

Maté pochádza z Južnej Ameriky. Nazýva sa tiež zeleným zlatom Indiánov. Čaj z tejto rastliny má svetlú žltozelenú farbu, silnú a aromatickú chuť. Je veľmi osviežujúci a hlavne povzbudzujúci, čo zabezpečuje obsah kofeínu, resp. teínu. Jeho pitie je však zdravšie ako pitie kávy a bez hrozby návyku.

Vďaka jeho silným povzbudzujúcim účinkom indiáni verili, že má zázračnú silu. Jeho účinky sú omladzujúce a liečivé, protizápalové, protialergické, detoxikačné a redukčné.

Vyskúšajte tradičnú prípravu tohto čaju podľa Juhoameričanov, ktorí ho pijú zo špeciálnej nádoby (kalabasa) s kovovou trubičkou, ktorá má na spodnom konci sitko pre filtráciu (bombilla).

Lapacho – čaj Inkov

Lapacho je liečivý strom Inkov z tropických dažďových pralesov. Má silné liečivé vlastnosti. Lapacho je v zozname liečivých rastlín zaradené na popredné miesta. Často je odporúčaný lekármi a účinný pri liečbe množstva ochorení:

  • posilňuje imunitu, je silný antioxidant, odstraňuje z tela nečistoty
  • prospešný pri liečbe nádorových ochorení - pomáha pri liečbe cukrovky, rakoviny, tlmí rast nádorov, redukuje váhu,
  • vhodný proti chudokrvnosti, migréne, nečistej pleti, ekzémom a zápalom
  • podporuje trávenie a imunitný systém
  • je vhodný aj pre deti

Ideálne skladovanie tohto čaju je v sklenených alebo glazovaných nádobách (nie v hliníkových a cínových)

A ktorý z nich ja na najvyššej priečke vášho pitného režimu?